Inloggen
Met een nieuwe mededeling over op maat mededingingsbeleid en met goedkeuring van de zesde wijziging van de tijdelijke kaderregeling voor staatssteun wil de Europese Commissie ten volle gebruik maken van de EU interne markt. Daardoor kunnen marktpartijen eerlijk concurreren, wordt de markt uitgedaagd om innovatieve oplossingen te leveren en krijgen klanten daarmee keuze in diverse en betrouwbare producten en diensten.
Nieuwsbericht | 19-11-2021
Met de goedkeuring wordt de Tijdelijke kaderregeling met zes maanden verlengd tot en met 30 juni 2022. Lidstaten kunnen hiermee, waar nodig, hun steunregelingen uitbreiden en ervoor zorgen dat ondernemingen die nog steeds door de crisis als gevolg van de coronapandemie worden getroffen niet ineens zonder benodigde steun komen te zitten.
Met een groep nieuwe potentiële ondertekenaars van de praktijkcode kunnen- in goede samenwerking met de bestaande ondertekenaars – concrete stappen worden gezet om de nieuwe praktijkcode definitief vast te gaan stellen. Met inachtname van de aanbevelingen van de Europese groep van regelgevende instanties voor audiovisuele mediadiensten kan naar verwachting een sterk kader voor toezicht op basis van prestatie-indicatoren worden vastgesteld.
Personen en organisaties mogen niet strafrechtelijk worden vervolgd omdat zij bijstand verlenen aan derdelanders die volgens het nationale recht geen recht hebben op internationale bescherming. Een verbod voor dergelijke personen of organisaties om zones dichtbij de grens te betreden kan in bepaalde gevallen in strijd zijn met het EU-recht. Dat is het oordeel van het EU-Hof in een door de Commissie ingestelde inbreukprocedure tegen Hongarije.
De Commissie moedigt de lidstaten aan om de digitalisering van alle monumenten en locaties, voorwerpen en artefacten van het cultureel erfgoed te versnellen. Ook worden de lidstaten verzocht om bedreigde monumenten te beschermen en in stand te houden. Daarnaast beveelt de Commissie de lidstaten aan om de gedigitaliseerde elementen van cultureel erfgoed te hergebruiken op gebieden als het onderwijs, het duurzame toerisme en in de culturele creatieve sectoren.
Nieuwsbericht | 18-11-2021
De omstandigheden waaronder de Poolse minister van Justitie een rechter kan detacheren bij een hogere rechterlijke instantie en die detachering kan beëindigen, kunnen niet verzekeren dat die rechter tijdens zijn detachering onafhankelijk en onpartijdig kan werken. De besluiten tot detachering en tot beëindiging van die detachering worden namelijk niet genomen op basis van voorafgaande openbare criteria. Daarnaast worden dergelijke besluiten niet naar behoren gemotiveerd. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Poolse rechter.
Nieuwsbericht | 17-11-2021
Wanneer een werknemer als gevolg van een handicap blijvend ongeschikt wordt voor de functie waarin hij is aangesteld, moet zijn werkgever hem via redelijke aanpassingen in een andere functie aanstellen. De werknemer moet daarvoor wel de vereiste bekwaamheid en capaciteiten hebben en beschikbaar zijn voor die functie. De maatregel tot aanstelling in een andere functie mag bovendien geen onevenredige belasting voor de werkgever vormen. De verplichting geldt ook wanneer de werknemer een proeftijd doorloopt. Dat is het advies van advocaat-generaal Rantos aan het EU-Hof naar aanleiding van een vraag van de Belgische Raad van State.
Het noodplan heeft tot doel om tekortkomingen in de EU-voedselvoorzieningsketen aan te pakken en de paraatheid in de voedselvoorziening op EU-niveau te verbeteren. Tegelijk met dit noodplan gaf de Europese Commissie tevens haar tweede goedkeuring dit jaar voor het in de handel mogen brengen van een insect als voedselingrediënt.
Nieuwsbericht | 16-11-2021
Alle tegoeden en economische middelen die toebehoren aan, eigendom zijn van, in het bezit zijn van of onder zeggenschap staan van personen of entiteiten die op een EU-sanctielijst staan, kunnen worden bevroren. Een schuldeiser van een dergelijke persoon of entiteit mag niet zonder toestemming van de nationale autoriteiten conservatoir beslag leggen op de bevroren tegoeden en economische middelen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Franse rechter.
Nieuwsbericht | 15-11-2021
Uit de DESI-index 2021 blijkt dat alle EU-lidstaten vooruitgang hebben geboekt bij digitalisering en het concurrerender worden. Volgens de Europese Commissie kan er nog wel meer worden gedaan om toegang en gebruik tot geavanceerde technologie te verbeteren. Ook daarom zal er via de faciliteit voor herstel en veerkracht gezorgd worden dat meer essentiële investeringen kunnen plaatsvinden.
Toont 821 - 830 van 3.510 resultaten.