De Interdepartementale Commissie Europees Recht (ICER) heeft de handleiding over delegatie en comitologie geactualiseerd. Juristen en beleidsmedewerkers vormen de doelgroep van de handleiding. Het is belangrijk om te weten wanneer voor delegatie of voor comitologie moet worden gekozen en wat de gevolgen van die keuze zijn. Dit wordt toegelicht in de vorm van Q&A’s. De handleiding bevat verschillende vergelijkende en procedurele schema’s.
Nieuwsbericht | 30-09-2013
Het EU-Hof heeft in de zaak Demirkan geoordeeld dat de EU-visumplicht voor Turkse dienstontvangers, zoals toeristen, niet in strijd is met de Associatieovereenkomst EU-Turkije. De zaak Demirkan is een vervolg op de zaak Soysal, waarin het Hof bepaalde dat dienstverrichters visumvrij naar Duitsland mogen reizen. Dit geldt dus niet voor dienstontvangers. De vrijheid om diensten te ontvangen zoals die tussen de lidstaten van de EU geldt, kan volgens het Hof niet zomaar worden doorgetrokken naar de Associatieovereenkomst EU-Turkije.
Nieuwsbericht | 24-09-2013
Onderhandelingsrichtsnoeren over de toetreding van de EU tot het EVRM die zijn gecommuniceerd met de onderhandelingspartners moeten worden vrijgegeven. Dat geldt ook voor richtsnoeren waarover niet wordt onderhandeld. Voor die onderdelen kan de Raad geen beroep doen op de uitzondering "bescherming van de internationale betrekkingen" in de Eurowob. UvA-hoogleraar Leonard Besselink heeft daarmee deels gelijk gekregen van het EU-Gerecht.
Nieuwsbericht | 19-09-2013
Raadsconclusies worden gewoonlijk met consensus aangenomen. Incidenteel komt in de Raad de vraag op of het juridisch is toegestaan om Raadsconclusies vast te stellen in afwezigheid van consensus. De Interdepartementale Commissie Europees Recht (ICER) adviseert in deze herziening van het advies van juni 2008 dat Raadsconclusies met een zuiver politieke strekking, dus zonder rechtsgevolgen, in beginsel met consensus moeten worden vastgesteld.
In een geschil over de vraag wie de EU-begroting definitief vaststelt, de Raad of het Europees Parlement, heeft het EU-Hof de knoop doorgehakt ten gunste van het EP.
Nieuwsbericht | 17-09-2013
Het EU-Gerecht heeft een vernietigend oordeel geveld in een aantal procedures over sancties met betrekking tot Iran. Tegen zeven bedrijven en één natuurlijk persoon waren sancties uitgevaardigd door de Raad, als gevolg waarvan hun tegoeden waren bevroren. Slechts in één zaakwerden de sancties in stand gelaten, terwijl in alle andere zaken de sancties door het Gerecht werden vernietigd.
De Interdepartementale Commissie Europees Recht (ICER) heeft vorig jaar ten behoeve van de departementen een praktische handleiding en Q&A’s opgesteld over het extern optreden van de EU en haar lidstaten. Deze vuistregels dienen als eerste (juridisch) houvast voor een ieder die in de praktijk te maken heeft met de EU als actor in het internationale speelveld. Inmiddels zijn de vuistregels uitgebreid met een gedeelte over het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid (GBVB). De uitgebreide vuistregels zijn beschikbaar op de ECER site.
Nieuwsbericht | 16-09-2013
Beroepsverenigingen zijn een vreemde eend in de bijt wat betreft publieke aanbestedingen. Hoewel ze vaak geen formeel onderdeel van de overheid zijn, worden deze verenigingen vaak wel in grote mate gereguleerd. Wanneer is een beroepsvereniging een publiekrechtelijke instelling, en moet het dus voldoen aan de aanbestedingsrichtlijn? Het Hof kijkt in dit arrest naar de mate van autonomie van de vereniging, waar haar geld vandaan komt en in hoeverre ze onder toezicht staat van de overheid.
Nieuwsbericht | 13-09-2013
Stukken in een lopende inbreukprocedure van de Commissie tegen Nederland blijven vertrouwelijk, ook wanneer deze stukken ten onrechte op een overheidswebsite zijn gezet. Openbaarmaking moet achterwege blijven, zowel op grond van de Nederlandse Wob als de Eurowob. Dat heeft de Rechtbank Den Haag bepaald.
Nieuwsbericht | 09-09-2013
Op 1 september 2013 is de Stabilisatie- en associatieovereenkomst (SAO) tussen de EU en Servië in werking getreden. De SAO bepaalt de kaders voor een intensieve samenwerking tussen Servië en de EU. Met de implementatie van de SAO wordt Servië voorbereid op het functioneren in de interne markt. De SAO bevat bovendien een breed scala aan afspraken op het gebied van politieke dialoog, justitie en binnenlandse zaken, innovatie, onderzoek, media, sociaal beleid, transport, milieu en energie. De overeenkomst kan als een belangrijke stap worden gezien richting toetreding van Servië tot de EU.
