Inloggen Account aanvragen
Het EU-recht staat in de weg aan een stelselmatige en alomvattende filter-plicht voor internetproviders om auteursrechten te beschermen. Een Belgische lagere rechter had deze plicht opgelegd aan telecombedrijf Scarlet. De Belgische organisatie SABAM die auteurs, componisten en uitgevers van muziek vertegenwoordigd had om maatregelen verzocht waardoor de klanten van Scarlet niet meer zonder toestemming van de auteursrechthebbenden muziek kunnen uitwisselen.
Nieuwsbericht | 01-12-2011
Nederland mag een finale belastingheffing opleggen aan een onderneming die vertrekt naar een andere lidstaat. Daarbij hoeft geen rekening te worden gehouden met waardeveranderingen die intreden ná het vertrek. Wel moet uitstel van betaling van de belasting mogelijk zijn.. Ingeval van uitstel mag een lidstaat voorwaarden stellen, zoals een bankgarantie. Een regelingdie voor alle gevallen betaling van de belasting op het moment van vertrek voorschrijft, is niet toegestaan. Deze uitspraak van het EU-Hof, op verzoek van het Gerechtshof Amsterdam, maakt een einde aan een lange discussie tussen de Europese Commissie en de lidstaten.
Nieuwsbericht | 30-11-2011
De Commissie heeft een nieuw pakket maatregelen gepresenteerd om economische en financiële crisis in Europa te bestrijden. De nieuwe voorstellen van de Commissie betreffen verdergaand begrotingstoezicht, de economische prioriteiten voor 2012 en een groenboek over euro-obligaties. Deze maatregelen komen bovenop het zgn. six pack van maatregelen voor de versterking van het economische bestuur van de lidstaten, waarover al eerder overeenstemming is bereikt.
Nieuwsbericht | 24-11-2011
Het Europa Instituut van de Universiteit Utrecht organiseert op 15 december 2011 een symposium over de samenwerking van Nederlandse rechters met het EU-Hof. De titel van het symposium is “verwijzen, verwachten en beslechten”. Het instituut deed onderzoek naar de praktijk van prejudiciële verwijzingen naar het Hof van Justitie van de Europese Unie door Nederlandse rechters tussen 2000 en 2010. Op 15 december a.s. worden de voorlopige resultaten gepresenteerd.
Duitsland moet toestaan dat de Europese Rekenkamer controles uitvoert in Duitsland naar de administratieve samenwerking op het gebied van BTW. Duitsland weigerde medewerking te verlenen omdat de Rekenkamer volgens Duitsland geen bevoegdheid had om de controle uit te voeren. Het Hof is het daar niet mee eens. Onderliggende discussie gaat over de vraag of BTW-inkomsten inkomsten zijn van de lidstaten of van de EU.
Nieuwsbericht | 23-11-2011
De in Nederland woonachtige Filippijn Sison krijgt geen schadevergoeding van de Raad van de EU voor zijn plaatsing op de EU-terrorismelijst in de periode 2002-2009. Sison kreeg twee keer gelijk bij het Gerecht van de EU dat zijn plaatsing op de lijst ongeldig was. Dit is echter niet ernstig genoeg volgens het Gerecht om ook schadevergoeding te krijgen. De Raad heeft de grenzen van zijn beoordelingsbevoegdheid niet overschreden.
Het is u wellicht wel eens overkomen dat u na een etentje in een restaurant uw portefeuille vergeten bent. In dat geval kunt u niet zomaar weglopen uit het restaurant. Het is nog een stuk ernstiger als u een belastingschuld hebt en daarom het land niet mag verlaten. Dit overkwam een man in Bulgarije, die het verboden werd het land te verlaten totdat hij de schuld van zijn bedrijf had ingelost. Uit een uitspraak van het EU-Hof blijkt dat deze constructie onder strikte voorwaarden is toegestaan in het licht van het vrij verkeer van personen in de EU.
