Inloggen Account aanvragen
De vrijstelling van rechtsvervolging voor ambtenaren en personeelsleden van de EU en die ook geldt voor de president van de centrale bank van een lidstaat is niet van toepassing wanneer vastgesteld wordt dat op corruptie wijzende handelingen van die president duidelijk niet zijn verricht in diens officiële hoedanigheid als lid van een orgaan van de ECB. De vrijstelling geldt niet indien de handelingen geen verband houden met de uitoefening van het ambt en bij de uitvoering van taken voor de betreffende EU-instelling. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Letse rechter.
Nieuwsbericht | 03-12-2021
Een herzien en sterker mandaat voor het Europees Centrum voor ziektepreventie en –bestrijding (ECDC) moet zorgen voor betere controle op epidemieën, vroegtijdige waarschuwing en betere respons. Dat is de kern van het politieke akkoord tussen de Raad en het Europees Parlement dat tot stand gekomen is.
Nieuwsbericht | 02-12-2021
Een nationale bepaling tot uitsluiting van pensioenrechten van een failliete boedel en die de voorwaarde stelt dat betreffende pensioenvoorziening op het moment van faillissement in een lidstaat van vestiging fiscaal is goedgekeurd, is in strijd met de regels van vrij verkeer indien een EU-burger voorafgaand aan zijn faillissement zijn recht op vrij verkeer heeft uitgeoefend door zich permanent in die lidstaat te vestigen en pensioenrechten ontleent aan de pensioenvoorziening die is ingesteld en fiscaal is goedgekeurd in zijn lidstaat van herkomst. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Britse rechter.
Nieuwsbericht | 01-12-2021
Nationale rechters zijn bevoegd om in civiele rechtszaken de Europese mededingingsregels toe te passen om schadevergoeding toe te kennen voor schade die optreedt als gevolg van gedragingen die zien op een prijskartel tussen luchtvaartmaatschappijen voor luchtvrachtdiensten. Er moet dan wel sprake zijn van gedragingen die de handel tussen lidstaten en partijen bij het EER ongunstig kunnen beïnvloeden. De nationale rechter heeft die bevoegdheid ook in zaken die periodes beslaan waarin er een mededingingsrechtelijk overgangsregime gold. Dat is het antwoord van het EU-Hof op een prejudiciële vraag van de rechtbank Amsterdam.
Door de instemming kan het wetvoorstel nu bij de Tweede Kamer worden ingediend en kunnen vervolgens de Tweede en daarna Eerste Kamer het voorstel gaan behandelen. Het wetsvoorstel ziet onder meer op een wijziging van de Wet Markt en Overheid op het gebied van onderbouwing en transparantie bij de motivering van overheden om economische activiteiten in het algemeen belang door ondernemingen uit te laten voeren. Daarnaast krijgen volgens het wetsvoorstel ondernemers meer inspraak bij de betreffende besluitvorming.
Met een voorstel van Europese Commissie over transparantie en gerichte politieke reclame moet politieke reclame duidelijk als zodanig herkenbaar zijn en vermelden wie ervoor heeft betaald en hoeveel. Ook stelt de Commissie een actualisering voor van de EU-regels over het stemrecht van mobiele EU- burgers bij Europese en gemeenteraadsverkiezingen, en over Europese politieke partijen en stichtingen.
Nieuwsbericht | 29-11-2021
Het pact en de conclusies geven samen vorm aan een nieuwe visie en bepalen prioriteiten, bevestigen het engagement van de Europese Unie en de lidstaten voor de Europese Onderzoekruimte en zetten een nieuwe structuur op voor het beheer ervan. Met het pact en de conclusies kan de nieuwe Europese onderzoeksruimte voor onderzoek en innovatie tot stand worden gebracht.
De herziene mededeling bevat de criteria aan de hand waarvan de Europese Commissie de steun van de lidstaten aan grensoverschrijdende projecten van gemeenschappelijk Europees belang (IPCEI's) beoordeelt. De criteria verhelpen marktfalen en maken baanbrekende innovatie in belangrijke sectoren en technologieën en infrastructuurinvesteringen mogelijk, met positieve effecten voor de gehele EU-economie.
Nieuwsbericht | 26-11-2021
De Europese Commissie heeft vastgesteld dat wijzigingen in het pan-Europese Garantiefonds ter ondersteuning van bedrijven die door de uitbraak van het coronavirus zijn getroffen, in overeenstemming zijn met de EU-regels inzake staatssteun.
Het begrip ‘gewone verblijfplaats’ van een echtgenoot in de zin van de Brussel II bis-verordening kan slechts op één gewone verblijfplaats zien, ook al verdeelt betreffende echtgenoot zijn leven over twee lidstaten. Slechts de gerechten van de lidstaat waar die gewone verblijfplaats is gelegen, zijn bevoegd om kennis te nemen van een verzoek om echtscheiding. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van de Franse rechter.
