De voorgestelde verordening heeft betrekking op technologieën die aanzienlijk bijdragen tot het koolstofvrij maken van de Europese economie. Het voorstel biedt een kader om de EU minder afhankelijk te maken van de invoer van dergelijke technologieën. Zo voorziet het voorstel onder meer in een verbetering van de voorwaarden voor investeringen in die technologieën.
Nieuwsbericht | 22-03-2023
De herziene visserijrichtsnoeren bevatten de voorwaarden waaronder door de lidstaten verleende staatssteun ter ondersteuning van de visserij- en de aquacultuursector als verenigbaar met de EU-interne markt kan worden beschouwd.
Nieuwsbericht | 21-03-2023
Het EU-agentschap voor de samenwerking tussen energieregulators (ACER) krijgt op basis van het voorstel meer bevoegdheden om toezicht te houden op de integriteit en transparantie van de Europese energiemarkt. Het ACER krijgt onder meer een grotere rol bij onderzoeken naar grensoverschrijdende gevallen van mogelijke marktmanipulatie.
Het voorstel bevat maatregelen om consumenten te beschermen tegen volatiele energieprijzen. Daarnaast moeten consumenten een grotere contractkeuze en meer directe toegang tot hernieuwbare en koolstofarme energie krijgen. De maatregelen moeten er bijvoorbeeld voor zorgen dat het gemakkelijker wordt om overtollige zonne-energie te delen met een buurman.
De voorgestelde maatregelen beogen de toegang van de Europese Unie tot een betrouwbare, gediversifieerde, betaalbare en duurzame aanvoer van kritieke grondstoffen te waarborgen.
In een door de Commissie gepresenteerd plan om een Europese dataruimte voor gegevens over overheidsopdrachten op te zetten wordt de basisarchitectuur en een analytische toolkit die tegen medio 2023 moeten zijn ingevoerd geschetst.
Nieuwsbericht | 20-03-2023
De Mededelingen worden uitgebracht in het kader van de dertigste verjaardag van de EU-interne markt. Zij beschrijven niet alleen de ontwikkelingen van die markt in de afgelopen jaren en de uitdagingen voor de toekomst, maar zetten ook uiteen hoe het concurrentievermogen van de EU op lange termijn kan worden veiliggesteld.
De Commissie concludeert in haar verslag dat de Handels- en samenwerkingsovereenkomst in het algemeen goed functioneert. In het verslag wordt de balans opgemaakt van de economische gevolgen van de Brexit voor de EU. Het verslag biedt ook een overzicht van de ontwikkelingen in het VK om EU-wetgeving en normen te vervangen door nationale normen.
Nieuwsbericht | 17-03-2023
Het Europese beleid voor Wetenschap, Technologie en Innovatie biedt veel kansen voor alle vormen van onderzoek en innovatie. Maar volgens een advies van de Nederlandse Adviesraad is het een probleem dat het nationale en het Europese WTI-beleid niet goed op elkaar aansluiten.
Nieuwsbericht | 16-03-2023
De emissiegrenswaarden voor een industriële installatie worden door een bevoegde autoriteit vastgesteld op basis van de nationale omzettingsbepalingen van de EU-richtlijn inzake industriële emissies en maken onderdeel uit van de vergunning van die installatie. Een afwijking van die emissiegrenswaarden is niet toegestaan indien daarmee wordt bijgedragen aan de overschrijding van de grenswaarden voor verontreinigende stoffen in de lucht. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Bulgaarse rechter.
De Raad van de EU heeft op 7 maart 2023 conclusies goedgekeurd over vaardigheden en competenties voor de groene transitie. Deze conclusies sluiten aan op de conclusies van de Europese Raad van 9 februari 2023, waarin de staatshoofden en regeringsleiders van de EU vroegen om doortastendere en ambitieuzere maatregelen om de vaardigheden die nodig zijn voor de groene en digitale transitie verder te ontwikkelen.