Nieuwsbericht | 18-11-2011
Als gevolg van de financiële en monetaire crisis in de EU zijn de interne regels voor besluitvorming van de Commissie gewijzigd. Hiermee moet de Commissaris voor Economische en Monetaire zaken, momenteel de Fin Olli Rehn, meer slagkracht krijgen. Hierbij heeft de Commissie rekening moeten houden met het zogenoemde beginsel van collegialiteit op basis waarvan de besluiten van de Commissie enkel door de Commissie als geheel genomen kunnen worden. Rehn maakt promotie: hij is nu vice-president van de Commissie en belast met Economische en monetaire zaken en de Euro.
Een familielid uit een derde land van een EU-burger die nooit gebruik heeft gemaakt van zijn recht op vrij verkeer en die niet ten laste komt van de derdelander mag het verblijfsrecht in een EU-lidstaat worden ontzegd. De rechten die voortvloeien uit het burgerschap van de EU staan daaraan niet in de weg. Dat heeft het EU-Hof bepaald in de Oostenrijkse zaak Dereci. Maar de verplichting om vanuit het herkomstland een verblijfsvergunning aan te vragen is volgens het EU-Hof in strijd met de Associatieovereenkomst EU-Turkije.
Nieuwsbericht | 17-11-2011
De Eerste en Tweede kamer hebben in een gezamenlijke brief aan de Europese Commissie officieel bezwaar gemaakt tegen het voorstel van Commissie voor de tijdelijke herinvoering van de controles aan de binnengrenzen van het Schengengebied. Volgens het Nederlandse parlement is het voorstel in strijd met het subsidiariteitsbeginsel.
De Europese Commissie heeft haar programma voor 2012 bekendgemaakt onder het motto “van een nieuw Europees elan naar tastbare resultaten”. Het jaar 2012 zal voor een belangrijk deel in het teken staan van herstel van de Europese economie en overheidsfinanciën. Zoals gebruikelijk zal het kabinet reageren op het werkprogramma in een kabinetsreactie die aan de Eerste en Tweede Kamer wordt gestuurd.
De mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa Thomas Hammarberg vindt de aanpak van mensenrechtenschendingen door de Europese Commissie verwarrend en een belemmering van zijn eigen werk. Hij vraagt aandacht voor de rol en betekenis van het EU-Handvest van de Grondrechten. Het ECER organiseert op 1 december 2011 een seminar over het Handvest.
Nieuwsbericht | 16-11-2011
De uitbreiding van het Europees Parlement met 18 leden is bijna een feit. België is de laatste van de 27 lidstaten die de nationale ratificatie afrondt. De kersverse Europarlementariërs kunnen op 1 december 2011 aan de slag gaan. Op dit moment werken zij al in het EP als waarnemers. Onder hen ook het extra Nederlands EP-lid, namens de PVV.
Nieuwsbericht | 15-11-2011
De economische en financiële crisis was het belangrijkste punt op de agenda van de Europese Raad, die enigszins werd overschaduwd door de aansluitende top van de Eurozone. Voorzitter van Rompuy riep op tot goede samenwerking tussen de Europese Raad en de Eurozonetop. Zo moeten verdragswijzigingen die betrekking hebben op de euro niet met 17, maar met 27 lidstaten besproken worden. De topontmoetingen van de Eurozone zullen (voorlopig) door van Rompuy worden voorgezeten. In de conclusies van de ER werd wel een eerste verwijzing gemaakt naar de toekomstige rol die de Commissie gaat spelen bij het toezicht op de begrotingen van de lidstaten, voor Nederland een belangrijk punt.
Nieuwsbericht | 25-10-2011
De Nederlandse Vereniging voor Europees Recht houdt op vrijdag 4 november 2011 haar traditionele najaarsvergadering. Thema van deze bijeenkomst zal zijn “Wederzijds vertrouwen en het Europees migratierecht”. Tijdens de bijeenkomst zal ook worden ingegaan op de inzet van het huidige kabinet met betrekking tot het EU-migratiebeleid.
Om grensoverschrijdende handel in de Europese Unie te stimuleren heeft de Europese Commissie voorgesteld om een Europees kooprecht te creëren. Dit kooprecht zal bestaan naast het nationale recht. Consumenten en bedrijven kunnen op die manier via een gemeenschappelijk stelsel van koopregels grensoverschrijdende transacties aangaan. De Commissie laat de optie open dat lidstaten het Europees kooprecht ook gaan gebruiken voor binnenlandse transacties.
