De kosten voor schade die door beschermde vogels is aangericht aan een onderneming in een Natura 2000-gebied behoren tot de normale bedrijfskosten van die onderneming. Het door een lidstaat toekennen van compensatie voor de aangerichte schade verleent de onderneming daarom een economisch voordeel dat staatssteun kan vormen indien aan alle andere criteria voor staatssteun is voldaan. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Letse rechter.
Nieuwsbericht | 02-02-2022
De nieuwe regels strekken tot aanvulling van de maatregelen ter verbetering van het algemene EU-kader voor crisisbeheersing door specifieke problemen met betrekking tot de sectoren geneesmiddelen en medische hulpmiddelen aan te pakken. Daarnaast worden de taken van het Europees Geneesmiddelenbureau herzien om de rol van het bureau bij toekomstige gezondheidscrises te versterken.
Nieuwsbericht | 01-02-2022
Met de goedkeuring op grond van de Europese staatssteunregels voor de Nederlandse kaart voor het verlenen van regionale steun van 1 januari 2022 tot en met 31 december 2027 kan Nederland bepaalde regio’s ondersteunen op het gebied van bijvoorbeeld structurele of transitie- uitdagingen, zoals ontvolking, en zo ook bijdragen aan groene en digitale transitie.
Nieuwsbericht | 27-01-2022
De Europese Commissie stelt aan het Europees Parlement en de Raad voor om een verklaring met digitale rechten en beginselen te onderschrijven. Met de verklaring moet het voor iedereen duidelijk worden wat de digitale transformatie in de EU precies inhoudt. Daarnaast verschaft de verklaring meer duidelijkheid aan beleidsmakers en bedrijven over hoe zij moeten omgaan met nieuwe digitale technologie.
Op 18 januari 2022 keurde Oostenrijk als dertiende EU-lidstaat het Protocol over de voorlopige toepassing van de Overeenkomst tot oprichting van het Europees Octrooigerecht goed. Deze gebeurtenis markeert het begin van een periode waarin het voorbereidende werk voor de oprichting van het Europees Octrooigerecht zal worden afgerond. Die periode zal naar verwachting niet langer dan acht maanden duren.
Het buiten toepassing laten door de nationale rechter van een met een richtlijn strijdige nationale bepaling zou in een procedure tussen particulieren neerkomen op het toekennen van horizontale rechtstreekse werking aan die richtlijn. Het toekennen van horizontale rechtstreekse werking aan een richtlijn is nog altijd niet toegestaan. Een particulier die is benadeeld doordat het nationale recht in strijd is met een richtlijn kan in dat geval wel schadevergoeding eisen van de lidstaat. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Duitse rechter.
Nieuwsbericht | 26-01-2022
Bij het onderzoek of een regionale entiteit rechtstreeks wordt geraakt door een verordening over emissies, kan rekening worden gehouden met een bepaling in een richtlijn over goedkeuring van voertuigen waaraan de desbetreffende verordening beoogt uitvoering te geven. Onderhavige richtlijnbepaling ziet op de goedkeuring van voertuigen en heeft geen betrekking op de uitoefening van bevoegdheden van een regionale autoriteit om het verkeer van voertuigen in de stad te reguleren. Daarmee wordt de regionale autoriteit niet rechtstreeks geraakt door de verordening die uitvoering beoogt te geven aan de betreffende richtlijnbepaling en is die autoriteit niet ontvankelijk in zijn beroep om de verordening nietig te laten verklaren. Dat is het antwoord van het EU-Hof in een hogere voorziening, ingesteld door de steden Parijs, Brussel en Madrid, tegen een arrest van het EU-Gerecht.
Nieuwsbericht | 25-01-2022
Als gevolg van de goedkeuring van de Commissie worden de Nederlandse steunmaatregelen in het kader van COVID-19-steun met een half jaar verlengd en zijn tevens voor een aantal regelingen de maximale steunbedragen verhoogd en voorwaarden over onder meer staatssteunproof herfinanciering of omgang met omzet-eisen goedgekeurd.
Nieuwsbericht | 24-01-2022
Het beginsel van de rechterlijke onafhankelijkheid vereist dat nationale rechters worden beschermd tegen inmenging of druk van buitenaf die hun onafhankelijkheid in gevaar zou kunnen brengen. Onder inmenging of druk van buitenaf valt ook een uitspraak van een grondwettelijk hof op basis waarvan rechters worden belet om grondwettelijk verklaarde nationale bepalingen te onderzoeken op verenigbaarheid met het EU-recht. Rechters die dergelijke nationale bepalingen toch toetsen aan het EU-recht mogen niet tuchtrechtelijk worden vervolgd. Dat is het advies van advocaat-generaal Collins aan het EU-Hof naar aanleiding van vragen van een Roemeense rechter.
Nieuwsbericht | 21-01-2022
Een verblijf van enkele dagen per jaar van een langdurig ingezetene derdelander op het grondgebied van de EU volstaat om het verlies van de status van langdurig ingezetene uit te sluiten. Het EU-recht vereist niet dat de derdelander gedurende ten minste een deel van het jaar zijn gewone verblijfsplaats op het grondgebied van de EU heeft om de status van langdurig ingezetene te kunnen behouden. De derdelander hoeft ook niet aan te tonen dat hij nog een daadwerkelijke en wezenlijke band heeft met de EU. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Oostenrijkse rechter.
Nieuwsbericht | 20-01-2022
Toont 501 - 510 van 3.275 resultaten.