Het Europees Parlement heeft een studie gepubliceerd over de belangrijkste trends in de rechtspraak van het EU-Hof en het EHRM over grondrechten in 2010 en 2011. Het EP heeft hierbij ook gekeken naar de gevallen waarin de beide hoven elkaar aanhalen in de rechtspraak. Zaken over immigratie en asiel zijn buiten de studie gelaten.
Nieuwsbericht | 29-05-2012
Derdelanders met een beroep dat ‘tijdelijk van aard’ is (zoals een au pair) zijn uitgezonderd van richtlijn 2003/109 betreffende langdurig ingezetenen. Het beroep van een geestelijk voorganger is niet altijd tijdelijk van aard. Dit betekent dat ook een geestelijk voorganger na 5 jaar rechtmatig verblijf in een lidstaat recht heeft op een verblijfsvergunning voor langdurig ingezetenen.
Nieuwsbericht | 25-05-2012
De Europese Commissie heeft voor het eerst een ‘health check’ van het Schengenacquis gepubliceerd. Het overzicht moet meer duidelijkheid bieden over de politieke koers en de samenwerking tussen de Schengenlanden verbeteren. Bij het verslag zijn richtsnoeren gevoegd die volgens de Commissie “moeten leiden tot een eenduidige interpretatie en uitvoering van de behandelde onderwerpen in een geest van solidariteit”.
De Eerste Kamer heeft ingestemd met de Wet Naleving Europese regelgeving publieke entiteiten (wet NErpe). De wet voorziet in een aantal instrumenten voor ministers, waarmee deze de naleving van Unierechtelijke verplichtingen door decentrale ‘publieke entiteiten’ (zoals gemeenten en provincies) kunnen bevorderen.
Het Europees Parlement heeft in een resolutie opgeroepen regels te maken voor grensoverschrijdende conflicten inzake lasterlijk handelen, in het bijzonder veroorzaakt door publicaties in de media. Volgens het EP zijn er duidelijkere regels nodig ter bescherming zowel van slachtoffers van laster als van journalisten die ervan beschuldigd worden.
De Europese bewijsverordening heeft geen exclusieve werking. Volgens Advocaat-Generaal Jääskinen is een rechter niet automatisch verplicht om de instrumenten van de Bewijsverordening te benutten. In de praktijk kunnen nationale onderzoeksmethoden net zo doeltreffend zijn als die van de verordening.
Een vertraagde vlucht is geen pretje: het gaat vaak gepaard met extra kosten en tijdsverlies. In de EU-verordening die de compensatie en bijstand voor luchtreizigers regelt bij annulering of langdurige vertragingen, is opgenomen dat passagiers waarvan de vlucht geannuleerd is recht hebben op compensatie. Volgens Advocaat-Generaal Bot kunnen passagiers van vertraagde vluchten, bij een vertraging van drie uur of meer, zich ook beroepen op de compensatieregeling in de verordening.
Nieuwsbericht | 23-05-2012
Op de website van het Deens voorzitterschap staat een mooi overzicht van alle ambtelijke Raadsformaties die het werk van de Raad van de EU voorbereiden. Handig aan dit overzicht is dat per formatie een korte uitleg gegeven wordt. Ze zijn ingedeeld per Raadsformatie.
Voor het eerst sinds de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon heeft meer dan een derde van de nationale parlementen in de EU een negatief subsidiariteitsoordeel geveld over een voorstel van de Europese Commissie. Het betreft de zogenoemde ‘Monti-II’-richtlijn over de verhouding van het stakingsrecht met de vrijheden van dienstverlening en vestiging. In Nederland maakte de Tweede Kamer ook bezwaar.
Een regeling op grond waarvan bij een openbare aanbestedingsprocedure alleen concessie kan worden verleend aan een vennootschap die beschikt over een minimaal volgestort kapitaal van 10 miljoen EUR is in strijd met het Unierecht. Dat heeft het EU-Hof bepaald.
Ingeval van ‘bijzonder zware criminaliteit’ kan een lidstaat een Unieburger uitzetten, ook al woont hij al meer dan tien jaar in die lidstaat. Wel moet het gedrag van de betrokkene een reële en actuele bedreiging voor de fundamentele belangen van de desbetreffende lidstaat vormen. Dat is het geval bij iemand die ernstig kindermisbruik heeft gepleegd met gevaar voor recidive.