Nieuwsbericht | 24-10-2011
Frankrijk moet alsnog een dwangsom betalen aan de Commissie naar aanleiding van een inbreuk op het EU-recht die teruggaat tot 1991. Dat heeft het Gerecht van de EU geoordeeld. In 2005 werd Frankrijk opnieuw door het Hof veroordeeld omdat Frankrijk het arrest uit 1991 niet was nagekomen. Het Hof legde een boete en een dwangsom op. Het Hof heeft hiermee de Commissie de bevoegdheid gegeven om de dwangsom te innen. De Commissie hoeft geen nieuwe inbreukprocedure te starten.
Nieuwsbericht | 21-10-2011
De komende weken wordt gewerkt aan een nieuwe website voor het ECER. Het is mogelijk dat de bezoekers van onze site daar last van ondervinden. Met de aanpassingen hopen wij onder andere de snelheid van de website te verbeteren. Het ECER vraagt daarvoor uw begrip.
Nieuwsbericht | 20-10-2011
Dit jaar staan veel hervormingen op stapel van beleidsterreinen die een belangrijk onderdeel uitmaken van de EU-begroting.Na een hervorming van het visserijbeleid en het cohesiebeleid, komt de Commissie nu met een nieuwe visie op het EU-landbouwbeleid na 2013. Staatssecretaris Bleker (Landbouw) vindt dat Nederlandse landbouwers onevenredig veel subsidies moet inleveren ten opzichte van andere lidstaten.
Nieuwsbericht | 19-10-2011
De EU-verordening inzake compensatie aan luchtreizigers staat niet in de weg aan een schadevergoeding wegens immateriële schade. Dat heeft het EU-Hof bepaald in een zaak van een groep reizigers van wie de vlucht van Parijs naar Spanje werd geannuleerd.
Nieuwsbericht | 13-10-2011
In 2008 heeft de EU besloten om luchtvaartactiviteiten met ingang van 1 januari 2012 onder de EU-regeling over de handel in broeikasgasemissierechten (ETS) te brengen. Dit heeft tot gevolg dat alle luchtvaartmaatschappijen – ook die uit derde landen – vanaf inwerkingtreding emissierechten moeten kopen en inleveren voor hun vluchten van en naar Europese luchthavens. Volgens Advocaat-Generaal Juliane Kokott is dit plan niet in strijd met internationale verdragen en internationaal gewoonterecht.
Nieuwsbericht | 11-10-2011
Het Hof van Justitie, het Gerecht en het Ambtenarengerecht van de Europese Unie hebben besloten om het mogelijk te maken processtukken langs elektronische weg in te dienen en te betekenen. Met het systeem e-Curia zal het makkelijker worden voor particulieren, de lidstaten en de EU-instellingen om documenten met het Hof te wisselen.
Mensenrechtenorganisatei Human Rights Watch heeft een kritisch rapport gepubliceerd over de activiteiten van Frontex in Griekenand. Volgens het rapport maakt het EU-agentschap zich schuldig aan schendingen van mensenrechten door migranten over te dragen aan de Griekse autoriteiten. Frontex heeft verklaard blij te zijn met het rapport en de aanbevelingen serieus te nemen.
Nieuwsbericht | 10-10-2011
De Interdepartementale Commissie Europees Recht – Notificatie (ICER-N) organiseert op 20 oktober een seminar over het notificeren van ontwerpregelingen aan de Europese Commissie op grond van EU-richtlijnen. De titel van het seminar is ‘Notificatie: een noodzakelijk goed´.
Het Gerecht van de EU heeft een beroep van een groep zeehondenjagers (voornamelijk uit Cananda) tegen het Europese verbod op de handel in zeehondenbont afgewezen. De Nederlandse regering ondersteunde in deze zaak de Raad van de Europese Unie. In het arrest gaat het Gerecht voor de eerste maal in op de uitbreiding van de beroepsmogelijkheden door het Verdrag van Lissabon.
