De „Rome III”-verordening bepaalt niet welk recht van toepassing is op buitengerechtelijke echtscheidingen. Een echtscheiding die het gevolg is van een eenzijdige verklaring van een echtgenoot voor een religieuze rechtbank valt daarom niet onder de Rome III-verordening. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Duitse rechter.
Nieuwsbericht | 20-12-2017
Vrachtwagenchauffeurs mogen hun normale wekelijkse rusttijd niet in hun vrachtwagen doorbrengen. Lidstaten zijn verplicht inbreuken op dit verbod te bestraffen. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van de Belgische Raad van State.
De dienst die Uber via een app aanbiedt, is hoofdzakelijk een vervoersdienst. Uber kan daarom door de lidstaten waar het opereert, worden verplicht om te voldoen aan de nationale vereisten zoals taxivergunningen. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Spaanse rechter.
EU-aanbevelingen zijn formeel niet verbindend en er is geen beroep tegen mogelijk bij de EU-rechter. Maar als een aanbeveling regels voor gedragingen inhoudt, moet deze vatbaar zijn voor rechterlijke toetsing. Dat is het advies van advocaat-generaal Bobek aan het EU-Hof in een procedure van België tegen de Commissie.
Nieuwsbericht | 18-12-2017
Een nieuw online register maakt het gemakkelijker besluitvorming door gedelegeerde handelingen op te zoeken en lopende processen te volgen. Gedelegeerde handelingen dienen ter aanvulling of wijziging van EU-wetgeving.
Het beginsel dat strafbepalingen geen terugwerkende kracht mogen hebben, kan een uitzondering vormen op de EU-rechtelijke verplichting voor de nationale rechter om nationale bepalingen over verjaring van BTW-fraude buiten toepassing te laten. Dat heeft het EU-Hof geantwoord aan het Italiaanse Grondwettelijk Hof.
Nieuwsbericht | 13-12-2017
Nederland voegt zich bij Oostenrijk in de zaak die bij het EU-Hof is aangespannen tegen de Duitse tolplannen voor personenauto’s. De ministerraad heeft daarmee op voorstel van minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) ingestemd.
De Europese Commissie vindt dat voldoende vooruitgang is geboekt in de onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk over de Brexit. Het is nu aan de Europese Raad om deze conclusie over te nemen, zodat de onderhandelingen over de toekomstige handelsrelatie kunnen worden gestart.
Nieuwsbericht | 11-12-2017
De Raad heeft een permanente gestructureerde samenwerking op defensiegebied (PESCO) ingesteld, waaraan 25 EU-lidstaten deelnemen. Het besluit is in sneltreinvaart tot stand gekomen en meteen in werking getreden.
De strenge sancties van de Internationale Schaatsunie voor wie deelneemt aan wedstrijden zonder toestemming van de ISU, zijn in strijd met de kartelwetgeving van de EU. De ISU moet deze regels nu veranderen. Dat heeft de Europese Commissie bepaald.
Toont 1.411 - 1.420 van 3.275 resultaten.