Een overheidsinstantie die stimuleringsleningen heeft verstrekt aan afnemers van kartelproducten, kan vergoeding van de door het kartel veroorzaakte schade vorderen. Dat blijkt uit het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Oostenrijkse rechter. Daarin maakt het EU-Hof duidelijk dat ook personen die niet als leverancier of afnemer actief zijn op de door een kartel getroffen markt toch vergoeding van de door dit kartel veroorzaakte schade kunnen vorderen.
Nieuwsbericht | 16-12-2019
De Raad Buitenlandse Zaken heeft overeenstemming bereikt over de wenselijkheid voor het oprichten van het door Nederland bepleite EU Mensenrechtensanctieregime. Dit regime biedt de Europese Unie de mogelijkheid om individuen of organisaties die verantwoordelijk zijn voor mensenrechtenschendingen gerichte sancties op te leggen, zoals het bevriezen van banktegoeden en het opleggen van visumverboden.
Uitzetting, weigering en intrekking van het verblijfsrecht van derdelanders om redenen van openbare orde kan ook plaatsvinden bij een gegronde verdenking van een ernstig strafbaar feit. Dat is een minder strenge norm dan voor EU-burgers en hun gezinsleden. Bij hen moet het altijd gaan om persoonlijke gedragingen die een werkelijke, actuele en voldoende ernstige bedreiging vormen voor een fundamenteel belang van de samenleving. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van de Raad van State.
Nieuwsbericht | 13-12-2019
De EU-richtlijn betreffende consumentenrechten verbiedt niet dat een nationale regeling die de eigenaren van een appartement in een gebouw in mede-eigendom, dat is aangesloten op een stadsverwarmingsnet, ertoe verplicht bij te dragen in de kosten het energieverbruik van de gemeenschappelijke ruimten. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Bulgaarse rechter.
Nieuwsbericht | 11-12-2019
De Poolse autoriteiten kunnen de erkenning en tenuitvoerlegging van een geldboete voor een verkeersovertreding in Nederland die is opgelegd aan de persoon op wiens naam het voertuig staat ingeschreven, niet weigeren. Belangrijke voorwaarde daarbij is dat betrokkene de mogelijkheid heeft om het vermoeden van aansprakelijkheid te weerleggen. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Poolse rechter.
De Europese Grens- en kustwacht wordt uitgebreid met een permanent korps van 10 000 personen, een eigen budget voor materieel en meer bevoegdheden om de EU-landen op ieder moment bij te staan. Het opzetten van het korps is onderdeel van een bredere versterking van de Europese buitengrenzen en van het Europees Grens- en kustwachtagentschap.
Nieuwsbericht | 09-12-2019
De Commissie-Von der Leyen heeft haar werkmethoden bekendgemaakt. Zij zullen de basis vormen voor het nieuwe college om de agenda voor de komende vijf jaar te presenteren. Zij stellen collegialiteit, transparantie en efficiƫntie voorop. En ook: Bij ieder nieuw voorstel wordt een bestaande regeling afgeschaft, en alle vergaderingen moeten papierloos worden.
Nieuwsbericht | 05-12-2019
De EU-richtlijn die de controle op de verwerving en het bezit van vuurwapens aanscherpt, kon rechtsgeldig worden vastgesteld op grond van de verdragsbepalingen inzake de goede werking van de interne markt, ook al waren terreuraanslagen daarvoor de aanleiding. Dat heeft het EU-Hof bepaald in het beroep dat de Tsjechische Republiek tegen de richtlijn heeft ingesteld.
Nieuwsbericht | 04-12-2019
De Europese Raad heeft de nieuwe Europese Commissie benoemd, nadat het Europees Parlement eerder de lijst met nieuwe Commissarissen had goedgekeurd. Deze lijst was door de Raad in overeenstemming met de verkozen Commissievoorzitter Von der Leyen vastgesteld. Een Britse commissaris ontbreekt omdat het VK nog geen kandidaat heeft voorgedragen. De nieuwe Commissie is met ingang van 1 december in functie voor een termijn van vijf jaar.
Nationale regelingen of collectieve arbeidsovereenkomsten die recht geven op meer dagen jaarlijkse vakantie met behoud van loon dan de minimumperiode van vier weken, mogen verbieden dat die extra vakantiedagen wegens ziekte worden overgedragen naar een volgend jaar. Dat is niet in strijd met de EU-richtlijn arbeidstijden of het EU-Handvest van de Grondrechten. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Finse rechter. In het arrest verduidelijkt het EU-Hof wanneer het Handvest van toepassing is bij implementatie van minimumrichtlijnen.
Nieuwsbericht | 27-11-2019
Toont 1.091 - 1.100 van 3.208 resultaten.