De elektronische communicatie via de IT applicatie e-Curia van de griffie van het EU-Hof en -Gerecht biedt de voordelen van snelheid en een beter beheer van de zaaklast. Daarom is besloten dat vanaf 1 december 2018 gerechtelijke documenten alleen nog via e-Curia tussen de vertegenwoordigers van de partijen en het EU-Gerecht worden uitgewisseld. Deze verplichting geldt voor alle partijen (verzoekers, verweerders en interveniƫnten) en alle soorten procedures, waaronder de spoedprocedures. Een enkele uitzondering zal gemaakt kunnen worden om het beginsel van de toegang tot de rechter in acht te nemen.
Nieuwsbericht | 18-10-2018
De Commissie had de formele onderzoeksprocedure moeten inleiden naar de Nederlandse regeling voor de verwerving of het gratis ter beschikking stellen van natuurgebied. Daartoe is de Commissie immers verplicht wanneer zij bij de beoordeling van de verenigbaarheid van een steunmaatregel met de interne markt op āernstige moeilijkhedenā stuit. Zowel het tijdsverloop van meer dan zes jaar tussen aanmelding van de regeling en het besluit, als meerdere elementen in het besluit zelf zijn volgens het Gerecht aanwijzingen voor dergelijke moeilijkheden.
Nieuwsbericht | 12-10-2018
Van 20 tot en met 23 mei 2020 zal het negenentwintigste FIDE congres worden georganseerd door de Nederlandse Vereniging voor Europees Recht (NVER). Het congres staat bekend als ƩƩn van de belangrijkste en gezaghebbendste conferenties op het gebied van het recht van de Europese Unie. Ruim 500 deelnemers uit alle lidstaten – vanuit zowel de Europese instellingen en nationale overheden als de wetenschap en de praktijk – komen bij elkaar om ideeĆ«n uit te wisselen en de laatste ontwikkelingen door te nemen op het gebied van het recht van de Europese Unie. Alle activiteiten en seminars vinden plaats in Den Haag.
Nieuwsbericht | 08-10-2018
Het Europees Parlement is weliswaar verplicht zijn begrotingsbevoegdheden uit te oefenen tijdens een gewone plenaire vergadering in Straatsburg, maar dit belet hem niet dat de jaarlijkse begroting tijdens een extra plenaire vergadering in Brussel wordt besproken en in stemming gebracht, wanneer een goed verloop van de begrotingsprocedure dit vereist. Het Europees Parlement beschikt daartoe over een discretionaire bevoegdheid voortvloeiende uit de essentiƫle vereisten voor het goede verloop van de begrotingsprocedure. Het Parlement heeft in dit geval bij de uitoefening van een deel van zijn begrotingsbevoegdheden in de loop van een aanvullende plenaire vergadering geen beoordelingsfouten gemaakt en mocht de jaarlijkse EU-begroting voor 2017 in Brussel vaststellen.
Nieuwsbericht | 05-10-2018
Op vrijdag 21 september heeft de hoogste civiele rechtbank van Schotland het EU-Hof gevraagd of het VK zijn kennisgeving van het voornemen om de EU te verlaten voor het verstrijken van de tweejaarstermijn eind maart 2019, eenzijdig kan intrekken. De Schotse rechter verzoekt het ook om de zaak met spoed te behandelen.
Europarlementariƫrs ontvangen naast hun salaris een bedrag voor reiskosten, dag- en algemene onkostenvergoedingen. Het Gerecht heeft geoordeeld dat het Europees Parlement de documenten met betrekking tot de uitgaven van deze vergoedingen niet openbaar hoeft te maken. De door journalisten opgevraagde gegevens zijn te herleiden tot de individuele parlementariƫrs en hun medewerkers. Openbaarmaking van dergelijke persoonsgegevens kan bij wijze van uitzondering toch noodzakelijk zijn. Die noodzaak moet echter door de verzoekers concreet worden aangetoond.
Nieuwsbericht | 27-09-2018
Het EU-recht verplicht de lidstaten niet om te voorzien in een rechtsgang in tweede aanleg in asielprocedures en voor terugkeerbesluiten. Het verplicht ook niet om te voorzien in een automatische schorsende werking bij een dergelijk hoger beroep. Dit heeft het EU-Hof bepaald.
Nieuwsbericht | 26-09-2018
De Europese Commissie heeft besloten Polen voor het EU-Hof te dagen. Polen schendt volgens de Commissie het beginsel van de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht met zijn nieuwe wet inzake het Hooggerechtshof. De Commissie verzoekt het EU-Hof ook om voorlopige maatregelen voor de periode tot het een uitspraak in de zaak heeft gedaan. Ook verzoekt zij het EU-Hof om de versnelde procedure in deze zaak toe te passen.
Nieuwsbericht | 24-09-2018
Een EAB moet, gelet op het beginsel van wederzijds vertrouwen waarop het kaderbesluit EAB is gebaseerd, in de regel tenuitvoer worden gelegd. Dit kan alleen bij hoge uitzondering worden geweigerd. De kennisgeving om zich terug te trekken uit de EU heeft niet tot gevolg dat de toepassing van het Unierecht in die lidstaat wordt opgeschort. Deze kennisgeving is op zichzelf dus geen uitzonderlijke omstandigheid op grond waarvan de tenuitvoerlegging van een door die lidstaat uitgevaardigd EAB kan worden geweigerd.
Nieuwsbericht | 19-09-2018
De Raad heeft de verordening aangenomen tot instelling van een Europees reisinformatie- en machtigingssysteem (ETIAS). Onderdanen van derde landen die naar de EU willen reizen moeten eerst een reisvergunning aanvragen. De verordening maakt deel uit van de maatregelen om de buitengrenzen van de Europese Unie te versterken.
Nieuwsbericht | 18-09-2018
Toont 1.291 - 1.300 van 3.275 resultaten.