Voor derdenbeslag op EU-structuurgelden uit het Europees Sociaal Fonds die zijn overgedragen aan een nationaal betaalorgaan is geen voorafgaande toestemming van het EU-Hof vereist. Dat antwoordt het EU-Hof op vragen van een Italiaanse rechter.
Nieuwsbericht | 31-05-2018
Het Belgische verbod van rituele slachting buiten erkende slachthuizen is niet in strijd met de vrijheid van godsdienst. Het is alleen bedoeld om het verrichten van rituele slachtingen technisch te organiseren en rekening te houden met dierenwelzijn en de gezondheid van consumenten. Voor rituele slachtingen gelden dezelfde technische voorwaarden als voor elke slachting van dieren. Dat antwoordt het EU-Hof op vragen van een Belgische rechter.
Nieuwsbericht | 29-05-2018
Het toekomstige terugtredingsakkoord tussen de EU en het VK is onvergelijkbaar met andere internationale akkoorden van de EU. Het akkoord zal niet alleen de verplichtingen van de twee soevereine partijen omvatten, maar creƫert ook rechten die direct door hun onderdanen kunnen worden ingeroepen. Er zal daarom een solide structuur voor het beheer van het akkoord moeten komen. Dit zal een combinatie moeten zijn van een politieke regeling voor geschillenbeslechting en een rol voor het EU-Hof en de Britse rechters. Zonder deze elementen kan er geen akkoord worden bereikt, aldus EU-onderhandelaar Barnier.
Nieuwsbericht | 26-05-2018
Op 25 mei wordt de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing. Het ECER heeft voor u de belangrijkste informatiebronnen op een rij gezet in het dossier Privacy.
Nieuwsbericht | 18-05-2018
De EU-richtlijn betreffende oneerlijke bedingen in consumentenovereenkomsten kan van toepassing zijn op een onderwijsinstelling. De nationale rechter moet op eigen initiatief beoordelen of contractuele bedingen die zijn opgenomen in tussen onderwijsinstellingen en studenten gesloten overeenkomsten die onder de richtlijn vallen, oneerlijk zijn. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Belgische rechter.
Nieuwsbericht | 17-05-2018
Bepaalde inbreukzaken tegen lidstaten zouden voortaan door het Gerecht kunnen worden behandeld. Financiƫle sancties wegens niet-nakoming van een Hofarrest worden voortaan door het Hof behandeld. De toelating tot hoger beroep moet in bepaalde zaken moeilijker worden. Dit stelt het EU-Hof voor. Het Nederlandse kabinet staat deels positief tegenover dit voorstel, maar plaatst ook kanttekeningen.
Nieuwsbericht | 15-05-2018
Een verzoek om gezinshereniging met een EU-onderdaan moet ook in behandeling worden als de derdelander een inreisverbod heeft. Per geval moet dan de afhankelijkheidsrelatie worden beoordeeld tussen de niet-EU-onderdaan en de EU-burger, en de redenen voor het inreisverbod. De EU-burger hoeft geen gebruik te hebben gemaakt van zijn recht op vrij verkeer. Ook hoeft de derdelander niet eerst de EU te verlaten. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Belgische rechter
Nieuwsbericht | 09-05-2018
De noodzaak om het vrij verkeer en verblijf te beperken van een EU-burger die wordt verdacht van oorlogsmisdaden, moet van geval tot geval worden beoordeeld. Daartoe moet de bedreiging die van de betrokken persoon uitgaat voor de fundamentele belangen van het gastland worden afgewogen tegen de bescherming van de rechten van de EU-burger en hun gezinsleden.
Nieuwsbericht | 02-05-2018
Een EU-burger die buiten de EU in noodgevallen hulp nodig heeft, kan voortaan gemakkelijker een beroep doen op een ambassade of een consulaat van een ander EU-land als het eigen land daar niet vertegenwoordigd is. Dat volgt uit een EU-richtlijn. Die regelt niet welke hulp wordt verleend en onder welke voorwaarden. Dat blijft een zaak van de EU-landen zelf.
Nieuwsbericht | 01-05-2018
Het kwartaaloverzicht van de stand van zaken bij de implementatie van EU-richtlijnen zal voortaan bondiger worden. Gedetailleerde informatie per richtlijn kan worden gevonden in de wetgevingskalender. Dat schrijft de minister van Buitenlandse Zaken aan het parlement.
Nieuwsbericht | 30-04-2018
Toont 1.351 - 1.360 van 3.275 resultaten.