Het akkoord dat het Europees Parlement, de Raad en de Commissie eind november hebben bereikt over het voorstel geeft de contouren voor een gemeenschappelijke aanpak en een Europese benadering voor het delen van gegevens. Het stellen van voorwaarden voor betrouwbare uitwisseling van data in overeenstemming met de Europese waarden en grondrechten, het opbouwen van vertrouwen ten aanzien van controle over gegenereerde gegevens en een betere doorstroming van industriële data tussen sectoren en lidstaten moet gaan leiden tot een open en soevereine interne EU-markt voor data.
Nieuwsbericht | 10-12-2021
De nieuwe richtsnoeren verduidelijken en vereenvoudigen de regels op grond waarvan de lidstaten de toegang tot financiering voor Europese start-ups, kleine en middelgrote ondernemingen en ondernemingen met middelgrote marktkapitalisatie kunnen ondersteunen en vergemakkelijken. Tegelijkertijd zorgen de richtsnoeren voor een gelijk speelveld op de EU-interne markt.
Als gevolg van de herziene mededeling kunnen lidstaten Europese exporteurs publiek verzekeren wanneer de markt daarin tekort schiet en zonder daarbij onrechtmatig staatssteun te verlenen. In de mededeling zijn onder meer de criteria waaronder kleine en middelgrote ondernemingen in aanmerking komen voor publieke verzekering gewijzigd.
In gevallen waarin de Europese Unie haar externe bevoegdheid niet kan uitoefenen op grond van het internationaal recht, moeten lidstaten in eigen naam handelen als ‘trustees’ van de Unie. Wanneer een voorstel op grond van internationaal recht niet door de Commissie namens de Unie bij een internationale organisatie kan worden ingediend, is het aan de lidstaten gezamenlijk om te bepalen of zij individueel handelen of dat zij een inzending in hun naam door een van hen laat uitvoeren. Bijvoorbeeld door een voorstel in te laten dienen door het EU-Voorzitterschap van de Raad namens de lidstaten en de Commissie. Mede-indienerschap van de Commissie kan uitdrukken dat actie wordt ondernomen in het belang van de Unie en vormt in dit geval geen inbreuk op de prerogatieven van de Commissie. Dat is het advies van advocaat-generaal Szpunar aan het EU-Hof naar aanleiding van het door de Europese Commissie ingestelde beroep.
Een groep van 67 leden van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), waaronder de EU, heeft met het sluiten van het akkoord de onderhandelingen afgerond over een baanbrekende overeenkomst om de administratieve lasten bij de handel in diensten te verminderen. Het akkoord, dat aansluit bij de prioriteit van de EU-handelsstrategie, zal vooral de kleine en middelgrote ondernemingen in de Europese Unie helpen wereldwijd succesvol te zijn.
Omdat de Europese Commissie concludeert dat Duitsland uitdrukkelijk het gezag van het EU-Hof erkent door aan te geven dat zij er rekening mee houdt dat handelingen van EU-instellingen niet op hun wettigheid kunnen worden getoetst door een beroep bij de nationale rechter, maar alleen door het EU-Hof, heeft de Commissie besloten de eerder ingeleide ingebrekestellingsprocedure tegen Duitsland te sluiten. De Duitse regering heeft volgens de Commissie het primaat van het EU-recht erkend, met name het fundamentele belang van de rechtsstaat.
Vanwege de gehele of gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid van een werknemer kan een korting worden toegepast op het loon dat die werknemer ontvangt in het arbeidstijdvak dat voorafgaat aan zijn vakantie. Bij de vaststelling van het loon tijdens de vakantie mag echter geen rekening worden gehouden met die korting op het normale loon. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Nederlandse rechter.
De richtsnoeren zijn bestemd voor nationale, regionale en lokale autoriteiten, natuurbeschermingsinstanties en andere organisaties die verantwoordelijk zijn voor of betrokken zijn bij de uitvoering van de EU-Habitatrichtlijn. Het doel van de richtsnoeren is om de betrokken partijen te helpen bij het bedenken van doeltreffende en pragmatische manieren om uitvoering te geven aan de bepalingen inzake de bescherming van bepaalde diersoorten.
Nieuwsbericht | 09-12-2021
De Europese Commissie wil een centraal Europees toegangspunt met openbare informatie over EU-ondernemingen en beleggingsproducten oprichten. Daarnaast wil de Commissie bestaande EU-wetgeving aanpassen om beleggers beter te beschermen en de transparantie van de financiële markten te verbeteren. Ook kondigt de Commissie aan welke stappen zij in 2022 gaat zetten om de kapitaalmarkten van de EU te stimuleren.
Nieuwsbericht | 08-12-2021
De Raad verlengt opnieuw de maatregelen die de continuïteit van zijn werkzaamheden gedurende de Covid-19-uitbraak moeten waarborgen. De verlenging is nodig aangezien de uitzonderlijke omstandigheden van de Covid-19-pandemie nog steeds voortduren en een aantal door de lidstaten genomen buitengewone preventie- en inperkingsmaatregelen nog steeds van kracht zijn.
Nieuwsbericht | 07-12-2021
Toont 651 - 660 van 3.369 resultaten.