Mobiele controles door de Koninklijke Marechaussee in grensgebieden zijn in strijd met de Schengengrenscode. Tot die conclusie komt het Gerechtshof ’s-Den Bosch in een strafzaak. Volgens het Gerechtshof hebben de controles in de praktijk hetzelfde effect als een grenscontrole. Het Gerechtshof wijkt hiermee af van de lijn van de Raad van State, die eerder oordeelde dat de controles inmiddels conform het EU-recht zijn ingekaderd. Het Openbaar Ministerie heeft aangegeven cassatie in te stellen tegen het vonnis.
De Provincie Noord-Holland heeft bij een aanbesteding van koffieautomaten niet conform de Europese aanbestedingsregels gehandeld. Dat heeft het EU-Hof geoordeeld. De provincie had voor de inkoop het Max Havelaar keurmerk en EKO keurmerk geëist. Een ‘fair trade’-inkoopbeleid is toegestaan, maar de provincie had gedetailleerde specificaties moeten gebruiken in plaats van in zijn algemeenheid naar milieukeuren of keurmerken te verwijzen.
Bij een goed als kleding staat buiten kijf dat het tweedehands kan worden doorverkocht. Het wordt lastiger bij de doorverkoop van softwareprodukten die via licentieovereenkomsten worden gedownload op het internet. In zijn conclusie van 24 april 2012 in de zaak UsedSoft heeft Advocaat-Generaal Bot gesteld dat makers van computerprogramma’s zich kunnen verzetten tegen de doorverkoop van licenties die toestaan om software nogmaals via internet te downloaden. Tegen de wederverkoop van de door de eerste verkrijger gedownloade software kan de softwarefabrikant zich echter, aldus de AG, niet verzetten.
Nieuwsbericht | 03-05-2012
De EU heeft kritisch gereageerd op het voornemen van Zwitserland om in het komende jaar maximaal 2000 werknemers uit ‘nieuwe EU-lidstaten’ (lidstaten die in 2004 en 2007 zijn toegetreden) toe te laten. Het Alpenland wil gebruik maken van een noodremclausule in de afspraken die met de EU zijn gemaakt over personenverkeer tussen Zwitserland en de EU. In deze afspraken staat niet dat er onderscheid kan worden gemaakt naar nationaliteit.
De Europese Commissie heeft een 'de-minimisverordening' voor diensten van algemeen economisch belang (DAEB) aangenomen. Deze verordening beschouwt bedragen onder 500.000 euro per onderneming in een periode van drie jaar niet als staatssteun en dit hoeft dus niet aangemeld te worden. Volgens de Commissie leert de ervaring dat gezien de effecten op de handel en de mededinging in de EU voor DAEB’s een hogere drempel kan gelden ten opzichte van de ‘reguliere’ drempel van 200.000 euro.
Het EU-Hof heeft geoordeeld dat Nederland bij het heffen van registratiebelasting van personenauto’s en motorrijwielen (BPM) over voertuigen die in een andere lidstaat geregistreerd zijn, maar feitelijk in Nederland worden gebruikt, rekening moet houden met de duur van het gebruik van het Nederlandse wegennet.
Nieuwsbericht | 27-04-2012
Een regeling voor de verdeling van huursubsidie die derdelanders met de status van langdurig ingezetene anders behandelt dan Unieburgers, is volgens het EU-Hof niet in overeenstemming met het EU-recht.
Het EU-Hof heeft geoordeeld dat Nederland “overdreven en onevenredig hoge leges” vraagt van derdelanders met status langdurig ingezeten. Nederland handelt daarmee in strijd met de richtlijn derdelanders met de status van langdurig ingezetenen.
De bezwaartermijn van zes weken in de Algemene wet bestuursrecht (Awb) maakt het kunnen effectueren van op Unierecht gebaseerde vorderingen niet praktisch onmogelijk. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep bepaald.
Nieuwsbericht | 26-04-2012
Toont 2.261 - 2.280 van 3.282 resultaten.