Inloggen Account aanvragen
Het gepubliceerde verslag geeft een overzicht van de frauderisicoās die van invloed zijn op het gemeenschappelijk landbouwbeleid en beoordeelt de reactie van de Europese Commissie op fraude met landbouwuitgaven. Het rapport concludeert dat het gemeenschappelijk landbouwbeleid een aantal uitgavenregelingen bevat die in het bijzonder zijn blootgesteld aan frauderisicoās. Die risicoās hebben betrekking op het verhullen van inbreuken op subsidiabiliteitsvoorwaarden, op de complexiteit van gefinancierde maatregelen en op illegale vormen van landroof.
Nieuwsbericht | 14-07-2022
EU-lidstaten mogen in de context van een massale toestroom van derdelanders geen nationale regels vaststellen die het voor derdelanders feitelijk onmogelijk maakt om toegang te krijgen tot een asielprocedure. Daarnaast mogen lidstaten in diezelfde context geen regels vaststellen die het mogelijk maken dat een asielzoeker in bewaring wordt gehouden op de enkele grond dat hij illegaal op het grondgebied verblijft. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Litouwse rechter.
Met het voorstel kunnen binnen de regels voor staatssteun bepaalde vormen van steun voor vervoer per spoor, vervoer over de binnenwateren en multimodaal vervoer worden vrijgesteld van een voorafgaande aanmeldingsprocedure voor staatssteun, om zo groen vervoer te bevorderen.
Nieuwsbericht | 13-07-2022
De huidige EU-coƶrdinatiewetgeving inzake sociale zekerheid bevat de voorwaarden waaronder een lidstaat verplicht is om bij de toekenning van een ouderdomspensioen rekening te houden met in andere lidstaten vervulde tijdvakken van kinderopvoeding. Het recht van vrij verkeer van personen vereist echter dat die verplichting ook geldt indien niet is voldaan aan die expliciete voorwaarden. De betrokken persoon moet wel zowel voor als na de overbrenging van zijn woonplaats naar een andere lidstaat waar hij de tijdvakken van kinderopvoeding heeft vervuld, uitsluitend hebben gewerkt en premies hebben betaald in de lidstaat die verantwoordelijk is voor zijn ouderdomspensioen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Oostenrijkse rechter.
Het pakket digitale diensten bevat een eerste alomvattend regelgevingskader voor onlineplatforms waar iedereen binnen de EU in het dagelijks leven afhankelijk van is. Deze nieuwe regels zullen in de hele EU van toepassing zijn en moeten zorgen voor een veiligere en meer open digitale ruimte, gebaseerd op de naleving van de grondrechten.
Nieuwsbericht | 12-07-2022
Het ācoronapaspoortā is bedoeld om het vrij verkeer van personen binnen de EU tijdens de coronapandemie te vergemakkelijken. De verlenging zorgt ervoor dat reizigers uit de EU en uit derde landen die op het systeem zijn aangesloten, hun coronapaspoort kunnen blijven gebruiken om binnen de EU te reizen in lidstaten waar die paspoorten vereist zijn.
Het verslag concludeert dat de manier waarop de Europese Commissie externe consultants inhuurt en inschakelt, niet ten volle garandeert dat de Commissie waar voor haar geld krijgt of dat haar belangen volledig worden beschermd. Het kader voor het gebruik van deze diensten vertoont volgens het verslag lacunes, hetgeen mogelijke risico's met zich meebrengt in verband met de concentratie van leveranciers, te grote afhankelijkheid en belangenconflicten die niet voldoende worden gemonitord. Ook wijst het rapport op tekortkomingen in de manier waarop het werk van consultants en de toegevoegde waarde ervan worden beoordeeld.
Nieuwsbericht | 07-07-2022
Het voorstel bevat een reeks concrete beleidsmaatregelen om voortijdig schoolverlaten en slechte prestaties op het gebied van basisvaardigheden (lezen, wiskunde en wetenschappen) van 15-jarigen aan te pakken. De maatregelen zijn gericht op de behoeften van lerenden, leerkrachten en opleiders, van scholen en onderwijsstelsels en omvatten monitoring, preventie, interventie en compensatie. De nadruk ligt vooral op preventie en vroegtijdige interventie. Het voorstel vraagt ook meer aandacht voor welzijn op school.
Nieuwsbericht | 06-07-2022
In de situatie dat de houder van een beroepstitel verzoekt om toegang tot een gereglementeerd beroep in de ontvangende lidstaat, maar niet voldoet aan de voorwaarden van de Beroepskwalificatierichtlijn, moet de autoriteit van die lidstaat zijn verzoek toetsen aan het EU-Werkingsverdrag. Indien die autoriteit concrete elementen aanvoert die doen vermoeden dat het diploma niet het niveau weergeeft van de kennis en de kwalificaties die kunnen worden geacht door de ontvanger ervan te zijn verworven, dan moet de autoriteit van afgifte van dat diploma de gegrondheid van die afgifte opnieuw onderzoeken. De autoriteit van de ontvangende lidstaat mag de gegrondheid van de afgifte van het diploma slechts ter discussie stellen wanneer de autoriteit van afgifte na onderzoek het diploma niet intrekt en uit de concrete omstandigheden blijkt dat het diploma niet waarheidsgetrouw is. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciƫle vragen van een Finse rechter.
Het verslag wijst tien belangrijke actiegebieden aan met het doel om de synergiƫn en de consistentie tussen de klimaat- en digitale ambities van de Europese Unie te maximaliseren. Daarmee kan de sector overschrijdende veerkracht en open strategische autonomie van de EU worden versterkt en is de EU beter voorbereid op nieuwe mondiale uitdagingen tussen nu en 2050.
Toont 221 - 230 van 3.208 resultaten.