Op 19 april jl. stemde het Europees Parlement in met een nieuw akkoord met de VS over de zogenoemde Passenger Name Records (PNR). Volgens dit akkoord zijn luchtvaartmaatschappijen die vliegen tussen de EU en VS verplicht informatie van passagiers aan het Amerikaanse Ministerie van Binnenlandse Veiligheid door te geven. Hiermee wordt het tijdelijke akkoord dat sinds 2007 van toepassing is vervangen. De gegevens zullen worden gebruikt voor het opsporen, voorkomen en vervolgen van terrorisme en zwaar grensoverschrijdende criminaliteit zoals drugs- en mensenhandel.
Nieuwsbericht | 25-04-2012
De Europese Commissie is door het EU-Hof op de vingers getikt in een procedure tegen Nederland wegens vermeende discriminatie van werknemers die op olieboorplatforms in Nederland werken. Het Hof kwam niet toe aan een inhoudelijke beoordeling van de bezwaren van de Commissie. De Commissie heeft het Hof onvoldoende informatie verschaft, waardoor haar beroep niet-ontvankelijk werd verklaard.
Een Portugese rechter heeft het EU-Hof gevraagd zich uit te spreken over de toelaatbaarheid van de loonsverlaging die de Portugese regering heeft doorgevoerd in de overheidssector. Deze maatregel nam de Portugese regering om het begrotingstekort terug te dringen en te voldoen aan het stabiliteits- en groeiprogramma dat het land met de EU heeft afgesproken. De rechter stelt zijn vragen onder verwijzing naar het EU-Handvest, met name het discriminatieverbod (artikel 21) en het recht op rechtvaardige en billijke arbeidsomstandigheden (artikel 31).
De Raad van State wil van het EU-Hof weten hoever de bescherming van homoseksuelen strekt op grond van de definitierichtlijn (2004/83/EG). In deze richtlijn zijn minimumnormen opgenomen betreffende bescherming van vluchtelingen. De Raad van State heeft de prejudiciële vragen gesteld aan het Hof van Justitie naar aanleiding van de hogerberoepszaken van drie vreemdelingen.
Nieuwsbericht | 24-04-2012
De Europese Commissie heeft haar tweede verslag over de toepassing van het EU-Handvest, over het jaar 2011, gepubliceerd. Het verslag bevestigt het toenemende belang van het EU-Handvest. Zo haalde het EU-Hof in zijn arresten in 2011 veel vaker het Handvest aan dan ten opzichte van 2010. Uit het verslag blijkt ook dat het EU-Handvest steeds bekender is onder burgers, maar dat er nog steeds veel misverstanden bestaan over het toepassingsbereik van het EU-Handvest.
Nieuwsbericht | 20-04-2012
De Europese Commissie heeft besloten het EU-Hof om advies te vragen over de voorgenomen sluiting van de Anti Counterfeiting and Trading Agreement, beter bekend als ACTA. Het was de vraag of de Commissie de reeds aangekondigde adviesaanvraag zou doorzetten, nadat het Europees Parlement het signaal gaf het advies niet te willen afwachten voor een stemming over het verdrag. De Commissie roept het EP op de rol van het EU-Hof te respecteren en het advies af te wachten.
Nieuwsbericht | 06-04-2012
Kan het stakingsrecht verenigd worden met de ‘klassieke’ EU-vrijheden? Hierover is veel discussie ontstaan na de rechtspraak van het EU-Hof in zaken als Viking Line en Laval. De Commissie wil rechtszekerheid bieden en heeft een verordening voorgesteld met bepalingen over het “recht om collectieve actie te voeren in de context van de vrijheid van vestiging en de vrijheid van dienstverrichting”.
Voor de Europese Commissie als ‘hoeder van de Verdragen’ spelen de klachten van burgers over de toepassing van het EU-recht een belangrijke rol. De mededeling uit 2002 over ‘betrekkingen met de klager inzake inbreuken op het gemeenschapsrecht’ is verouderd. Inmiddels heeft de Commissie nieuwe ICT-systemen die de afhandeling van klachten faciliteert. De inhoudelijke behandeling van de klachten blijft ongewijzigd.
De Europese Commissie wil het makkelijker maken rond te rijden in een auto uit een andere lidstaat. Zij doet voorstellen om de onnodige administratieve rompslomp rond de registratie van een buitenlandse auto te beperken. Zo wil de Commissie dat bijvoorbeeld inwoners van Nederland de auto van hun Duitse werkgever niet opnieuw moeten registreren.
Nieuwsbericht | 05-04-2012
Gezinsleden van Turkse werknemers met een dubbele nationaliteit kunnen zich met een beroep op de EU-Associatieovereenkomst met Turkije verzetten tegen hun uitzetting wegens strafrechtelijke veroordelingen. Dit heeft het EU-Hof bepaald.
Nieuwsbericht | 04-04-2012
Voor de zesde keer is een jaarbericht van de procesvertegenwoordiging van de Nederlandse regering bij het EU-Hof van Justitie uitgebracht. Hierin wordt verslag gedaan van de inbreng en de resultaten in EU Hofzaken waarin uitspraak is gedaan in 2011. Nederland is traditioneel een actieve lidstaat bij het Hof, vanwege het grote belang van de rechtspraak van het Hof voor het Nederlandse recht en beleid.
