Binnenkort zal het EU-Hof antwoord moeten geven op vragen van constitutioneel belang, gesteld door de Franse Cour de Cassation. Het gaat om de vraag of de beginselen in het EU-Handvest van de grondrechten kunnen worden aangevoerd in betrekkingen tussen particulieren wanneer de inhoud daarvan in een EU-richtlijn is geconcretiseerd. Hoewel richtlijnen niet kunnen worden aangevoerd tegen particulieren meent Advocaat-Generaal Cruz Villalon dat het Handvest-beginsel inzake informatie en raadpleging van werknemers wel verplichtingen kan meebrengen voor een werkgever.
Nieuwsbericht | 24-07-2013
De Commissie heeft maatregelen voorgesteld om de Europese defensie- en veiligheidssectoren meer efficiënt te maken. Hierbij moet vooral gedacht worden aan voorstellen om de industriële dimensie, en de daaraan gekoppelde interne markt, van deze sector beter op elkaar aan te laten sluiten. De Mededeling is de opmaat naar de discussie over defensie tijdens de Europese Raad van december 2013.
De Commissie stelt een herziening voor van de Richtlijn betalingsdiensten in de interne markt uit 2009 en komt ook met een voorstel voor nieuwe wetgeving over 'interchange fees' die banken elkaar in rekening brengen. Deze voorstellen beogen o.a. om de kosten die consumenten maken bij het betalen met een creditcard om laag te brengen.
Een clausule in een arbeidscontract van een voormalige overheidswerknemer die “dynamisch” verwijst naar toekomstige salarisaanpassingen in een overheidscao bindt niet een private werkgever die de overheidsdienst heeft overgenomen. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Britse rechter.
Nieuwsbericht | 23-07-2013
De Overeenkomst inzake handelsaspecten van intellectueel eigendom (TRIPS), die in 1994 in het kader van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) als een gemengd akkoord tot stand is gekomen, valt nu in zijn geheel onder de gemeenschappelijke handelspolitiek en daarmee onder de exclusieve bevoegdheid van de Unie. Dat blijkt uit het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Griekse rechter.
Nieuwsbericht | 22-07-2013
De bevoegdheid van de Commissie om boetes op te leggen voor kartelafspraken is niet in strijd met het EVRM. Constitutionele bezwaren die zijn gebaseerd op het Verdrag van Lissabon kunnen niet worden aanvaard voor situaties die dateren van voor de ondertekening of inwerkingtreding ervan. De hoofdelijke aansprakelijkheid van leden van een kartel is terecht gebaseerd op het begrip onderneming als economische eenheid, en niet op de persoonlijke aansprakelijkheid van de afzonderlijke deelnemers. Dat heeft het EU-Hof geoordeeld in het hoger beroep van de Schindler-groep tegen de door de Commissie opgelegde boete.
De overheid mag bepalen dat betaalzenders minder televisiereclame en telewinkelspots mogen uitzenden dan vrij toegankelijke zenders. De EU-richtlijn audiovisuele diensten biedt daarvoor ruimte. Dat blijkt uit antwoorden van het EU-Hof op vragen van een Italiaanse rechter.
Een Europees openbaar ministerie moet ervoor zorgen dat criminelen die frauderen met EU-geld in de hele Unie krachtiger worden vervolgd. Dit nieuwe orgaan zal zich uitsluitend bezighouden met onderzoek en vervolging en mag strafbare feiten die ten koste gaan van de EU-begroting zo nodig in de lidstaten aan de rechter voorleggen. Nederland heeft al eerder reserves geuit over de komst van het Europees Openbaar Ministerie, dat in het Engels wordt afgekort tot EPPO.
Nieuwsbericht | 18-07-2013
Het EU-Hof heeft in de ‘Kadi-II’-zaak geoordeeld dat de huidige praktijk van uitvoering van de ‘Al Qaida’-sanctielijst van de VN-Veiligheidsraad door de EU onvoldoende rechtsbescherming biedt aan het betrokken individu. De EU-rechter moet kunnen nagaan of de gronden voor listing gestaafd worden door informatie of bewijs en hij mag toetsen of de grondrechten (zoals het recht op verdediging) worden nageleefd.
Het besluit van de gemeente Eindhoven om geen aanbestedingsprocedure te volgen voor het project Doornakkers is niet in strijd met EU-aanbestedingsrichtlijn 2004/18. Dat heeft het EU-Hof bepaald in een inbreukzaak tegen Nederland. Het EU-Hof honoreert daarmee het verweer van de Nederlandse regering.
