Inloggen
Roemenië bekleedt het roulerend voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie vanaf 1 januari 2019 tot 1 juli 2019. De voorzitterschapswebsite met de agenda's is inmiddels live gegaan.
Nieuwsbericht | 05-12-2018
Artikel 50 VEU laat eenzijdige intrekking van de kennisgeving van het voornemen om zich uit de EU terug te trekken toe tot het moment dat de terugtrekkingsovereenkomst formeel is gesloten. Voorwaarden daarbij zijn wel dat tot die intrekking is besloten overeenkomstig de grondwettelijke bepalingen van de lidstaat, zij formeel ter kennis wordt gebracht van de Europese Raad en het geen misbruik betreft. Dit heeft advocaat-generaal Campos Sánchez-Bordona aan het EU-Hof geadviseerd.
Nieuwsbericht | 04-12-2018
Het machtigingsbesluit van de Raad tot het openen van de Brexit-onderhandelingen brengt alleen rechtsgevolgen teweeg voor de verhoudingen tussen de Unie en haar lidstaten en tussen de EU-instellingen. Dit treft in het bijzonder de Commissie die met het besluit is gemachtigd om de onderhandelingen voor een terugtrekkingsakkoord met het Verenigd Koninkrijk te openen. Het heeft echter geen rechtstreekse gevolgen voor de rechtspositie van Britse burgers die in andere lidstaten verblijven zoals verzoekers. De eventuele (toekomstige) aantasting van hun EU-burgerschapsrechten volgt niet uit het machtigingsbesluit. Het machtigingsbesluit is een voorbereidende handeling die niet vooruitloopt op de inhoud van een eventueel definitief akkoord. Dus ook niet op eventuele bepalingen over het behoud van de status en de rechten van de Britse burgers in de Unie.
Nieuwsbericht | 27-11-2018
De regering heeft op 16 november 2018 een Brexit verzamelwet ingediend bij de Tweede Kamer. Deze is bedoeld om rekening te houden met de situatie wanneer het VK geen lid meer van de EU is maar er ook geen terugtrekkingsakkoord tot stand is gekomen op 29 maart 2019. Het VK is vanaf dat moment een derde land. Bij gebreke van specifieke afspraken ten aanzien van deze relatie zullen de standaard WTO-regels van toepassing zijn op de handel tussen Nederland en het VK. Daarnaast blijft het VK onderdeel van bestaande multilaterale regimes zoals de verdragen van de Raad van Europa en de Verenigde Naties.
Nieuwsbericht | 20-11-2018
Vandaag zijn de wijzigingsverordeningen die de verhuizing van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) naar Amsterdam en de Europese Bankautoriteit (EBA) naar Parijs, vastleggen, gepubliceerd. Beide agentschappen zijn momenteel gevestigd in Londen en moeten als gevolg van de Brexit worden verplaatst. Op 25 oktober had het Europees Parlement al ingestemd met de wijziging.
Nieuwsbericht | 16-11-2018
De onderhandelaars van de EU en het VK zijn het op 14 november eens geworden over een terugtrekkingsakkoord en een politieke verklaring over de toekomstige relatie tussen de EU en het VK. Deze overeenstemming is een beslissend moment in de onderhandelingen. Als er zich in de tussentijd geen uitzonderlijke gebeurtenissen voordoen, zal er op 25 november een bijeenkomst van de Europese Raad worden gehouden om het Brexit-akkoord af te ronden en te formaliseren.
Nieuwsbericht | 15-11-2018
De Commissie heeft gedetailleerde informatie gepubliceerd met voorbereidings- en noodmaatregelen voor een no deal-scenario in de Brexitonderhandelingen. Het betreft onder meer een mededeling met noodmaatregelen op voorrangsgebieden die kunnen worden uitgevoerd mocht er geen overeenkomst met het VK worden bereikt, als aanvulling op de eerste mededeling van 19 juli 2018.
Nieuwsbericht | 14-11-2018
Het EU-Hof kent voor het eerst en expliciet horizontale rechtstreekse werking toe aan een EU-Handvestbepaling. Ook een particulier kan zich op deze bepaling beroepen ten aanzien van een andere particulier. Dat is opmerkelijk omdat het EU-Handvest gericht is tot de instellingen en tot de lidstaten, uitsluitend wanneer zij het EU-recht ten uitvoer brengen. Eerder heeft het EU-Hof wel horizontale werking toegekend aan algemene beginselen van EU-recht maar niet aan bepalingen van het EU-het Handvest zelf.
Nieuwsbericht | 09-11-2018
Een gezinshereniger heeft na vijf jaar in beginsel een recht is op een autonome verblijfstitel. De lidstaten mogen aan de verlening daarvan voorwaarden verbinden. Het kan dus niet worden uitgesloten dat een lidstaat de verlening van deze verblijfstitel afhankelijk stelt van een inburgeringsexamen. Deze voorwaarde mag echter niet verder gaan dan nodig is om het doel van vergemakkelijking van de integratie van de betrokken derdelanders te bereiken.
Nieuwsbericht | 08-11-2018
Een verzoek tot gezinshereniging mag worden afgewezen als het is ingediend na het verstrijken van de termijn van drie maanden, op voorwaarde dat de mogelijkheid bestaat om een nieuw verzoek in te dienen. Deze weigeringsgrond mag niet worden gehanteerd als de vertraging verschoonbaar is. De betrokkenen moeten ook volledig worden geïnformeerd over hoe zij hun recht op gezinshereniging doeltreffend kunnen laten gelden. Ook moet worden gewaarborgd dat vluchtelingen in aanmerking blijven komen voor gunstiger voorwaarden inzake gezinshereniging.
Toont 1.521 - 1.530 van 3.517 resultaten.