Een nationale rechter kan in geval van fraude een detacheringsverklaring voor de sociale zekerheid van gedetacheerde werknemers buiten toepassing laten. De eerdere rechtspraak van het EU-Hof over de bindende aard van deze verklaring geldt niet bij fraude. Dat is het advies van advocaat-generaal Saugmandsgaard Øe aan het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 09-11-2017
De Raad heeft ten onrechte conclusies vastgesteld ter bepaling van het standpunt dat namens de Unie moest worden ingenomen tijdens de Wereldradiocommunicatieconferentie 2015. Op grond van het EU-Werkingsverdrag had de Raad een besluit op voorstel van de Commissie moeten vaststellen. De conclusies van de Raad moeten daarom nietig worden verklaard. Dat heeft het EU-Hof bepaald in een beroep van de Commissie tegen de Raad.
Nieuwsbericht | 31-10-2017
Het ontwerp tot herziening van de Overeenkomst van Lissabon over oorsprongsbenamingen en geografische aanduidingen valt volgens het EU-Hof onder de exclusieve bevoegdheid van de Unie op het terrein van de gemeenschappelijke handelspolitiek. De Raad heeft zijn machtigingsbesluit tot het openen van de onderhandelingen over die herziene Overeenkomst ten onrechte gebaseerd op de interne markt rechtsgrondslag. Het besluit van de Raad wordt daarom vernietigd door het EU-Hof. De Raad zal nu een nieuw besluit moeten nemen.
Gelijk loon voor gelijk werk op dezelfde plaats: dit is een van de kernelementen in het akkoord van de Raad Sociale Zaken over de herziening van de Detacheringsrichtlijn. Andere elementen in het compromis betreffen de uitzondering voor de transportsector, de implementatietermijn en de ingangsdatum.
Nieuwsbericht | 27-10-2017
Op de rechtstreekse werking van bepalingen van een EU-richtlijn kan een beroep worden gedaan tegenover een private organisatie die door de overheid is belast met een taak van algemeen belang ter uitvoering van die richtlijn en die daartoe over bevoegdheden beschikt die verder gaan dan wat normaal is tussen particulieren. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Ierse rechter.
Nieuwsbericht | 17-10-2017
Na vier jaar onderhandelen hebben twintig lidstaten samen een Europees Openbaar Ministerie opgericht. Dat krijgt bevoegdheden om in de aangesloten lidstaten fraude met EU-gelden en BTW fraude aan te pakken. Nederland zit niet bij deze kopgroep.
Nieuwsbericht | 13-10-2017
Luxemburg heeft aan webwinkel Amazon ten onrechte belastingvoordelen van ongeveer 250 miljoen euro toegekend. Volgens de Europese Commissie is dat in strijd met de EU-staatssteunregels. Luxemburg moet nu de onrechtmatige steun terugvorderen.
Nieuwsbericht | 06-10-2017
Is het toegestaan dat een nieuw asielmotief pas in beroep bij de rechtbank wordt aangevoerd? Deze vraag heeft de Raad van State in twee vreemdelingenzaken gesteld aan het EU-Hof.
Ierland heeft geen gevolg gegeven aan de door de Commissie geëiste terugvordering van onrechtmatige staatsteun van Apple ter hoogte van 13 miljard EUR. De Commissie heeft daarom besloten Ierland voor het EU-Hof te dagen wegens niet-uitvoering van haar besluit.
De Hongaarse beperkingen voor buitenlandse universiteiten om onderwijs aan te bieden in Hongarije vormen volgens de Commissie een inbreuk op verschillende EU-verplichtingen. De restricties voor niet–gouvernementele organisaties die financiële steun uit het buitenland ontvangen, zijn in strijd met het vrije kapitaalverkeer en de grondrechten. Als Hongarije de maatregelen niet intrekt, stapt de Commissie naar het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 05-10-2017
Toont 1.441 - 1.450 van 3.274 resultaten.