De Europese Commissie heeft een nieuw voorstel ingediend ter bevordering van het aantal vrouwen in topfuncties binnen het Europese bedrijfsleven. Het voorstel roept een vrouwenquotum in het leven van minimaal 40 % aan vrouwelijke werknemers binnen leidinggevende functies van grote Europese ondernemingen. Met dit voorstel probeert de Commissie het zogenaamde “glazen plafond” te slechten.
Nieuwsbericht | 20-11-2012
Het Kabinet staat positief tegenover de prioriteiten die de Commissie in haar werkprogramma voor 2013 heeft gesteld. Het Kabinet waardeert vooral de nadruk van de Commissie op het aanpakken van de economische crisis. Dit blijkt uit de appreciatie die het kabinet naar het parlement gestuurd.
De ervaringen van het Deense voorzitterschap met de externe EU-betrekkingen staan centraal tijdens de halfjaarlijkse lezing van het T.M.C. Asser Instituut en het Centre for the Law of the EU External Relations (CLEER), in samenwerking met het Deense Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Deense PVEU.
Nieuwsbericht | 19-11-2012
Soms moet het EU-Hof knopen doorhakken die voor een buitenstaander zó voor de hand liggen dat verbazing de overhand krijgt. Zo moest het Hof onlangs antwoord geven op de vraag of een Duitse woonboot voor de BTW moest worden beschouwd als een cruiseschip. Het Hof vond van niet. Een woonboot ligt immers vast aan kabels en een aanlegsteiger, en een cruiseschip vaart lustig op de Rijn en de Moezel. Al zullen sommige woonbootbezitters zich wel herkennen in deze fluïde variant van “my home is my castle”…
Nieuwsbericht | 17-11-2012
Het is niet in strijd met het ‘Equality of arms’-beginsel als de Commissie namens de Europese instellingen een schadevordering instelt en zich daarbij beroept op haar eigen kartelbeschikking.
Nieuwsbericht | 15-11-2012
Het Hof van Justitie van de EU heeft nieuwe aanbevelingen opgesteld voor nationale rechters over het aanhangig maken van prejudiciële procedures. Deze aanbevelingen horen bij het nieuwe Reglement voor de procesvoering van het Hof, en vervangen de eerdere informatienota voor de indiening van prejudiciële verzoeken.
De Nederlandse Vereniging voor Europees Recht houdt haar Najaarsvergadering op vrijdag 23 november. De bijeenkomst zal worden gewijd aan het thema “De nood het hoogst, het recht nabij? Europa, de crisis en het Unierecht”.
Op de ECER website zijn de nieuwe geconsolideerde tekstversies beschikbaar van het Verdrag betreffende de Europese Unie, het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie en het Euratom-verdrag.
Om ervoor te zorgen dat het groeiende aantal zaken binnen een redelijke termijn door het EU-Hof kan worden behandeld, is besloten om het procesreglement ingrijpend te wijzigen.
Nieuwsbericht | 12-11-2012
Op 15 oktober 2012 is de Wet op de verlening van bijstand aan de Europese Commissie bij controles en verificaties ter plaatse in werking getreden. Deze wet dient ter uitvoering van verordening 2185/96 over controles en verificaties ter plaatse door de Europese Commissie ter bescherming van de financiële belangen van de Europese Unie.
Nieuwsbericht | 02-11-2012
Rechtspraak.nl gaat uitspraken voortaan nummeren volgens de European Case Law Identifier (ECLI). Hiermee vervalt het huidige Landelijk Jurisprudentie Nummer (LJN). Het voordeel is dat ECLI-nummering Europabreed wordt gebruikt. Rechtspraak.nl volgt daarbij een aanbeveling van de Raad van de Europese Unie op.
De Belgische rechter vroeg in de zaak Prete aan het EU-Hof of de eis dat een persoon minstens 6 jaar onderwijs heeft gevolgd in België alvorens een uitkering voor schoolverlaters toe te kennen is toegestaan onder EU-recht. Het EU-Hof heeft geoordeeld dat dit niet het geval is.
