Inloggen
De leges die telecombedrijven moeten betalen voor gemeentelijke instemming met de randvoorwaarden waaronder graafwerkzaamheden mogen plaatsvinden, vallen buiten het bestek van de Europese Dienstenrichtlijn. Daarentegen is de detailverkoop van goederen een dienst in de zin van de Dienstenrichtlijn. Dat adviseert advocaat-generaal Szpunar het EU-Hof te antwoorden op vragen van de Hoge Raad en de Raad van State.
Nieuwsbericht | 31-05-2017
Personen of entiteiten die ten onrechte op een EU-sanctielijst zijn geplaatst kunnen recht hebben op schadevergoeding. Dat heeft het EU-Hof bepaald in het beroep van een Iraanse onderneming tegen de Raad. In de omstandigheden van deze zaak vloeide de onrechtmatigheid voort uit het niet onderbouwen van de plaatsing op de lijst met bewijs.
De Raad Algemene Zaken heeft de Commissie gemachtigd te onderhandelen met het Verenigd Koninkrijk over het vertrek van dit land uit de EU en Euratom. Daarvoor zijn gedetailleerde onderhandelingsrichtsnoeren vastgesteld. De rechten van de burgers van de EU en het VK na de Brexit zullen voorop staan, evenals de financiële afwikkeling van de Britse verplichtingen en de situatie van Ierland, waarmee het VK een open grens heeft. De onderhandelingsdocumenten zullen zoveel mogelijk openbaar zijn.
Nieuwsbericht | 24-05-2017
Het Europees onderzoeksbevel is sinds maandag 22 mei 2017 van kracht. Het maakt het voor de justitiële autoriteiten gemakkelijker om in een ander EU-land bewijsmateriaal op te vragen. Elke EU-lidstaat is voortaan verplicht een verzoek van een andere lidstaat te erkennen en op dezelfde wijze uit te voeren als een besluit van de eigen autoriteiten.
Nieuwsbericht | 23-05-2017
Is het Programma Aanpak Stikstof in overeenstemming met de Europese Habitatrichtlijn en dus juridisch houdbaar? Deze vraag heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State voorgelegd aan het EU-Hof en met voorrang om een antwoord gevraagd. Dat is van belang in zo’n 200 zaken tegen allerlei vergunningen.
Nieuwsbericht | 17-05-2017
De rechterlijke instanties van een lidstaat mogen de geldigheid toetsen van fiscale inlichtingenverzoeken die door een andere lidstaat zijn toegezonden. Deze toetsing beperkt zich tot de vraag of het bij de gevraagde inlichtingen niet kennelijk aan een verwacht belang voor het betrokken belastingonderzoek blijkt te ontbreken. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Luxemburgse rechter.
De Europese Commissie heeft nieuwe staatssteunregels goedgekeurd. Daardoor hoeven bepaalde vormen van overheidssteun voor havens, luchthavens, cultuur en ultraperifere gebieden niet meer vooraf door de Commissie te worden onderzocht.
De bepalingen van het vrijhandelsverdrag EU-Singapore over andere dan directe buitenlandse investeringen en die over de beslechting van geschillen tussen investeerders en staten vallen niet onder de exclusieve bevoegdheid van de Unie. Daarom moet het verdrag zoals het nu luidt samen met de lidstaten worden gesloten. Dat heeft het EU-Hof geoordeeld in zijn advies op een verzoek van de Europese Commissie.
Nieuwsbericht | 16-05-2017
Moet de algemene heffingskorting volledig worden toegekend aan iemand die slechts een deel van het jaar in Nederland werkt, of alleen voor dat tijdsdeel? Deze vraag heeft de Hoge Raad voorgelegd aan het EU-Hof.
De Commissie heeft ten onrechte de registratie geweigerd van het Europees burgerinitiatief „Stop TTIP”. Een burgerinitiatief kan ook opkomen tegen onderhandelingen over verdragen. Het vormt geen onaanvaardbare inmenging in het verloop van de wetgevingsprocedure, maar zwengelt op rechtmatige wijze en tijdig een democratisch debat aan. Dat heeft het EU-Gerecht geoordeeld.
Nieuwsbericht | 15-05-2017
Toont 1.731 - 1.740 van 3.517 resultaten.