Onderdanen van derde landen die uitsluitend om redenen van tijdelijke aard in een lidstaat verblijven kunnen niet in aanmerking komen voor de status van langdurig ingezetene. Verblijf van een ouder op grond van een wegens de zorg voor een minderjarige EU-burger toegekend verblijfsrecht kan worden aangemerkt als een verblijf om redenen van tijdelijke aard. De duur van dat verblijf is namelijk gekoppeld aan de afhankelijkheidsrelatie tussen de minderjarige EU-burger en zijn ouder en is niet bedoeld om de ouder duurzaam te laten vestigen in de lidstaat. Dat is het advies van advocaat-generaal Richard de la Tour aan het EU-Hof naar aanleiding van vragen van een Nederlandse rechter.
Nieuwsbericht | 24-03-2022
De Europese Commissie schetst op verzoek van de Europese Raad een aantal opties waarmee de continuïteit van de energievoorziening tijdens het volgende winterseizoen kan worden verzekerd en de energieprijzen betaalbaar blijven. Het gaat bijvoorbeeld om collectieve gasaankopen en minimumverplichtingen voor gasopslag. Verder geeft de Commissie een overzicht van kortetermijnopties om energieprijspieken te temperen.
Nieuwsbericht | 23-03-2022
De Europese economie wordt getroffen door de sancties van de EU en de tegenmaatregelen die onder meer door Rusland zijn ingesteld. Daarnaast zijn de elektriciteits- en gasprijzen aanzienlijk gestegen door de situatie in Oekraïne. Het tijdelijke staatssteunkader voorziet in de criteria waaronder lidstaten met de interne markt verenigbare steunmaatregelen kunnen nemen om de economische gevolgen van de Russische militaire agressie in Oekraïne te kunnen opvangen. Het tijdelijke staatssteunkader blijft in ieder geval van kracht tot 31 december 2022.
Het strategisch kompas bevat een militaire strategie van de EU voor de komende vijf tot tien jaar. Uiterlijk in 2025 moet een snel inzetbare EU-capaciteit, waarmee snel een troepenmacht tot 5.000 manschappen kan worden ingezet, volledig operationeel zijn. Andere acties die in het strategisch kompas worden genoemd zijn de ontwikkeling van een toolbox tegen hybride dreigingen en een versterking van het partnerschap met de NAVO. Daarnaast wordt de ontwikkeling van nieuwe projecten in het kader van de permanente gestructureerde samenwerking op defensiegebied (PESCO) als actiepunt genoemd.
De Europese Commissie heeft nieuwe regels voorgesteld op het gebied van cyberbeveiliging en informatiebeveiliging binnen de instellingen, organen en instanties van de EU. Die regels moeten zorgen voor een verbeterde weerbaarheid en responscapaciteit van de EU-instellingen, organen en instanties bij cyberdreigingen en -incidenten. Ook moeten de regels zorgen voor een veilig openbaar bestuur van de EU in de context van toenemende kwaadwillige cyberactiviteiten wereldwijd.
Vaste functies of functies die niet worden uitgeoefend om afwezige werknemers te vervangen kunnen tijdelijk door een uitzendkracht worden uitgeoefend. Het EU-recht verplicht de lidstaten niet om vast te stellen vanaf welke duur een terbeschikkingstelling van een uitzendkracht niet meer als ‘tijdelijk’ kan worden aangemerkt. De toewijzing van achtereenvolgende opdrachten aan een uitzendkracht mag echter niet tot doel hebben om de tijdelijke aard van een terbeschikkingstelling te omzeilen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Duitse rechter.
Nieuwsbericht | 22-03-2022
Wereldwijde samenwerking bij de aanpak van huidige en toekomstige gezondheidsbedreigingen is volgens de EU van cruciaal belang. De Raad verleent de Commissie daarom een machtiging om binnen het kader van de Wereldgezondheidsorganisatie te onderhandelen over een Internationaal Pandemieverdrag. De machtiging is beperkt tot de aangelegenheden die behoren tot de bevoegdheden van de EU en die in het verdrag zullen worden geregeld.
Nieuwsbericht | 18-03-2022
De nieuwe wetgeving maakt onderdeel uit van de actualisering van de richtlijn inzake carcinogene en mutagene agentia uit 2004. Agentia zijn stoffen en mengsels die kunnen inwerken op het organisme van de werknemer. In de nieuwe wetgeving worden de grenswaarden van bepaalde (kankerverwekkende) stoffen vastgesteld en herzien. Daarnaast voorziet de wetgeving in een betere bescherming van werknemers tegen chemische stoffen die het menselijke voortplantingssysteem kunnen verstoren.
Nieuwsbericht | 17-03-2022
De Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad hebben een akkoord bereikt waarmee de EU meer invloed krijgt om betere toegang te doen verkrijgen tot markten voor overheidsopdrachten buiten de Europese Unie. Hiermee krijgen EU-bedrijven meer kansen op toegang tot markten in derde landen. Het akkoord gaat over het zogeheten Internationaal Aanbestedingsinstrument (IPI).
Nieuwsbericht | 16-03-2022
Een illegaal verblijvende derdelander mag in een gespecialiseerde afdeling van een gevangenis worden ondergebracht indien de maximale opvangcapaciteit van speciale inrichtingen voor bewaring structureel gezien bijna bereikt is. De lidstaat moet wel aantonen dat hij niet heeft kunnen voorzien dat de speciale inrichtingen voor bewaring zwaar zouden worden gaan belast. De bevoegde autoriteiten moeten met regelmaat toetsen of de zware last ten aanzien van de speciale inrichtingen nog steeds voortduurt. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Duitse rechter.
Toont 441 - 450 van 3.275 resultaten.