Nieuwsbericht | 11-07-2013
Is het ontwerp-verdrag inzake de toetreding van de EU tot het EVRM verenigbaar met de EU-verdragen? Deze vraag heeft de Commissie voorgelegd aan het EU-Hof. Volgens de Commissie zijn de diverse aspecten van het toetredingsverdrag in lijn met de eisen die daaraan in het Verdrag van Lissabon werden gesteld. Het advies van het EU-Hof zal naar verwachting pas na de jaarwisseling beschikbaar komen.
Nieuwsbericht | 05-07-2013
De cursus ‘Europees recht op internet: wegwijs met het ECER’ op 10 september is helemaal volgeboekt. Na de aankondiging in de vorige nieuwsbrief ontving het ECER zoveel aanmeldingen dat het maximale aantal deelnemers al ruimschoots is overschreden. In oktober zal daarom opnieuw een cursus gepland worden. Deelnemers vanuit de departementen op de reservelijst krijgen voorrang bij aanmelding in oktober. Houd de site goed in de gaten!
Deze zomer wordt een bij voorbaat omstreden voorstel van de Europese Commissie tot oprichting van een Europees Openbaar Ministerie verwacht. Het T.M.C. Asser Instituut organiseert daarom op vrijdag 6 september een internationale conferentie onder de titel ‘Criminal law protection of the European Union’s financial interests: a shared constitutional responsability of the EU and its Member States?’. Het doel van de bijeenkomst zal zijn om een eerste evaluatie van het voorstel te maken.
Nieuwsbericht | 02-07-2013
We waren al jaren gewend om de officiële EU-berichten op internet te lezen en niet op papier. Toch was de papieren versie de enige authentieke bron. Daar is verandering in gekomen. Vanaf 1 juli is de elektronische versie authentiek. Dat is het gevolg van een verordening van de Raad die eerder dit jaar is gepubliceerd.
Nieuwsbericht | 01-07-2013
Kroatië is sinds 1 juli 2013 de 28e lidstaat van de Europese Unie. Het is het eerste nieuwe lid sinds Bulgarije en Roemenië in 2007 toetraden en – na Slovenië – het tweede land uit het voormalige Joegoslavië dat bij de EU komt.
De Raad heeft ingestemd met een ontwerprichtlijn voor het herstel of de afwikkeling van financiële instellingen wanneer deze in de problemen zijn geraakt. De richtlijn zorgt ervoor dat nationale autoriteiten worden uitgerust met instrumenten om bankencrises te voorkomen en banken – indien nodig - op een verantwoorde wijze af te wikkelen. De richtlijn probeert het risico van afwenteling op de belastingbetaler te minimaliseren. Het Europees Parlement is nu aan zet.
Nieuwsbericht | 28-06-2013
Met dit motto heeft de Nederlandse regering bestaande en toekomstige EU-regelgeving tegen het licht gehouden. De inventarisatie omvat zaken waarvan Nederland zou willen dat ze meer aan de lidstaten worden overgelaten. Met deze zogenoemde “subsidiariteitsexercitie” wordt uitvoering gegeven aan een voornemen uit het regeerakkoord.
Nieuwsbericht | 24-06-2013
Sinds 20 juni gelden strengere regels voor kredietbeoordelingsinstanties (credit rating agencies, ofwel cra’s). De regulering beoogt een te grote mate van afhankelijkheid van deze instanties tegen te gaan en het aansprakelijkheidsregime te verbeteren.
Nieuwsbericht | 21-06-2013
Het Bureau van de Europese Unie voor de Grondrechten (het Grondrechtenagentschap) heeft een nieuwe publicatie uitgebracht in samenwerking met de Raad van Europa. Aan de hand van negen hoofdstukken wordt het asiel- en migratierecht binnen Europa besproken. De publicatie bevat een uitvoerig overzicht van relevante rechtspraak van het EU-Hof en het EVRM.
Nieuwsbericht | 17-06-2013
De Europese Commissie heeft voorgesteld om de automatische gegevensuitwisseling tussen nationale belastingdiensten verder uit te breiden. Volgens de Commissie moet automatisch inlichtingen worden uitgewisseld tussen belastingautoriteiten over financiële inkomsten (zoals dividenden, vermogenswinsten, rekeningtegoeden). Volgens de Commissie is deze uitwisseling van gegevens essentieel in de strijd tegen belastingontduiking.
Nieuwsbericht | 14-06-2013
Toont 2.041 - 2.060 van 3.282 resultaten.