Met de toenemende onlineaankopen en de complexiteit van toeleveringsketens vindt de Europese Commissie het van essentieel belang dat alle producten op de EU-interne markt veilig zijn en aan de EU-wetgeving voldoen. Een nieuwe EU-verordening over markttoezicht en productconformiteit kan hierbij helpen om consumenten en bedrijven te beschermen tegen onveilige producten en om de samenwerking tussen nationale autoriteiten en douaneambtenaren te verbeteren ter voorkoming dat onveilige producten de interne markt binnenkomen.
Nieuwsbericht | 29-07-2021
De Raad heeft een tijdelijke btw-vrijstelling ingevoerd voor de invoer van goederen door, goederenleveringen aan en het verrichten van diensten voor de Europese Commissie en andere EU-organen. Dankzij de btw-vrijstelling kunnen de Europese Commissie en andere EU-organen zonder btw-afdracht goederen en diensten aankopen en deze vervolgens doneren aan lidstaten en derden. De desbetreffende goederen en diensten moeten wel worden ingezet bij de bestrijding van het coronavirus.
Nieuwsbericht | 28-07-2021
Volgens de Commissie bevat het huidige rechtskader voor de bestrijding van het witwassen van geld en het financieren van terrorisme structurele zwakheden. De Commissie stelt daarom voor om een EU-toezichthouder op te richten en een gemeenschappelijk EU-wetboek vast te stellen. Ook wil de Commissie dat de EU-regelgeving inzake de bestrijding van witwassen van geld en de financiering van terrorisme volledig van toepassing wordt op de cryptosector.
Nieuwsbericht | 27-07-2021
De Europese Commissie beoordeelt voor de tweede keer de situatie van de EU-lidstaten op het gebied van hun nationale rechtsstelsels, de kaders voor corruptiebestrijding, de vrijheid en de pluriformiteit van de media en de institutionele waarborgen en controles (“checks and balances”). De Commissie benoemt enkele aandachtspunten voor Nederland, maar is opnieuw overwegend positief gestemd over de rechtsstaat in Nederland.
Een economisch niet-actieve EU-burger heeft recht op toegang tot het openbare zorgverzekeringsstelsel van de gastlidstaat. Die EU-burger moet echter wel voldoen aan de voorwaarden voor legaal verblijf uit de EU-Verblijfsrichtlijn en de socialezekerheidswetgeving van de gastlidstaat moet op grond van de EU-coordinatieverordening inzake sociale zekerheid van toepassing zijn op die EU-burger. Indien de EU-burger nog geen vijf jaar legaal in de gastlidstaat heeft verbleven, mag de gastlidstaat wel bepalen dat de aansluiting bij het openbare zorgverzekeringsstelsel niet kosteloos is. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Letse rechter.
Nieuwsbericht | 26-07-2021
In het door de Europese Commissie goedgekeurde jaarverslag wordt beschreven hoe de Commissie in 2020 de toepassing van het EU-recht heeft gemonitord en dat recht heeft gehandhaafd. Ook beschrijft het verslag hoe de lidstaten op verschillende beleidsterreinen hebben gepresteerd en hoeveel nieuwe inbreukprocedures door de Commissie zijn ingeleid. Het verslag houdt ook rekening met de uitbraak van de COVID-19-pandemie. Er wordt uitgelegd welke maatregelen de Commissie heeft genomen om de rechten, vrijheden en bestaanszekerheid van mensen en bedrijven in de hele Europese Unie te beschermen.
Nieuwsbericht | 23-07-2021
Medio juli 2021 verliep de deadline voor EU-lidstaten om de herziening van de Europese richtlijn over open data en hergebruik van overheidsinformatie om te zetten in nationaal recht. Daarmee is de richtlijn vanaf dat moment toepasselijk geworden. De regels uit deze richtlijn beogen om de ontwikkeling van innovatieve oplossingen zoals mobiliteitsapplicaties te stimuleren, transparantie te vergroten door toegang te bieden tot publiek gefinancierde onderzoeksdata en nieuwe technologie, waaronder kunstmatige intelligentie, te ondersteunen.
De Brussel Ibis-verordening regelt niet alleen welke EU-lidstaat bevoegd is met betrekking tot schadevergoedingsacties uit onrechtmatige daad, maar ook welke rechter in die EU-lidstaat zich bevoegd mag verklaren. De EU-lidstaten kunnen ervoor kiezen om de behandeling van geschillen te centreren bij gespecialiseerde gerechten, waaronder gerechten die zich alleen bezig houden met schendingen die voortvloeien uit inbreuken op het EU-mededingingsrecht. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Spaanse rechter.
Nieuwsbericht | 22-07-2021
In de Europese Klimaatwet is een kader vastgesteld voor de geleidelijke vermindering van de broeikasgasemissies in de EU tot en met 2050. De Europese Klimaatwet bevat onder meer een bindende doelstelling voor de vermindering van broeikasgasemissies in 2030 en de mogelijkheid om een doelstelling voor de vermindering van broeikasgasemissies in 2040 vast te stellen. Met de vaststelling van de Europese Klimaatwet beoogt de EU het Klimaatakkoord van Parijs uit 2015 na te leven.
Nieuwsbericht | 20-07-2021
De Arbeidstijdenrichtlijn staat in de weg aan nationale bepalingen en gebruiken, waarbij de hoogte van het loon van een werknemer tijdens zijn jaarlijkse vakantie met behoud van loon, die hij opneemt terwijl hij (geheel of gedeeltelijk) arbeidsongeschikt is, pro rata wordt verlaagd tot het niveau van het loon dat hij zou ontvangen tijdens die (volledige of gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid. Dat is het advies van advocaat-generaal Hogan aan het EU-Hof naar aanleiding van vragen van de Nederlandse rechter.
Nieuwsbericht | 15-07-2021
Toont 771 - 780 van 3.358 resultaten.