Nieuwsbericht | 30-03-2012
Het afgelopen jaar was een druk jaar voor het EU-Hof. Een jaar waarin ten behoeve van de burgers belangrijke ICT-vernieuwingen werden doorgevoerd. Bij het Hof steeg het aantal aanhangig gemaakte zaken naar 688 zaken (631 in 2010). Het aantal afgedane zaken steeg ook maar er komen netto meer zaken bij. Nederland werd twee keer veroordeeld en behoort daarmee tot de braafste lidstaten. Het duurde gemiddeld 16,4 maanden om antwoord te geven op een prejudiciële vraag van een nationale rechter, een lichte stijging ten opzichte van 2010. Bijzondere spoedprocedures bleven een uitzondering (slechts twee ) en zij werden in 2,5 maanden afgedaan. Dat blijkt uit het jaarverslag van het EU-Hof over 2011. Wat verder opvalt, is dat het aantal procedures over staatssteun fors toeneemt.
Nieuwsbericht | 29-03-2012
Het vrije verkeer van goederen, personen, diensten en kapitaal vormt een hoeksteen van de Europese Unie. Het is in de eerste plaats aan de lidstaten om deze vrijheden te garanderen. In sommige gevallen is het ook mogelijk voor burgers en bedrijven om de vrij-verkeersregels in te roepen tegen een andere burger of bedrijf: de zogenoemde ‘horizontale werking’. Het EU-Hof heeft dit al erkend in zaken over werknemers, de vestiging van zelfstandigen en ondernemingen en het dienstenverkeer. Advocaat-Generaal Verica Trstenjak beargumenteert dat het ook voor het vrij verkeer van goederen zou moeten gelden.
Het Handvest van de grondrechten is nu ruim twee jaar juridisch bindend voor de EU-instellingen en voor de lidstaten als zij het EU-recht ten uitvoer brengen. Over de precieze reikwijdte en rol van het Handvest rijzen voortdurend vragen. Om u veel zoekwerk te besparen heeft het ECER op zijn website een speciale afdeling over het Handvest ingericht waarin per artikel van het Handvest de tekst en de officiële toelichting zijn samengebracht. Bovendien wordt toegang geboden tot de specifieke rechtspraak van het EU-Hof en andere documenten waarin die Handvestbepaling nader wordt uitgelegd.
Nieuwsbericht | 28-03-2012
De eigenaar van voetbalclub Steaua Boekarest wenst geen homoseksuelen in het team. Zakenman George Becali liet dat in niet mis te verstane bewoordingen weten in een radio-interview. Zijn uitspraken zijn in de ogen van velen verwerpelijk, maar de vraag is of de voetbalclub zelf hiermee ook een discriminerend aanwervingsbeleid voert. Een Roemeense rechter legt deze vraag voor aan het EU-Hof.
Oneerlijke bedingen in een consumentenovereenkomst leiden op grond van EU-recht niet per definitie tot nietigverklaring van de gehele overeenkomst. Zelfs niet als dit voor de consument gunstiger is. Het staat de lidstaten wel vrij om een hoger beschermingsniveau voor consumenten in te stellen en de nietigverklaring van het hele contract in de nationale wet te regelen. Dit heeft het EU-Hof bepaald.
De Nederlandse Vereniging voor Europees Recht (NVER) heeft de Nederlandse rapporten over de onderwerpen die dit jaar op de agenda staan op het komende congres van de Federation Internationale pour le droit Européen (FIDE) gepubliceerd. Het congres van de FIDE zal in het teken staan van de bescherming van grondrechten, de verhouding tussen het mededingingsrecht en het energie- en klimaatbeleid en Justitie- en Binnenlandse zaken. De nationale rapporten worden besproken op de voorjaarsvergadering van de NVER in Leiden op 27 april.
Vanaf 1 april kan een groep EU-burgers hetzelfde wat de Raad en het Europees Parlement kunnen: de Europese Commissie verzoeken een initiatief voor bepaalde wetgeving te nemen. Een zeer divers aantal plannen tekent zich af: van een 'fundamenteel recht op water en sanitatie’ tot EU-brede legalisatie van het homohuwelijk. Waar de initiatiefnemers wellicht minder snel bij stilstaan is dat de EU wel bevoegd moet zijn op het terrein van hun wens.
Het EU-Hof zal zich op verzoek van de rechtbank Middelburg buigen over de reikwijdte van het begrip ‘persoonsgegevens’ en de omvang van het inzagerecht in de EU-Privacyrichtlijn. Deze uitleg is van belang voor de vraag of een asielzoeker inzage mag hebben in de interne juridische beoordeling van de IND van zijn situatie die aan de afwijzing van de asielaanvraag ten grondslag ligt.
Nieuwsbericht | 26-03-2012
De Commissie Constitutionele Zaken van het Europees Parlement heeft een ontwerp voor een nieuwe verordening inzake het enquêterecht opgesteld. Het is niet zeker wanneer het voorstel officieel wordt gepresenteerd., maar vooruitlopend daarop heeft het Nederlandse kabinet zijn standpunt aan de Tweede Kamer gestuurd. Het EP zal eerst de nieren van de Raad en de Commissie proeven. Zij moeten namelijk instemmen met het voorstel.
Toont 2.281 - 2.300 van 3.282 resultaten.