Vanaf 16 februari 2019 gelden nieuwe EU-regels die afrekenen met de bureaucratische hindernissen voor EU-burgers die in een andere lidstaat wonen of werken. Een van de hindernissen die tot het verleden behoort is de authenticiteitsstempel voor openbare documenten zoals geboorte-, huwelijks- of overlijdensaktes.
Nieuwsbericht | 22-02-2019
De Unie is constant in beweging en is niet alleen actief binnen haar eigen grenzen maar ook ver daarbuiten. De politieke en handelsrelaties van de Unie met derde landen en internationale organisaties leiden vaak tot juridische vragen. Deze vragen, over bijvoorbeeld de rolverdeling tussen de Unie en de lidstaten in die externe betrekkingen, raken de beleidsterreinen van alle departementen. Op dinsdag 26 maart 2019 organiseert het ECER daarom een seminar over recente ontwikkelingen in de rechtspraak van het EU-Hof over de externe betrekkingen van de Unie. Dit wordt geïllustreerd aan de hand van voorbeelden uit de onderhandelingspraktijk in Brussel.
Nieuwsbericht | 21-02-2019
Begin januari is onze website overgegaan naar een nieuwe online omgeving en heeft een nieuw uiterlijk gekregen. Helaas ondervinden we door deze overgang technische problemen. Wij vinden dit zeer vervelend en zijn druk bezig om alle problemen op te lossen zodat de ECER site snel weer de kwaliteit en kwantiteit heeft die u van ons gewend bent. Hopende op uw begrip en geduld, Het ECER team
Nieuwsbericht | 08-02-2019
Het geschillenbeslechtingsmechanisme in het EU-handelsakkoord met Canada (CETA) is verenigbaar is met het EU-recht. CETA maakt geen inbreuk op de exclusieve bevoegdheid van het EU-Hof om het EU-recht uit te leggen. Ook is CETA verenigbaar is met de mensenrechten en het beginsel van gelijke behandeling. Dat is het advies van de Advocaat-Generaal Bot aan het EU-Hof. De conclusie van de AG is in lijn met het standpunt van de Europese Commissie, de Raad en tien lidstaten, waaronder Nederland. De conclusie van de AG is een niet bindend advies aan het EU-Hof. De uitspraak van het Hof wordt over enkele maanden verwacht.
Nieuwsbericht | 28-01-2019
Een lidstaat die de Europese Raad in kennis heeft gesteld van zijn voornemen om zich uit de EU terug te trekken, zoals het VK heeft gedaan, kan die kennisgeving eenzijdig weer intrekken. Dit kan zolang de gesloten terugtrekkingsovereenkomst nog niet in werking is getreden of, als zo een overeenkomst niet is gesloten, zolang de periode van twee jaar vanaf de kennisgeving, en de eventuele verlenging ervan, niet is verstreken. De intrekking zou betekenen dat de status van die lidstaat en de voorwaarden van zijn EU-lidmaatschap ongewijzigd blijven. Een eventuele intrekking van de kennisgeving moet schriftelijk bij de Europese Raad worden ingediend en zowel ondubbelzinnig als onvoorwaardelijk zijn.
Nieuwsbericht | 17-12-2018
Het programma waarmee de ECB staatsobligaties mag opkopen op de secundaire markt valt binnen de bevoegdheden van de ECB en is niet in strijd met het verbod op monetaire financiering. Het programma past zowel qua doel als middelen binnen het monetair beleid van de Unie. Bovendien bevat het programma voldoende garanties, waardoor geen sprake is van onverenigbaarheid met het verbod op monetaire financiering.
De Unie staat achter de Terugtrekkinsgovereenkomst en zal de ratificatie ervan voortzetten. Er kan niet opnieuw over worden onderhandeld. In de ER-conclusies van 25 november 2018 heeft de Europese Raad de intrekkingsovereenkomst bekrachtigd en de politieke verklaring is goedgekeurd.
De EU en de lidstaten zijn gezamenlijk bevoegd voorstellen in te dienen in het kader van het Verdrag van Canberra over de instandhouding van de levende rijkdommen in de Antarctische wateren. De EU beschikt ook niet over een impliciete exclusieve bevoegdheid omdat er geen overlap is tussen de betrokken internationale verbintenissen en de interne EU-regelgeving. De Commissie heeft in dat kader bovendien niet aangetoond dat er risico op aantasting of wijziging van EU-recht bestaat. Hoewel de lidstaten kunnen besluiten de Unie exclusief te laten optreden in gevallen van een gedeelde bevoegdhied, dit in deze specifieke zaken strijdig zou zijn met het volkenrecht. Besluiten van het comité van permanente vertegenwoordigers van de Raad (Coreper) die rechtsgevolgen teweeg brengen, kunnen door het EU-Hof worden getoetst.
Nieuwsbericht | 13-12-2018
Roemenië bekleedt het roulerend voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie vanaf 1 januari 2019 tot 1 juli 2019. De voorzitterschapswebsite met de agenda's is inmiddels live gegaan.
Nieuwsbericht | 05-12-2018
Artikel 50 VEU laat eenzijdige intrekking van de kennisgeving van het voornemen om zich uit de EU terug te trekken toe tot het moment dat de terugtrekkingsovereenkomst formeel is gesloten. Voorwaarden daarbij zijn wel dat tot die intrekking is besloten overeenkomstig de grondwettelijke bepalingen van de lidstaat, zij formeel ter kennis wordt gebracht van de Europese Raad en het geen misbruik betreft. Dit heeft advocaat-generaal Campos Sánchez-Bordona aan het EU-Hof geadviseerd.
Nieuwsbericht | 04-12-2018
Toont 1.271 - 1.280 van 3.275 resultaten.