Regelingen van de UEFA en een nationale voetbalbond waarbij lokaal opgeleide voetbalspelers niet alleen de spelers omvatten die door de betrokken club zijn opgeleid, maar ook die van andere clubs uit dezelfde nationale competitie, zijn niet verenigbaar met de regels inzake vrij verkeer van werknemers. Dat is het advies van advocaat-generaal Szpunar aan het EU-Hof naar aanleiding van vragen van de Belgische rechter.
Een verklaring inzake toepasselijke socialezekerheidswetgeving (A1-verklaring) verliest haar bindende werking niet gedurende een periode van voorlopige opschorting en de organen en de rechterlijke instanties van de lidstaten blijven gebonden aan die verklaring. Een rechterlijke instantie waarbij een strafprocedure wegens fraude op het gebied van socialezekerheidsbijdragen aanhangig is, mag onder bepaalde voorwaarden de A1-verklaring buiten beschouwing laten en vaststellen dat sprake is van fraude. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Belgische rechter.
Nieuwsbericht | 15-03-2023
De strategie schetst de capaciteiten en belangrijkste bedreigingen in de ruimte die een gevaar vormen voor ruimtesystemen en hun grondinfrastructuur, uitgaande van een gemeenschappelijke definitie van het ruimtedomein. In de strategie worden acties voorgesteld om de veerkracht en de bescherming van ruimtesystemen en -diensten in de EU te versterken.
Nieuwsbericht | 13-03-2023
Met het nieuwe kader worden steunmaatregelen in sectoren die belangrijk zijn voor de transitie naar een klimaatneutrale economie bevorderd. Het nieuwe crisiskader moet, samen met de tegelijkertijd gepubliceerde nieuwe Algemene Groepsvrijstellingsverordening, investeringen en productie van schone technologie gaan helpen.
De dagelijkse rusttijd van werknemers maakt geen deel uit van de wekelijkse rusttijd, maar moet daaraan worden toegevoegd. Indien een nationale regeling voorziet in een langere wekelijkse rusttijd dan in de EU-arbeidstijdenrichtlijn is vastgelegd, moet aan de werknemer naast die rusttijd ook nog de dagelijkse rusttijd worden toegekend. Een werknemer aan wie een wekelijkse rusttijd is toegekend heeft ook recht op een dagelijkse rusttijd die aan die wekelijkse rusttijd voorafgaat. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Hongaarse rechter.
Nieuwsbericht | 10-03-2023
De Europese Commissie heeft op 9 maart 2023 een gerichte wijziging van de Algemene Groepsvrijstellingsverordening (AGVV) goedgekeurd om ondersteuning van de groene en de digitale transitie van de EU verder te vergemakkelijken, te vereenvoudigen en te versnellen. Deze gerichte wijziging moet het voor de lidstaten gemakkelijker maken om de nodige steun te verlenen aan belangrijke sectoren die belangrijk zijn voor de transitie naar klimaatneutraliteit.
Met een verhoging van het budget zal het EU-Programma Erasmus+ komende tijd worden gebruikt voor prioriteiten op het gebied van inclusie, actief burgerschap, democratische participatie en de groene en de digitale transitie in de EU en internationaal. Ook maakt de herziening mogelijk dat leeractiviteiten voor Oekraïense oorlogsvluchtelingen geïntensiveerd kunnen worden.
Met de richtsnoeren kunnen lidstaten het begrotingsbeleid van 2024 voeren en coördineren. De richtsnoeren houden verband met de besprekingen over het toekomstige kader voor economische governance die gaande zijn. Over het algemeen moet het begrotingsbeleid 2024 de houdbaarheid van de schuld op middellange termijn waarborgen en duurzame en inclusieve groei bevorderen in alle lidstaten.
De auditors van de Europese Rekenkamer hebben de opzet van het in relatief korte tijd door de Europese Commissie opgezette controlesysteem voor de herstel- en veerkrachtfaciliteit (RFF) onderzocht. Zij stelden daarbij een zekerheids- en verantwoordingskloof vast in de bescherming van de financiële belangen van de EU.
Toont 1 - 20 van 3.275 resultaten.