Pubeigenaar Karen Murphy is “opgelucht” nadat het EU-Hof heeft bepaald dat zij met een Griekse decoderkaart de wedstrijden van de Premier League mag vertonen. In het arrest komt het Hof tot de opmerkelijke conclusie dat een voetbalwedstrijd “geen intellectuele schepping is” die auteursrechtelijk beschermd kan worden. Murphy zal echter wel toestemming moeten vragen aan de Engelse bond, de FA, als er zaken worden vertoond die auteursrechtelijk beschermd zijn, zoals de openingshymne van de Premier League.
Nieuwsbericht | 07-10-2011
Op grond het EU-kaderbesluit inzake bescherming van het slachtoffer in het strafproces heeft een slachtoffer van een misdrijf geen doorslaggevende stem bij het bepalen van de straf of de strafmaat. Dat heeft het EU-hof bepaald in de zaken van twee Spaanse vrouwen die graag weer samen wilden zijn met hun partners die in het verleden geweldadig tegen hen waren geweest.
Nieuwsbericht | 06-10-2011
Asielzoekers moeten niet worden teruggestuurd naar Griekenland in het kader van de Dublinverordening. Dat heeft Advocaat –Generaal Trstenjak geadviseerd aan het EU-Hof. Haar conclusie strookt met een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens eerder dit jaar dat de overdracht van asielzoekers naar Griekenland in strijd met het EVRM achtte. Toch bevat haar conclusie juist ook interessante Europeesrechtelijke aspecten. Zo is ze van mening dat de Dublin-verordening en richtlijnen niet in strijd zijn met het EU-Handvest grondrechten en vindt ze dat de lidstaten mogen vertrouwen op de andere lidstaten totdat het tegendeel bewezen is. In het geval van Griekenland is dat tegendeel bewezen, zo vindt ze.
Nieuwsbericht | 03-10-2011
Het is Duitsland toegestaan om de activiteiten van een Deens TV-bedrijf, dat volgens de Duitsers in de uitzendingen aanspoort tot haat, te verbieden in Duitsland. De EU-televisierichtlijn staat daaraan niet in de weg. Dat heeft het EU-Hof bepaald in de zaak Mesopotamia broadcast. Duitsland mag echter niet de daadwerkelijke ontvangst van TV-signalen uit Denemarken blokkeren.
De IND mag niet na afloop van een jaar legale arbeid door een Turkse werknemer, diens verblijfsvergunning met terugwerkende kracht intrekken op de grond dat de Turkse werknemer gedurende dat jaar niet meer voldoet aan de voorwaarden voor verblijf. Dit heeft het EU-Hof bepaald in de zaak Unal (C-187/10). Deze zaak is een prejudiciële verwijzing van de Raad van State.
Volgens Commissievoorzitter José Manuel Barroso staan enkele van de grootse verworvenheden van de EU, zoals de Euro en de Schengensamenwerking, onder druk. Tegelijkertijd benadrukte hij dat Europa “toekomst heeft”. Dit zei hij tijdens zijn inmiddels traditionele ‘State of the Union- speech’ in het Europees Parlement. Volgens Barroso is de “soevereiniteitscrisis” vooral een crisis van politiek vertrouwen, die moeilijk begrepen wordt door de EU-burgers en de rest van de wereld.
Nieuwsbericht | 29-09-2011
Sinds dinsdag 27 september is een Friese vertaling van de geconsolideerde versies van de EU-verdragen beschikbaar. De Friese vertaling is officieel neergelegd in de archieven van de Raad van de Europese Unie. De Permanent Vertegenwoordiger van Nederland bij de EU, Pieter de Gooijer, ontving een Friese delegatie onder leiding van de Commissaris van de Koningin in Friesland John Jorritsma voor de officiële handeling.
De Europese Commissie heeft nieuwe voorstellen gedaan om de het Schengensysteem te versterken. Directe aanleiding was de piek in de toestroom van migranten uit Noord-Afrika in mei en de verschillende reacties van lidstaten hierop. De migrantenstroom en de daaruit voortvloeiende problemen spelen al langer, maar de recente ontwikkelingen hebben duidelijk gemaakt dat bepaalde onderdelen van het Schengenacquis aan verbetering en vernieuwing toe zijn. De Commissie dicht zichzelf hierbij een grote rol toe.
