De steun uit het Instrument voor pre-toetredingssteun (IPA) kan door de (potentiële) kandidaat-lidstaten van de EU worden gebruikt voor het uitvoeren van politieke, institutionele, juridische, administratieve, sociale en economische hervormingen. Die hervormingen faciliteren een geleidelijke aanpassing van het nationale stelsel aan de regels, de normen, het beleid en de praktijken van de EU. Door nieuwe EU-wetgeving wordt het IPA vastgesteld voor de periode 2021-2027.
Nieuwsbericht | 20-09-2021
Op 31 augustus 2022 verstrijkt de ambtstermijn van de Nederlandse rechters in het Gerecht van de Europese Unie. De Nederlandse regering zal kandidaten voordragen voor deze posities. Voor één van de twee posities wordt een kandidaat via een openbare sollicitatieprocedure gekozen.
Nieuwsbericht | 15-09-2021
In de inschrijving van een concurrent aan wie een overheidsopdracht is gegund kan vertrouwelijke informatie staan. Een aanbestedende dienst mag die informatie in beginsel niet op verzoek van een andere inschrijver mededelen. De concurrent moet het daadwerkelijk vertrouwelijke karakter van de informatie echter wel aantonen en de aanbestedende dienst moet duidelijk motiveren op welke gronden hij meent dat de informatie vertrouwelijk is. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Litouwse rechter.
Een moederschapsuitkering en een geboortetoeslag zijn uitkeringen die kunnen vallen onder de takken van sociale zekerheid die in de EU-coördinatieverordening worden genoemd. Onderdanen van derde landen die in het bezit zijn van een gecombineerde werkvergunning moeten op dezelfde manier als nationale onderdanen worden behandeld met betrekking tot die takken van sociale zekerheid. De derdelanders mogen daarom niet uitgesloten worden van het recht op toekenning van een moederschapsuitkering of een geboortetoelage. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van het Italiaanse Grondwettelijk Hof.
De studie geeft de resultaten weer van een onderzoek waarbij de economische impact van Open Source software en hardware op de Europese economie werd geanalyseerd. Het onderzoek bevat een aantal specifieke aanbevelingen voor overheidsbeleid gericht op het bereiken van een digitaal autonome publieke sector, open onderzoek en innovatie die Europese groei mogelijk maken, en een gedigitaliseerde en intern concurrerende industrie.
Volgens het meest recente Standaard-Eurobarometer onderzoek dat werd uitgevoerd, blijft de houding van geïnterviewden ten opzichte van de Europese Unie - gemeten in de maanden juni en juli 2021- over het algemeen stabiel en positief. Het optimisme over de toekomst van de EU heeft zijn hoogste niveau bereikt sinds 2009 en het vertrouwen in de EU blijft op zijn hoogste niveau sinds 2008. De steun voor de euro blijft stabiel op zijn hoogste niveau sinds 2004. Uit de enquête blijkt ook dat de toestand van de nationale economieën als aanzienlijk beter wordt ervaren.
Nieuwsbericht | 14-09-2021
Een volgend asielverzoek kan worden gebaseerd op ‘nieuwe omstandigheden’ die reeds bestonden ten tijde van de beëindiging van de procedure in het kader van het vorige asielverzoek, maar destijds niet zijn aangevoerd. De ontvankelijkheid van een volgend asielverzoek mag wel afhankelijk worden gesteld van de voorwaarde dat de nieuwe omstandigheden buiten toedoen van de asielzoeker niet zijn aangevoerd in het kader van het vorige asielverzoek. Deze ontvankelijkheidsvoorwaarde moet wel uitdrukkelijk in het nationale recht zijn opgenomen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Oostenrijkse rechter.
Een derdelander die ouder is van een kind dat internationale bescherming geniet in een EU-lidstaat kan als ‘gezinslid’ worden aangemerkt wanneer het kind minderjarig is op het tijdstip dat de ouder een verzoek tot internationale bescherming doet. Het gaat om het tijdstip waarop de ouder de asielaanvraag heeft gedaan en niet om het tijdstip waarop wordt beslist op het asielverzoek van de ouder. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Duitse rechter.
Nieuwsbericht | 13-09-2021
De EU-Partnerschapsovereenkomst met Armenië strekt er hoofdzakelijk toe om de samenwerking tussen de EU en Armenië op het gebied van vervoer, handel en ontwikkeling tot stand te brengen. Het beperkt aantal bepalingen die verband houden met het Gemeenschappelijk Buitenlands- en Veiligheidsbeleid (GBVB) vormen geen zelfstandige component van die overeenkomst. De Raad mocht daarom het in de Partnerschapsraad in te nemen standpunt niet opsplitsen in twee Raadsbesluiten, waarbij het ene besluit een GBVB-rechtsgrondslag heeft en het andere besluit gebaseerd is op andere rechtsgrondslagen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op het door de Commissie ingestelde beroep tot nietigverklaring.
Nieuwsbericht | 07-09-2021
Een onderdaan van een derde land die slachtoffer is geweest van huiselijk geweld kan zijn verblijfsrecht in geval van echtscheiding behouden ook al was de echtscheidingsprocedure nog niet aangevangen voor het vertrek van de echtgenoot uit de gaststaat. De echtscheidingsprocedure moet wel binnen een redelijke termijn na het vertrek van de echtgenoot worden ingeleid. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Belgische rechter.
Nieuwsbericht | 02-09-2021
Toont 741 - 750 van 3.358 resultaten.