Nieuwsbericht | 03-09-2013
Het ECER heeft er weer zin in. Er zijn ook andere geluiden: “If we don’t need the EU in August, do we need it at all?”, zo lezen we in European Voice. Maar voor ons is één ding zeker: de EU kan niet zonder het ECER!
Nieuwsbericht | 02-09-2013
In een verrassend openhartige voordracht geeft Juliane Kokott inzicht in de afwegingen die het EU-Hof moest maken in de zaak Pringle over de geldigheid van het Europees Stabiliteitsmechanisme. Als Advocaat-Generaal was zij vorig jaar betrokken bij deze zaak, die aanleiding heeft gegeven tot fundamentele vragen over de identiteit en de rol van het EU-Hof. Niet alleen binnen het EU-Hof, maar ook bij hoogste rechters van de lidstaten. Ook bij toekomstige vervolgvragen over het ESM zal het Hof daarmee geconfronteerd worden.
Volgens de Commissie Meijers zou het kabinet uit eigen beweging interne Raadsdocumenten openbaar moeten maken, tenzij wordt vastgesteld dat een uitzondering van toepassing is. Nu gebeurt openbaarmaking alleen op verzoek. Het kabinet wil die praktijk niet veranderen, ook niet voor het parlement. Wel geeft het kabinet aan dat het de grenzen zal blijven opzoeken van wat binnen de gemaakte Europese afspraken mogelijk is om optimale transparantie van het Europese besluitvormingsproces te realiseren.
Nieuwsbericht | 26-08-2013
In het jaarverslag wordt onderzocht op welke wijze deze twee beginselen door de EU-instellingen zijn toegepast. Ook wordt de uitvoering ervan vergeleken met voorgaande jaren. De Commissie vermeldt dat in 2012 het besef van de beginselen van subsidiariteit en evenredigheid in inter-institutioneel verband is toegenomen, niet het minst dankzij het feit dat de eerste gele kaart werd gegeven door de nationale parlementen.
Nieuwsbericht | 13-08-2013
De Raad heeft twee verordeningen aangenomen die de staatssteunregels voor groepsvrijstellingen en onderzoeksprocedures aanpassen. Deze nieuwe regels passen binnen de doelstelling om de staatssteunvoorschriften te moderniseren als bijdrage aan de tenuitvoerlegging van de Europa-2020 strategie voor groei.
Nieuwsbericht | 08-08-2013
Ook het EU-Hof moet zich burgervriendelijk gedragen. Niet door juridisch advies te geven, maar wel door het verschaffen van informatie over algemene onderwerpen, als daarom wordt gevraagd. De Europese Ombudsman moest eraan te pas komen om het EU-Hof antwoord te laten geven op vragen van een burger over de mogelijkheden om een vooringenomen EU-rechter te wraken.
Nieuwsbericht | 31-07-2013
Wanneer lidstaten kampioenschappen, zoals de eindtoernooien van het WK en het EK, als evenement van aanzienlijk belang voor de samenleving beschouwen mogen zij eisen dat deze wedstrijden op de vrij toegankelijke televisie worden uitgezonden, zodat een breed publiek dergelijke evenementen op de televisie kan volgen. Het EU-Hof heeft de bezwaren van de FIFA en UEFA hiertegen definitief verworpen.
Nieuwsbericht | 30-07-2013
In opmerkelijk dwingende bewoordingen heeft de Commissie de lidstaten aanbevolen een systeem van collectieve procedures op te zetten. Daarmee moeten groepen burgers gemakkelijker kunnen procederen tegen inbreuken op het EU-recht.
Nieuwsbericht | 29-07-2013
De Europese Commissie wil octrooien in heel Europa beter beschermen. Daarom heeft zij voorgesteld de EU-regels over de rechtsmacht en de erkenning van vonnissen (de zogenaamde "Brussel I-Verordening") aan te passen. Dat moet de weg vrijmaken voor een Europese octrooirechtbank, waardoor bedrijven en uitvinders makkelijker hun octrooien kunnen laten beschermen.
Duitse onderdanen die een tijdje in een ander land hebben gewoond en willen gaan studeren in een andere EU-lidstaat hebben recht op Duitse studiefinanciering zonder dat ze voldoen aan de voorwaarde van drie jaar ononderbroken verblijf voorafgaand aan de studie. Zij moeten in de gelegenheid worden gesteld hun integratie in Duitsland op andere manieren te bewijzen. Dat antwoordt het EU-Hof op vragen van een Duitse rechter.
Toont 2.021 - 2.040 van 3.282 resultaten.