Nieuwsbericht | 26-09-2011
Honing die gemaakt is met stuifmeel afkomstig van genetisch gemodificeerde organismen (GGO) is een product dat ingrediënten bevat die gemaakt zijn met GGO’s’. Hierdoor is het nodig om voor de productie van deze honing een vergunning te hebben. Dat heeft het EU-Hof geoordeeld. Het arrest is een tegenvaller voor imkers die vlakbij genetisch gemodificeerde maisvelden wonen.
Nieuwsbericht | 11-09-2011
Een boete voor het overschrijden van geluidsnormen door vliegverkeer, gemeten vanaf de grond vlakbij een luchthaven, is niet in strijd met de EU-regels inzake vliegtuiglawaai. De EU kent specifieke regels voor een exploitatieverbod voor lawaaiige maatschappijen. Een boete is echter in beginsel geen exploitatieverbod, zo vindt het EU-Hof.
Werknemers die op boorplatforms op het continentaal plat werken moeten voor de sociale zekerheid gelijk behandeld worden als werknemers die hun werkzaamheden op het eigenlijke nationale grondgebied uitoefenen. Tot die conclusie komt Advocaat-Generaal Cruz Villalon in een zaak van een Nederlandse werknemer. Het UWV weigerde hem de export van een arbeidsongeschiktheidsuitkering naar Spanje.
De Nederlandse regering zal zich niet mengen in het beroep dat Frankrijk heeft ingesteld tegen het Europees Parlement over het schrappen van een van de twaalf vergaderingen in Straatsburg. Dat heeft staatssecretaris Knapen gezegd in een algemeen overleg met de Tweede Kamer. Het kabinet streeft naar één vergaderplaats van het Europees Parlement. Dit kan volgens staatssecretaris Knapen door wijziging van het Verdrag.
De Nederlandse exitheffing vormt een belemmering van de vrijheid van vestiging. Die belemmering kan in bepaalde gevallen worden gerechtvaardigd. Van geval tot geval moet worden beoordeeld of toepassing van een exitheffing gerechtvaardigd is. Dit stelt Advocaat-Generaal Kokott in haar advies aan het EU-Hof.
Het Italiaanse EP-lid Aldo Patriciello (EVP) heeft geen recht op immuniteit van strafvervolging wegens de beschuldiging dat een politie-agente valse bonnen uitschreef op een parkeerplaats van een ziekenhuis vlakbij zijn woonplaats. Het Europees Parlement vond dat hij zijn uitlating deed in de uitoefening van zijn ambt als EP-lid. Het EU-Hof is het daar echter niet mee eens. Patriciello heeft recht op zijn mening, maar voor immuniteit dient de link met zijn ambt als EP-lid rechtstreeks en voor de hand liggend te zijn, aldus het Hof.
Het kabinet wil de eurocrisis aanpakken door gemaakte afspraken steviger te verankeren en nakoming daarvan dwingender opleggen. Voor onafhankelijk toezicht is een 'Commissaris voor begrotingsdiscipline' nodig. Zijn of haar bevoegdheden moeten vergelijkbaar zijn met die van de mededingingscommissaris. Als lidstaten de afspraken niet nakomen is de uiterste consequentie dat landen in de toekomst uit de euro kunnen worden gezet.
Na een lange procedure heeft het EU-Hof uitspraak gedaan over de beschikking waarbij de Commissie de NOx-regeling heeft goedgekeurd. Vast is komen te staan dat de Commissie de handel in stikstofoxiden terecht heeft aangewezen als staatssteun. Als gevolg van de uitspraak blijft de goedkeurende beschikking van de Commissie overeind. Dit betekent dat Nederland wijzigingen in de regeling zal moeten aanmelden in Brussel.
De overgrote meerderheid van de wetgevingsvoorstellen in Brussel zijn afkomstig van de Europese Commissie. Echter, er bestaan ook mogelijkheden voor andere instellingen en zelfs voor lidstaten om een voorstel te doen. Het is mogelijk voor minstens een kwart van de lidstaten om voorstellen te doen op het gebied van justitiële samenwerking in strafzaken en politiële samenwerking. De Juridische Dienst van de Raad heeft hiervoor een handleiding opgesteld.
