Inloggen Account aanvragen
De Europese Commissie heeft besloten om een nieuwe dienst op te richten die zich zal gaan bezighouden met de toepassing van en het toezicht op de overeenkomsten die tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zijn gesloten naar aanleiding van de uittreding van het VK uit de EU. De dienst moet per 1 maart 2021 operationeel zijn.
Nieuwsbericht | 26-01-2021
Het EU-Kaderbesluit inzake Europese aanhoudingsbevelen en het recht op een doeltreffende voorziening in rechte vereisen niet dat een overgeleverde wordt vrijgelaten indien het tegen hem uitgevaardigde EAB ongeldig wordt verklaard. De nationale rechter moet overeenkomstig het nationale recht bepalen welke rechtsgevolgen de ongeldigverklaring van het EAB voor de voorlopige hechtenis van de overgeleverde persoon heeft. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Bulgaarse rechter.
Een ondernemer kan tijdens een aanbestedingsprocedure niet altijd worden verplicht om uit eigen initiatief bewijs te leveren van de corrigerende maatregelen die hij heeft genomen om aan te tonen dat hij betrouwbaar is. Een dergelijke verplichting kan slechts worden opgelegd indien deze verplichting duidelijk, eenduidig en nauwkeurig in een nationale regeling is opgenomen en via de aanbestedingsstukken ter kennis van de ondernemer is gebracht. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Belgische rechter.
De Europese Vredesfaciliteit zal de financiering van de kosten van militaire EU-missies en operaties in het kader van het Gemeenschappelijk Veiligheids- en Defensiebeleid (GVDB) versterken. Daarnaast voorziet de Europese Vredesfaciliteit in uitgebreidere mogelijkheden om vredesoperaties en capaciteitsopbouw door derde landen en internationale organisaties te financieren. Het kabinet is van oordeel dat het politieke akkoord past binnen de Nederlandse inzet.
Nederland mag de toegang tot de rechter van belanghebbenden die willen opkomen tegen milieubesluiten waarop het Verdrag van Aarhus van toepassing is, niet beperken door de voorwaarde te stellen dat er een zienswijze is ingediend in de fase van de inspraak. Daarnaast moeten ook niet-belanghebbenden hun inspraakrechten op grond van het Verdrag van Aarhus kunnen afdwingen bij een rechter. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Nederlandse rechter.
Nieuwsbericht | 25-01-2021
Een rechter mag de tenuitvoerlegging van een Europees aanhoudingsbevel (EAB), dat is uitgevaardigd ter uitvoering van een opgelegde straf of maatregel ten aanzien van een bij verstek veroordeelde persoon, niet weigeren om de enkele reden dat er geen zekerheid kan worden geboden dat na de overlevering het recht op een nieuw proces in de zin van richtlijn 2016/343 zal worden geëerbiedigd. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Duitse rechter.
Nieuwsbericht | 22-01-2021
De inbeslagname van bij misdrijven gebruikte voorwerpen vormt een onevenredige inbreuk op het eigendomsrecht indien de eigenaar van het voorwerp niet wist en niet kon weten dat zijn voorwerp werd gebruikt om een strafbaar feit te plegen. De eigenaar van het voorwerp moet tevens een doeltreffend rechtsmiddel kunnen instellen tegen de inbeslagname. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Bulgaarse rechter.
Nieuwsbericht | 20-01-2021
Een lidstaat moet bij het vaststellen van een terugkeerbesluit onderzoeken of in het land van terugkeer adequate opvang beschikbaar is voor een minderjarige derdelander die zonder zijn ouders in de lidstaat verblijft. Na de uitvaardiging van een terugkeerbesluit mag een lidstaat niet wachten met het nemen van verwijderingsmaatregelen totdat een derdelander meerderjarig is. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Nederlandse rechter.
Nieuwsbericht | 19-01-2021
Op maandagmiddag 18 januari vond een unicum in de Nederlandse Hofpraktijk plaats: de Nederlandse regering nam voor het eerst in de geschiedenis digitaal deel aan een zitting bij het EU-Hof in Luxemburg. Betrokken vertegenwoordigers waren per (beveiligde) video-conferentie vanuit het ministerie op de Rijnstraat in Den Haag aanwezig bij de zitting.
De Raad verlengt opnieuw de maatregelen die de continuïteit van zijn werkzaamheden gedurende de Covid-19-uitbraak moeten waarborgen. De verlenging is nodig aangezien de uitzonderlijke omstandigheden van de Covid-19-pandemie nog steeds voortduren en een aantal door de lidstaten genomen buitengewone preventie- en inperkingsmaatregelen nog steeds van kracht zijn.
Nieuwsbericht | 14-01-2021
Toont 81 - 90 van 2.477 resultaten.