Nieuwsbericht | 01-11-2012
De Britse regering heeft in het Britse Lagerhuis aangekondigd gebruik te willen maken van haar opt-out met betrekking tot alle maatregelen op het gebied van politie- en justitiesamenwerking die vóór de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon op 1 december 2009 zijn aangenomen. De Britten kunnen vervolgens aangeven met betrekking tot welke maatregelen hun deelname willen hernieuwen. Hiervoor zal het VK in overleg met de Commissie en de lidstaten moeten treden.
Nieuwsbericht | 31-10-2012
John Dalli, de Maltese Eurocommissaris voor Volksgezondheid en Consumentenzaken, is afgetreden. Hij is verwikkeld in een onderzoek van de antifraudedienst van de EU (OLAF). Swedish Match, een producent van pruimtabak (snus) was benaderd door een Maltees bedrijf dat aangeboden had zijn contacten met de Commissaris in te zetten om aanstaande nieuwe EU-wetgeving in gunstige zin te beïnvloeden. De verkoop van Snus is verboden in de EU, behalve in Zweden. Na zijn aftreden volgde een openlijke strijd met Commissievoorzitter Barroso over het ontslag. De Maltese regering heeft minister van Buitenlandse Zaken, Tony Borg, voorgedragen als nieuwe Commissaris.
Het gerechtshof Den Bosch heeft aan het EU-Hof vragen gesteld over de kosten die in rekening worden gebracht in verband met het verkrijgen van een uittreksel uit de gemeentelijke basisadministratie. Het gerechtshof vermoedt dat het in rekening brengen van deze leges in strijd is met Richtlijn 95/46/EG betreffende persoonsgegevens.
Het EU-Hof behandelde op dinsdag 23 oktober 2012 in voltallige formatie (alle 27 rechters!) de zaak van Thomas Pringle tegen de Ierse staat. Pringle is een lid van het Ierse Lagerhuis. Hij is het niet eens met de Ierse deelname aan het Europese noodfonds, het ESM-verdrag. Volgens Pringle is het ESM-verdrag in strijd met EU-recht. Tegen het betoog van Pringle pleitten 9 lidstaten en 3 EU-instellingen, die alle vinden dat het EU-recht niet geschonden is. Het is voor het eerst dat het EU-Hof een prejudiciële vraag van een nationale rechter als voltallig Hof behandeld.
Op 10 oktober 2012 heeft de Commissie voorstellen gedaan voor volgende stappen in het uitbereidingsproces van de EU als onderdeel van het jaarlijkse uitbreidingspakket. De Commissie gaat hierbij in op de stand van zaken en perspectieven van onder meer Macedonië, Albanië, Kosovo, Kroatië en IJsland.
Nieuwsbericht | 26-10-2012
De Europese Commissie heeft bekend gemaakt dat Nederland de melkquota 2011/2012 heeft overschreden. De Commissie zal Nederland hiervoor beboeten. De hoogte van de boete is naar verwachting EUR 17 miljoen. Naast Nederland zullen ook vijf andere lidstaten een boete ontvangen. De Commissie zal lidstaten voor in totaal ca. EUR 79 miljoen beboeten.
De Commissie heeft op 17 oktober 2012 een nieuw voorstel bekendgemaakt ter beperking van de klimaateffecten van de productie van grondstoffen voor biobrandstoffen. Daarnaast beoogt het voorstel de klimaatvoordelen van biobrandstoffen te verhogen. In dit verband stelt de Commissie voor het gebruik van op voedingsgewassen gebaseerde biobrandstof terug te brengen tot 5%.
Het EU-Hof heeft geoordeeld dat Slowakije het Unierecht niet heeft geschonden door de Hongaarse president de toegang tot zijn grondgebied te ontzeggen. De omstandigheid dat een Unieburger de functie van staatshoofd vervult, kan volgens het EU-Hof rechtvaardigen dat de uitoefening van het recht van vrij verkeer wordt beperkt op basis van het internationaal recht.
Toont 2.181 - 2.200 van 3.282 resultaten.