Inloggen
In overeenstemming met de EU-strategie om de toepassing van het Handvest in de EU te versterken heeft de Europese Commissie voor het eerst een jaarverslag gepresenteerd dat is toegespitst op een specifiek thema. Het thema voor het jaarverslag van 2021 is de bescherming van de grondrechten in het digitale tijdperk. De Commissie gaat onder meer in op het gebruik van kunstmatige intelligentie en de verspreiding van illegale inhoud op het internet.
Nieuwsbericht | 14-12-2021
De EU-wetgever is ten aanzien van EU-misdrijven bevoegd om maatregelen vast te stellen op het gebied van de strafbaarstelling van bepaalde feiten en de sanctionering daarvan. De Raad kan die lijst van EU-misdrijven met instemming van het Europees Parlement uitbreiden. De Europese Commissie verzoekt de Raad om een besluit vast te stellen op basis waarvan de lijst van EU-misdrijven wordt uitgebreid tot haatzaaiende uitlatingen en haatmisdrijven.
Nieuwsbericht | 13-12-2021
Een werkgever moet bij de beëindiging van de arbeidsverhouding een financiële vergoeding betalen voor niet-opgenomen vakantiedagen. Die verplichting geldt ook wanneer de werknemer de arbeidsverhouding vroegtijdig en zonder geldige reden heeft beëindigd. De oorzaak van de beëindiging van de arbeidsverhouding speelt namelijk geen rol bij de toekenning van een financiële vergoeding. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Oostenrijkse rechter.
Het doel van het nieuwe instrument is om te voorkomen dat derde landen handel of investeringen beperken of ermee dreigen dat te doen om een beleidswijziging in de EU teweeg te brengen op gebieden als klimaatverandering, belastingen of voedselveiligheid. Het instrument is bedoeld om te de-escaleren door een dialoog met het derde land te voeren, maar uiteindelijk kunnen ook tegenmaatregelen door de EU worden ingesteld.
Digitale platforms zijn bijvoorbeeld bedrijven die diensten aanbieden via een website of een mobiele applicatie. Mensen die voor dergelijke platformen werken worden vaak onterecht als zelfstandigen aangemerkt. Het wetgevingsvoorstel introduceert een weerlegbaar vermoeden dat die mensen een arbeidsverhouding hebben met het platform. Door de toekenning van de juiste arbeidsstatus kunnen die mensen de arbeidsrechten en sociale bescherming genieten waarop zij als werknemer recht hebben.
Na een grondige beoordeling van de nationale omzettingsmaatregelen en de constatering dat sommige lidstaten, waaronder Nederland, verschillende voorschriften uit de richtlijn reglementering van beroepen niet naar behoren hadden uitgevoerd, en daarmee het risico bestond dat de richtlijn in de praktijk niet doeltreffend zou zijn, heeft de Europese Commissie een inbreukprocedure tegen 18 lidstaten ingeleid.
Nieuwsbericht | 10-12-2021
Het akkoord dat het Europees Parlement, de Raad en de Commissie eind november hebben bereikt over het voorstel geeft de contouren voor een gemeenschappelijke aanpak en een Europese benadering voor het delen van gegevens. Het stellen van voorwaarden voor betrouwbare uitwisseling van data in overeenstemming met de Europese waarden en grondrechten, het opbouwen van vertrouwen ten aanzien van controle over gegenereerde gegevens en een betere doorstroming van industriële data tussen sectoren en lidstaten moet gaan leiden tot een open en soevereine interne EU-markt voor data.
De nieuwe richtsnoeren verduidelijken en vereenvoudigen de regels op grond waarvan de lidstaten de toegang tot financiering voor Europese start-ups, kleine en middelgrote ondernemingen en ondernemingen met middelgrote marktkapitalisatie kunnen ondersteunen en vergemakkelijken. Tegelijkertijd zorgen de richtsnoeren voor een gelijk speelveld op de EU-interne markt.
Als gevolg van de herziene mededeling kunnen lidstaten Europese exporteurs publiek verzekeren wanneer de markt daarin tekort schiet en zonder daarbij onrechtmatig staatssteun te verlenen. In de mededeling zijn onder meer de criteria waaronder kleine en middelgrote ondernemingen in aanmerking komen voor publieke verzekering gewijzigd.
In gevallen waarin de Europese Unie haar externe bevoegdheid niet kan uitoefenen op grond van het internationaal recht, moeten lidstaten in eigen naam handelen als ‘trustees’ van de Unie. Wanneer een voorstel op grond van internationaal recht niet door de Commissie namens de Unie bij een internationale organisatie kan worden ingediend, is het aan de lidstaten gezamenlijk om te bepalen of zij individueel handelen of dat zij een inzending in hun naam door een van hen laat uitvoeren. Bijvoorbeeld door een voorstel in te laten dienen door het EU-Voorzitterschap van de Raad namens de lidstaten en de Commissie. Mede-indienerschap van de Commissie kan uitdrukken dat actie wordt ondernomen in het belang van de Unie en vormt in dit geval geen inbreuk op de prerogatieven van de Commissie. Dat is het advies van advocaat-generaal Szpunar aan het EU-Hof naar aanleiding van het door de Europese Commissie ingestelde beroep.
Toont 791 - 800 van 3.515 resultaten.