Uit het werkprogramma blijkt dat er bijna 100 miljoen euro meer beschikbaar is dan in 2021 om via het EU-programma Creatief Europa de steun voor creatieve en culturele sectoren op te voeren om de uitdagingen als gevolg van de COVID-19-crisis en de toenemende wereldwijde concurrentie aan te gaan. Het programma investeert in innovatie op het gebied van digitale technologie en nieuwe soorten inhoud. Ook gaat aandacht uit naar bescherming van de mediavrijheid in de EU.
Nieuwsbericht | 19-01-2022
Een besluit tot intrekking van een naturalisatietoezegging kan slechts worden genomen op legitieme gronden en met inachtneming van het evenredigheidsbeginsel. Het handhaven van de openbare orde en veiligheid vormt een legitieme grond. Overtredingen van de verkeersregels vormen niet een zodanige bedreiging voor de openbare orde en veiligheid dat intrekking van de naturalisatietoezegging en daarmee het permanente verlies van de status van EU-burger gerechtvaardigd is. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Oostenrijkse rechter.
Met de voorgestelde wijzigingen moet het Drugsagentschap van de Europese Unie een belangrijkere rol gaan spelen bij het signaleren en aanpakken van huidige en toekomstige problemen in verband met illegale drugs in de EU. Onder meer door het afgeven van waarschuwingen wanneer gevaarlijke stoffen bewust voor illegaal gebruik worden verkocht, door toezicht op het verslavende gebruik van stoffen die samen met illegale drugs worden gebruikt en via het ontwikkelen van preventiecampagnes op EU-niveau. Ook krijgt het agentschap een sterkere internationale rol.
Nieuwsbericht | 18-01-2022
Het gezamenlijke kader van de EU en de OESO voor financiële vaardigheden voor volwassenen moet zorgen voor gemeenschappelijke terminologie en een gemeenschappelijk kader op EU-niveau voor het ontwikkelen van beleid en programma's op het gebied van financiële geletterdheid. Het brengt lacunes in het opleidingsaanbod in kaart en creëert evaluatie-instrumenten.
Een tuchtrechtelijke beslissing waarbij een advocaat wordt geschrapt van het tableau van de orde van advocaten moet worden aangemerkt als een intrekking van een vergunning in de zin van de Dienstenrichtlijn. Een beroepsprocedure tussen de minister van Justitie en een tuchtfunctionaris over het al dan niet tuchtrechtelijk vervolgen van een advocaat kan niet uitmonden in een tuchtrechtelijke beslissing tegen de advocaat. De Dienstenrichtlijn is om die reden niet van toepassing op een dergelijke beroepsprocedure. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Poolse rechter.
Een werknemer bouwt overuren op en kan aanspraak maken op een overurentoeslag indien hij de drempel van de normale maandelijkse arbeidstijd overschrijdt. Bij de vaststelling of die drempel is overschreden moet de werkgever zowel rekening houden met daadwerkelijk gewerkte uren als met de uren waarin de werknemer vakantie heeft opgenomen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Duitse rechter.
Nieuwsbericht | 13-01-2022
Een persoon die meent dat zijn rechten zijn geschonden door de verspreiding van smadelijke uitlatingen over hem op internet, en die zowel rectificatie van gegevens en verwijdering van de hem betreffende onlinecontent vordert als vergoeding van de daaruit voortvloeiende schade bij de gerechten van elke lidstaat op het grondgebied waarvan die uitlatingen toegankelijk zijn (geweest), kan een vordering tot vergoeding van de in de lidstaat van het aangezochte gerecht geleden schade instellen, ook al zijn die gerechten niet bevoegd om kennis te nemen van de vordering tot rectificatie en verwijdering. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van de Franse rechter.
Nieuwsbericht | 12-01-2022
Het staat een lidstaat vrij om een rechter in hoger beroep de bevoegdheid toe te kennen om in laatste instantie feitelijk en rechtens uitspraak te doen over een geding. Het nationale recht hoeft niet te voorzien in een aanvullend cassatieberoep indien de rechter in hoger beroep het EU-recht onjuist heeft toegepast of uitgelegd. De betrokken partijen bij het geding kunnen de lidstaat wel aansprakelijk stellen wegens niet-naleving van het EU-recht. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Italiaanse rechter.
Nieuwsbericht | 11-01-2022
Het factsheet beantwoordt een vijftiental vragen die veel gesteld worden nadat de Hoge Raad eind november 2021 uitspraak deed in een zaak over de uitgifte van onroerende zaken en de naleving van het gelijkheidsbeginsel daarbij. De vragen en antwoorden raken onder meer de uitleg van aanbestedingsrechtelijke beginselen, maar ook staatssteun en schaarse rechten-problematiek.
Een wetgevingsvoorstel van de Commissie moet ervoor zorgen dat EU-ondernemingen die geen of minimale economische activiteiten ontplooien en enkel worden gebruikt om belastingvoordelen te verkrijgen, niet in aanmerking komen voor dergelijke voordelen. Aan de hand van een nieuwe test kunnen de lidstaten dergelijke ondernemingen identificeren.
Nieuwsbericht | 07-01-2022
Toont 511 - 520 van 3.275 resultaten.