Inloggen Account aanvragen
Het Nederlandse kabinet blijft zich inzetten voor transparante besluitvorming en informatievoorziening ten aanzien van informele videoconferenties van de (Europese) Raad.
Nieuwsbericht | 20-05-2020
Het vastzetten van asielaanvragers in een transitzone is vrijheidsberoving in de zin van het EU-asielrecht. Het beginsel van voorrang van het EU-recht vereist dat een nationale rechter zich toch bevoegd kan achten om de rechtmatigheid van de detentie te onderzoeken, ook als het nationale recht hen niet bevoegd maakt. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Hongaarse rechter.
Nieuwsbericht | 19-05-2020
De Europese Commissie heeft besloten om Nederland voor het EU-Hof te dagen vanwege de belasting die op de overdracht van pensioenkapitaal naar andere EU-lidstaten wordt geheven. Ook wordt er een inbreukprocedure tegen Nederland gestart vanwege het niet aanpassen van zijn registers van wegvervoersondernemingen.
Nieuwsbericht | 15-05-2020
De Commissie presenteert een pakket maatregelen om de lidstaten te helpen de reisbeperkingen geleidelijk op te heffen en het toerisme weer te kunnen hervatten. Bijzondere aandacht is er voor de nodige gezondheidsvoorzorgsmaatregelen.
Nieuwsbericht | 13-05-2020
De detacheringsrichtlijn is van toepassing op werknemers in het internationale wegvervoer. Of een CAO algemeen verbindend is verklaard in de zin van de detacheringsrichtlijn moet aan de hand van het nationale recht worden bepaald. Dat is het advies van advocaat-generaal Bobek aan het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 12-05-2020
De lidstaat van ontvangst kan een op frauduleuze wijze verkregen verklaring slechts buiten beschouwing laten indien zij contact heeft gezocht met de lidstaat van afgifte en deze lidstaat heeft nagelaten om mee te werken. Het doeltreffendheidsbeginsel verzet zich ertegen dat een civiele rechter gebonden is aan een met het EU-recht strijdige strafrechtelijke veroordeling. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Franse rechter.
De Europese Commissie concludeert dat de nadeelcompensatie van de Nederlandse overheid voor de vroegtijdige sluiting van de elektriciteitscentrale van Hemweg in overeenstemming is met EU-staatssteunregels. De maatregel zal bijdragen aan de vermindering van de Co2-uitstoot, zonder dat de concurrentie op de interne markt van de EU buitensporig wordt verstoord.
In 2019 hebben het EU-Hof en het EU-Gerecht 1739 zaken afgedaan. In 2018 waren dit er nog 1769. Tegelijkertijd zijn bij deze twee rechtelijke instanties 1905 nieuwe zaken aanhangig gemaakt. Bij het EU-Hof is die stijging vooral te wijten aan de toename van het aantal prejudiciƫle verwijzingen. Daarmee zet de trend van de laatste jaren van een stijgend aantal procedures bij het EU-Hof voort. Ondanks de stijging van het aantal nieuwe zaken is de gemiddelde procesduur weer afgenomen.
De Europese Commissie heeft vastgesteld dat een Nederlandse regeling van 650 miljoen euro voor de Nederlandse bloementeelt, de gespecialiseerde landbouw en de aardappelsector in overeenstemming is met de EU-staatssteunregels. De regeling is goedgekeurd op grond van de Tijdelijke kaderregeling staatssteun.
Nieuwsbericht | 11-05-2020
De Europese Commissie heeft een tweede wijziging aangenomen tot uitbreiding van het toepassingsgebied van de Tijdelijke kaderregeling staatssteun. Deze tweede wijziging is een aanvulling op de soorten maatregelen die al onder het tijdelijke steunkader en de bestaande staatssteunregels vallen. De wijziging geeft criteria op basis waarvan de lidstaten bedrijven in nood herkapitalisaties en achtergestelde schuld kunnen verschaffen, zonder dat het gelijke speelveld in de EU in het gedrang komt.
Toont 981 - 990 van 3.202 resultaten.