Het najaarspakket van het Europees Semester 2022 voor coördinatie van het economisch beleid omvat de jaarlijkse duurzame-groeianalyse, adviezen over de ontwerpbegrotingsplannen van de eurozone voor 2022, beleidsaanbevelingen voor de eurozone en een voorstel van de Commissie voor een gezamenlijk verslag over de werkgelegenheid.
In reactie op de situatie aan de Wit-Russische en Poolse grens hebben de Europese Commissie en de Hoge Vertegenwoordiger onder meer een Mededeling en een voorstel voor een EU-Verordening uitgebracht als maatregel om de situatie aan de buitengrenzen van de EU met Wit-Rusland op te lossen. Het voorstel beoogt om transportondernemingen die betrokken zijn bij mensensmokkel of mensenhandel naar de EU, of deze faciliteren, op een zwarte lijst te zetten.
Nieuwsbericht | 25-11-2021
EU-burgers zijn volgens de Commissie grote afnemers van goederen die met ontbossing en de aantasting van bossen in verband worden gebracht. Op grond van de nieuwe verordening moeten EU-bedrijven aan verplichte zorgvuldigheidsregels voldoen wanneer zij dergelijke goederen in de EU in de handel willen brengen. Het doel van die zorgvuldigheidsregels is om alleen goederen op de EU-markt toe te laten die niet bijdragen aan ontbossing of de aantasting van bossen.
Nieuwsbericht | 22-11-2021
De herziening van de verordening inzake de overbrenging van afvalstoffen moet bijdragen aan het tot stand brengen van de circulaire economie en het terugdringen van de verontreiniging. De Commissie stelt voor om de regels voor de uitvoer van afvalstoffen aan te scherpen, het systeem voor de circulatie van afval efficiënter te maken en de strijd tegen illegale handel in afvalstoffen te verbeteren.
De vernieuwde bodemstrategie bevat een kader en concrete maatregelen voor de bescherming, het herstel en het duurzame gebruik van de bodems in de EU. De bodemstrategie bevat doelstellingen voor de middellange termijn, zoals het bestrijden van woestijnvorming. Daarnaast bevat de strategie ook doelstellingen voor de langere termijn, zoals het streven naar klimaatneutraliteit op het land tegen 2035.
Met een nieuwe mededeling over op maat mededingingsbeleid en met goedkeuring van de zesde wijziging van de tijdelijke kaderregeling voor staatssteun wil de Europese Commissie ten volle gebruik maken van de EU interne markt. Daardoor kunnen marktpartijen eerlijk concurreren, wordt de markt uitgedaagd om innovatieve oplossingen te leveren en krijgen klanten daarmee keuze in diverse en betrouwbare producten en diensten.
Nieuwsbericht | 19-11-2021
Met de goedkeuring wordt de Tijdelijke kaderregeling met zes maanden verlengd tot en met 30 juni 2022. Lidstaten kunnen hiermee, waar nodig, hun steunregelingen uitbreiden en ervoor zorgen dat ondernemingen die nog steeds door de crisis als gevolg van de coronapandemie worden getroffen niet ineens zonder benodigde steun komen te zitten.
Met een groep nieuwe potentiële ondertekenaars van de praktijkcode kunnen- in goede samenwerking met de bestaande ondertekenaars – concrete stappen worden gezet om de nieuwe praktijkcode definitief vast te gaan stellen. Met inachtname van de aanbevelingen van de Europese groep van regelgevende instanties voor audiovisuele mediadiensten kan naar verwachting een sterk kader voor toezicht op basis van prestatie-indicatoren worden vastgesteld.
Personen en organisaties mogen niet strafrechtelijk worden vervolgd omdat zij bijstand verlenen aan derdelanders die volgens het nationale recht geen recht hebben op internationale bescherming. Een verbod voor dergelijke personen of organisaties om zones dichtbij de grens te betreden kan in bepaalde gevallen in strijd zijn met het EU-recht. Dat is het oordeel van het EU-Hof in een door de Commissie ingestelde inbreukprocedure tegen Hongarije.
De Commissie moedigt de lidstaten aan om de digitalisering van alle monumenten en locaties, voorwerpen en artefacten van het cultureel erfgoed te versnellen. Ook worden de lidstaten verzocht om bedreigde monumenten te beschermen en in stand te houden. Daarnaast beveelt de Commissie de lidstaten aan om de gedigitaliseerde elementen van cultureel erfgoed te hergebruiken op gebieden als het onderwijs, het duurzame toerisme en in de culturele creatieve sectoren.
