Inloggen
Het vijftiende jaarbericht van de Nederlandse procesvertegenwoordiging bij het Hof van Justitie van de Europese Unie geeft inzicht in de werkzaamheden van de Nederlandse procesvertegenwoordiging en de inbreng van de Nederlandse regering in zaken die in 2020 door de Europese hoven (het EU-Hof van Justitie, het EU-Gerecht en het EVA-Hof) zijn afgedaan.
Nieuwsbericht | 26-10-2021
Het EU-Hof bevestigt de in haar rechtspraak geformuleerde uitzonderingen op de verplichting voor bepaalde rechters om prejudiciële vragen aan het EU-Hof te stellen. Een nationale rechter waarvan de beslissingen niet vatbaar zijn voor hoger beroep kan niet worden ontslagen van die verplichting op de enkele grond dat zij het EU-Hof al eerder prejudiciële vragen heeft gesteld in het kader van dezelfde nationale procedure. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Italiaanse rechter.
Het op verzoek van Nederland uitgebrachte advies van de Venetië Commissie gaat onder meer in op het rechtstatelijkheidsbeginsel (‘rule of law’) en de rechtsbescherming van burgers in de Kindertoeslagenaffaire. Het advies bevat voorstellen richting de betrokken Nederlandse autoriteiten op het gebied van mogelijke hervormingen in zowel de wetgevende, uitvoerende als rechterlijke macht.
Nieuwsbericht | 25-10-2021
De Raad mag bij de sluiting van een gemengd verdrag wachten tot alle lidstaten ermee instemmen om op de binnen hun bevoegdheden vallende gebieden gebonden te worden door het verdrag, maar hoeft dat niet. Bij het ontbreken van een ‘gemeenschappelijk akkoord’ om gebonden te zijn, kan de Raad met gekwalificeerde meerderheid besluiten om toch tot sluiting van het verdrag namens de EU over te gaan. Dat is het antwoord van het EU-Hof naar aanleiding van adviesvragen van het Europees Parlement.
Het Werkprogramma bevat 42 nieuwe beleidsinitiatieven en voorstellen van de Europese Commissie op het gebied van de zes grote ambities van de Commissie. Centraal staat de uitvoering van de ambitieuze hervormingsagenda van de Commissie, op weg naar een groener, eerlijker, digitaler en veerkrachtiger Europa na COVID-19.
Nieuwsbericht | 22-10-2021
Een jurylid van een strafkamer moet in sommige gevallen visuele bewijzen beoordelen en onderzoeken. Het gezichtsvermogen vormt daarom een wezenlijk en bepalend vereiste van dat beroep. Een blind persoon mag echter niet volledig worden uitgesloten van de uitoefening van het beroep van jurylid van een strafkamer. De werkgever moet eerst onderzoeken of redelijke aanpassingen, zoals de inzet van medisch-technische hulpmiddelen, ervoor kunnen zorgen dat de blinde persoon zijn taken kan uitvoeren. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Bulgaarse rechter.
Voorafgaande toestemming voor een spoedeisende medische behandeling in een andere EU-lidstaat dan de woonstaat mag niet afhankelijk worden gesteld van de overlegging van een door een arts van de woonstaat opgesteld medisch rapport. Het bevoegde orgaan moet bij het verlenen van toestemming ook rekening kunnen houden met een second opinion van een arts die in een andere lidstaat dan de woonstaat van de verzekerde werkt. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Roemeense rechter.
Nieuwsbericht | 20-10-2021
De snelle veranderingen in het Noordpoolgebied als gevolg van de opwarming van de aarde, de toegenomen concurrentie om natuurlijke hulpbronnen en geopolitieke rivaliteiten vragen om een brede definitie van Europa over geopolitieke belangen. Dit om duurzaamheid, stabiliteit, veiligheid en vreedzame samenwerking in het noordpoolgebied te bevorderen. Daarnaast moet worden gezorgd voor een sterke koppeling tussen de inzet van de Europese Unie voor het noordpoolgebied en het klimaatbeleid, de Europese Green Deal en de dimensie van de blauwe economie daarin.
Nieuwsbericht | 19-10-2021
De internationale Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) brengt in het jaarrapport de inspanningen die de bij het OESO aangesloten landen doen om de kwaliteit van de regelgeving te verbeteren in kaart. Ook voor de Europese Unie biedt het jaarrapport aanbevelingen en inzichten in goede regelgevingspraktijken en kansen voor flexibele en innovatieve benaderingen.
De toolbox moet zorgen voor een gecoördineerde EU-respons op de stijgende energieprijzen in de EU. Een tijdelijke verlaging van de energiebelastingen en noodinkomenssteun aan kwetsbare consumenten worden genoemd als onmiddellijke maatregelen. Vrijwillige gezamenlijke aankoop van gasvoorraden door de lidstaten en investeringen in hernieuwbare energiebronnen worden door de Europese Commissie voorgesteld als maatregelen op de middellange termijn.
Nieuwsbericht | 15-10-2021
Toont 861 - 870 van 3.517 resultaten.