Nieuwsbericht | 09-09-2011
Het Duitse Grondwettelijk Hof heeft uitspraak gedaan over toetsing aan de Duitse Grondwet van de instemmingswetten met betrekking tot de Europese financiële stabiliteitsfaciliteit (EFSF) en het Europese stabiliteitsmechanisme (ESM). Het Duitse Hof concludeert dat de Duitse wetten inzake EFSF en ESM niet in strijd zijn met de Grondwet.
Nieuwsbericht | 08-09-2011
Op 22 en 23 november 2010 vond tijdens het Belgische voorzitterschap van de EU een conferentie plaats in Brussel over de omzetting van richtlijnen. Het verslag van de conferentie werd in augustus onder de deelnemers verspreid. De Europese Commissie ziet nog altijd veel voordelen in het instrument van de richtlijn. Met een omzettingstermijn krijgt een lidstaat de nodige tijd om een omzetting in haar geheel af te handelen en kunnen er specifieke nationale toepassingen mogelijk worden.
Het recht van EU-burgers op vrij verkeer binnen de EU is een van de meest tastbare rechten van de inwoners van de EU en daarom een topprioriteit van de Europese Commissie. De Commissie heeft vorig jaar zomer bijna 800 probleemgevallen bij de lidstaten aan de orde gesteld. Directe aanleiding was de Roma-crisis in Frankrijk. Veel zaken zijn opgelost, maar de Commissie is toch inbreukprocedures gestart tegen 10 lidstaten. Nederland heeft de Commissie toegezegd een wetswijziging door te voeren en behoort daarom niet tot die groep.
Nieuwsbericht | 07-09-2011
De Afdeling bestuursrechtspraak zal zich wederom moeten buigen over de mobiele controles van de Koninklijke Marechaussee achter de binnengrenzen. De kernvraag is hoe de mobiele controles zich verhouden tot de Schengengrenscode, op basis waarvan grenscontroles aan de binnengrenzen zijn afgeschaft. Nieuwe regelgeving naar aanleiding van rechtspraak van het EU-Hof wordt opnieuw aangevochten.
Nieuwsbericht | 05-09-2011
De Europese Commissie heeft nieuwe formulieren gepubliceerd voor de aanbesteding van overheidsopdrachten. De EU-aanbestedingsrichtlijnen bevatten verplichtingen om overheidsopdrachten bekend te maken in het Publicatieblad van de EU. In totaal zijn er 19 standaardformulieren, variërend van aanbesteding voor nutswerken tot aanbesteding op defensiegebied.
Nieuwsbericht | 02-09-2011
Boetes die zijn opgelegd door de EU, in het bijzonder door de Europese Commissie, zijn niet aftrekbaar van de winst van een onderneming voor de vennootschapsbelasting. Dat was al zo, maar is nu ook expliciet bepaald door de Hoge Raad voor boetes die worden doorbelast naar overige ondernemingen binnen een kartel. De Europese Commissie intervenieerde ook in de zaak.
Nieuwsbericht | 15-08-2011
Europese beleidsmakers functioneren niet geïsoleerd van de maatschappij . Dit lijkt een open deur, maar het is een officiële overweging in het nieuwste interinstitutionele akkoord (IIA) tussen de Europese Commissie en het Europees Parlement, waarbij deze instellingen een ‘transparantieregister’ oprichten. Het EP en de Commissie willen toezicht uitoefenen op ‘organisaties en als zelfstandige werkzame personen die betrokken zijn bij het maken en het uitvoeren van het EU-beleid’. De Europese Raad en de Raad worden uitgenodigd zich bij het register aan te sluiten.
Nieuwsbericht | 12-08-2011
De Europese Commissie heeft Spanje toestemming gegeven om voorlopig geen nieuwe Roemeense werknemers toe te laten. Dit gebeurt op grond van afspraken die gemaakt zijn bij de toetreding van Roemenië in 2007. Andere EU-lidstaten kunnen Roemeense werknemers weren indien er een ernstige verstoring is van de arbeidsmarkt. Spanje heeft een van de hoogste werkloosheidspercentages in de EU.
Toont 1.501 - 1.550 van 2.434 resultaten.