Nieuwsbericht | 18-11-2021
De omstandigheden waaronder de Poolse minister van Justitie een rechter kan detacheren bij een hogere rechterlijke instantie en die detachering kan beëindigen, kunnen niet verzekeren dat die rechter tijdens zijn detachering onafhankelijk en onpartijdig kan werken. De besluiten tot detachering en tot beëindiging van die detachering worden namelijk niet genomen op basis van voorafgaande openbare criteria. Daarnaast worden dergelijke besluiten niet naar behoren gemotiveerd. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Poolse rechter.
Nieuwsbericht | 17-11-2021
Wanneer een werknemer als gevolg van een handicap blijvend ongeschikt wordt voor de functie waarin hij is aangesteld, moet zijn werkgever hem via redelijke aanpassingen in een andere functie aanstellen. De werknemer moet daarvoor wel de vereiste bekwaamheid en capaciteiten hebben en beschikbaar zijn voor die functie. De maatregel tot aanstelling in een andere functie mag bovendien geen onevenredige belasting voor de werkgever vormen. De verplichting geldt ook wanneer de werknemer een proeftijd doorloopt. Dat is het advies van advocaat-generaal Rantos aan het EU-Hof naar aanleiding van een vraag van de Belgische Raad van State.
Het noodplan heeft tot doel om tekortkomingen in de EU-voedselvoorzieningsketen aan te pakken en de paraatheid in de voedselvoorziening op EU-niveau te verbeteren. Tegelijk met dit noodplan gaf de Europese Commissie tevens haar tweede goedkeuring dit jaar voor het in de handel mogen brengen van een insect als voedselingrediënt.
Nieuwsbericht | 16-11-2021
Alle tegoeden en economische middelen die toebehoren aan, eigendom zijn van, in het bezit zijn van of onder zeggenschap staan van personen of entiteiten die op een EU-sanctielijst staan, kunnen worden bevroren. Een schuldeiser van een dergelijke persoon of entiteit mag niet zonder toestemming van de nationale autoriteiten conservatoir beslag leggen op de bevroren tegoeden en economische middelen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Franse rechter.
Nieuwsbericht | 15-11-2021
Uit de DESI-index 2021 blijkt dat alle EU-lidstaten vooruitgang hebben geboekt bij digitalisering en het concurrerender worden. Volgens de Europese Commissie kan er nog wel meer worden gedaan om toegang en gebruik tot geavanceerde technologie te verbeteren. Ook daarom zal er via de faciliteit voor herstel en veerkracht gezorgd worden dat meer essentiële investeringen kunnen plaatsvinden.
De nieuwe drempelbedragen voor overheidsopdrachten van centrale overheden die ingevolge de Europese aanbestedingsrichtlijnen Europees moeten worden aanbesteed worden minimaal verhoogd ten opzichte van de huidige drempelbedragen. Voor overheidsopdrachten voor werken bedraagt de drempelwaarde (exclusief btw) voor centrale overheden onder de klassieke aanbestedingsrichtlijn vanaf 1 januari 2022 5.382.000 euro en voor leveringen en diensten 140.000 euro. Voor centrale overheidsopdrachten voor leveringen en diensten onder de speciale sectorrichtlijn gaat de drempelwaarde naar 431.000 euro.
Uit de eerste resultaten van de Eurobarometer over de publieke opinie in de EU-regio’s blijkt dat er sprake is van een lichte stijging van het percentage ondervraagde Europeanen dat aangeeft dat de levenskwaliteit in hun regio goed is en dat positief is over de economische situatie in hun regio.
Op 14 juli 2021 gelastte het EU-Hof Polen om de werkzaamheden van de tuchtkamer die verband houden met de zogenaamde ‘muilkorfwet’ onmiddellijk op te schorten. De maatregelen die Polen sindsdien heeft genomen zijn niet toereikend om dat te verzekeren. Het EU-Hof beveelt Polen daarom om de Europese Commissie een dwangsom van 1 miljoen euro per dag te betalen.
Nieuwsbericht | 12-11-2021
Om te waarborgen dat het gezin van een vluchteling in stand wordt gehouden mag een lidstaat diezelfde vluchtelingenstatus automatisch toekennen aan het minderjarige kind van de vluchteling. Bij de toekenning van die vluchtelingenstatus is niet van belang dat de minderjarige zich ook met zijn ouders kan vestigen in het land waarvan de andere ouder de nationaliteit heeft. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Duitse rechter.
Een door een werknemer te verrichten oproepdienst met permanente bereikbaarheid kan als arbeidstijd worden aangemerkt wanneer de werknemer door het geheel van verplichtingen tijdens de oproepdienst aanzienlijk wordt beperkt bij de invulling van zijn (vrije) tijd. De mogelijkheid om tijdens de oproepdienst als een zelfstandige of voor een andere werkgever te kunnen werken vormt een belangrijke aanwijzing dat de werknemer niet aanzienlijk wordt beperkt in zijn (vrije) tijd. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Ierse rechter.
Toont 211 - 240 van 2.916 resultaten.