Het EU-Hof heeft de laatste jaren specifieke verplichtingen geĆÆntroduceerd voor lidstaten die hun eigen onderdanen niet uitleveren aan derde landen. De verplichtingen moeten worden nageleefd wanneer die lidstaten een uitleveringsverzoek ontvangen van een derde land voor de vervolging van een EU-burger die een onderdaan is van een andere lidstaat en die gebruik heeft gemaakt van zijn recht van vrij verkeer. In de richtsnoeren is onder meer de jurisprudentie van het EU-Hof samengevat.
Nieuwsbericht | 09-06-2022
Een luchtvaartmaatschappij moet bij de nationale rechter een doeltreffende voorziening in rechte kunnen instellen tegen beslissingen van een exclusieve verlener van luchtverkeersdiensten die de rechten van die maatschappij aantasten. Daarnaast beschikt die maatschappij over de mogelijkheid om zich tegenover een exclusieve verlener van luchtverkeersdiensten, die overheidsbevoegdheden heeft, te beroepen op economische vrijheden, zoals de vrijheid van ondernemerschap en de vrijheid van dienstverrichting. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Belgische rechter.
De Europese Commissie en de belastingautoriteiten van de lidstaten hebben een nieuwe groep opgericht om hun inspanningen tegen gesanctioneerde Russische en Belarussische personen en bedrijven op te voeren. De groep zal onder meer de aanwezigheid van op de sanctielijst vermelde personen en entiteiten in belastingdossiers nagaan en de belastingcontroles of -onderzoeken betreffende dergelijke personen en entiteiten intensiveren.
De nieuwe datagovernanceverordening bevat de voorwaarden voor het hergebruik van bepaalde overheidsgegevens. Daarnaast voorziet de verordening in een aanmeldings- en toezichtskader voor het aanbieden van databemiddelingsdiensten. Verder bevat de verordening een kader voor de vrijwillige registratie van entiteiten die voor altruĆÆstische doeleinden beschikbaar gestelde gegevens verzamelen en verwerken. De regels zijn van toepassing vanaf september 2023.
Nieuwsbericht | 08-06-2022
De voorwaarden voor toegang tot de functie van voorzitter van een werknemersorganisatie kunnen worden aangemerkt als āvoorwaarden voor toegangā in de zin van de richtlijn gelijke behandeling in arbeid en beroep. Een in de statuten van een werknemersorganisatie vastgestelde leeftijdsgrens om tot voorzitter van die organisatie te kunnen worden verkozen, valt daarom binnen de werkingssfeer van die richtlijn. Dat is het antwoord van het EU-Hof op een vraag van een Deense rechter.
De herziening van de TEN-E-verordening heeft tot doel de grensoverschrijdende energie-infrastructuur te moderniseren en koolstofvrij te maken. Onder meer de steun voor nieuwe aardgas- en olieprojecten wordt stopgezet. Daarnaast komen er verplichte duurzaamheidscriteria voor alle projecten.
Op 1 juni 2022 heeft de Deense bevolking in een referendum gestemd over deelname van Denemarken aan Europese defensiesamenwerking. Een meerderheid van de Denen heeft voor deelname gestemd. Na afronding van de interne besluitvorming zal Denemarken aan de andere lidstaten moeten mededelen dat zij niet langer een beroep wil doen op haar opt-out in het kader van het gemeenschappelijk veiligheids- en defensiebeleid van de EU. Denemarken kan dan deelnemen aan acties en besluiten van de EU op het gebied van defensiesamenwerking.
De Mededeling toont dat de inspanningen voor de instandhouding van visbestanden hun vruchten afwerpen en dat de EU er met haar beleid in slaagt overbevissing in de Europese wateren te beperken. Wel blijven meer inspanningen nodig om de mariene hulpbronnen te beschermen. De EU zou haar hoge ambities in dat verband binnen de eigen grenzen moeten handhaven en hetzelfde niveau nastreven in haar samenwerking met Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en andere kuststaten.
Nieuwsbericht | 03-06-2022
De Raad kan met eenparigheid van stemmen een Commissievoorstel wijzigen. Een Commissievoorstel dat betrekking heeft op de toetreding van de EU tot een internationale overeenkomst mag niet zodanig door de Raad worden gewijzigd dat ook wordt voorzien in het verlenen van een machtiging aan alle lidstaten om naast de EU toe te treden tot deze overeenkomst. Een dergelijke machtiging maakt een belangrijke uitzondering op de regel van constitutionele aard dat de lidstaten niet mogen optreden op een terrein dat tot de exclusieve bevoegdheid van de EU behoort. Een dergelijke machtiging vergt daarom een afzonderlijk voorstel van de Europese Commissie. Dat is het advies van advocaat-generaal Szpunar naar aanleiding van het door de Commissie ingestelde beroep tot nietigverklaring.
Het recht om te worden gehoord moet worden geƫerbiedigd in elke procedure die kan leiden tot de vaststelling van een voor de betrokkene nadelige maatregel. De verlenging van sancties vormt een dergelijke nadelige maatregel. De verlenging van sancties hoeft echter niet vooraf te gaan door een formeel verhoor. Er zijn namelijk ook andere manieren om ervoor te zorgen dat de betrokkene zijn recht om te worden gehoord op een nuttige en doeltreffende wijze kan uitoefenen. Dat is het antwoord van het EU-Hof naar aanleiding van een hogere voorziening tegen een arrest van het EU-Gerecht.
Nieuwsbericht | 01-06-2022
Toont 271 - 280 van 3.208 resultaten.