Gezinsleden van Turkse werknemers met een dubbele nationaliteit kunnen zich met een beroep op de EU-Associatieovereenkomst met Turkije verzetten tegen hun uitzetting wegens strafrechtelijke veroordelingen. Dit heeft het EU-Hof bepaald.
Nieuwsbericht | 04-04-2012
Voor de zesde keer is een jaarbericht van de procesvertegenwoordiging van de Nederlandse regering bij het EU-Hof van Justitie uitgebracht. Hierin wordt verslag gedaan van de inbreng en de resultaten in EU Hofzaken waarin uitspraak is gedaan in 2011. Nederland is traditioneel een actieve lidstaat bij het Hof, vanwege het grote belang van de rechtspraak van het Hof voor het Nederlandse recht en beleid.
Nieuwsbericht | 30-03-2012
Het afgelopen jaar was een druk jaar voor het EU-Hof. Een jaar waarin ten behoeve van de burgers belangrijke ICT-vernieuwingen werden doorgevoerd. Bij het Hof steeg het aantal aanhangig gemaakte zaken naar 688 zaken (631 in 2010). Het aantal afgedane zaken steeg ook maar er komen netto meer zaken bij. Nederland werd twee keer veroordeeld en behoort daarmee tot de braafste lidstaten. Het duurde gemiddeld 16,4 maanden om antwoord te geven op een prejudiciële vraag van een nationale rechter, een lichte stijging ten opzichte van 2010. Bijzondere spoedprocedures bleven een uitzondering (slechts twee ) en zij werden in 2,5 maanden afgedaan. Dat blijkt uit het jaarverslag van het EU-Hof over 2011. Wat verder opvalt, is dat het aantal procedures over staatssteun fors toeneemt.
Nieuwsbericht | 29-03-2012
Het vrije verkeer van goederen, personen, diensten en kapitaal vormt een hoeksteen van de Europese Unie. Het is in de eerste plaats aan de lidstaten om deze vrijheden te garanderen. In sommige gevallen is het ook mogelijk voor burgers en bedrijven om de vrij-verkeersregels in te roepen tegen een andere burger of bedrijf: de zogenoemde ‘horizontale werking’. Het EU-Hof heeft dit al erkend in zaken over werknemers, de vestiging van zelfstandigen en ondernemingen en het dienstenverkeer. Advocaat-Generaal Verica Trstenjak beargumenteert dat het ook voor het vrij verkeer van goederen zou moeten gelden.
Het Handvest van de grondrechten is nu ruim twee jaar juridisch bindend voor de EU-instellingen en voor de lidstaten als zij het EU-recht ten uitvoer brengen. Over de precieze reikwijdte en rol van het Handvest rijzen voortdurend vragen. Om u veel zoekwerk te besparen heeft het ECER op zijn website een speciale afdeling over het Handvest ingericht waarin per artikel van het Handvest de tekst en de officiële toelichting zijn samengebracht. Bovendien wordt toegang geboden tot de specifieke rechtspraak van het EU-Hof en andere documenten waarin die Handvestbepaling nader wordt uitgelegd.
Nieuwsbericht | 28-03-2012
De eigenaar van voetbalclub Steaua Boekarest wenst geen homoseksuelen in het team. Zakenman George Becali liet dat in niet mis te verstane bewoordingen weten in een radio-interview. Zijn uitspraken zijn in de ogen van velen verwerpelijk, maar de vraag is of de voetbalclub zelf hiermee ook een discriminerend aanwervingsbeleid voert. Een Roemeense rechter legt deze vraag voor aan het EU-Hof.
Oneerlijke bedingen in een consumentenovereenkomst leiden op grond van EU-recht niet per definitie tot nietigverklaring van de gehele overeenkomst. Zelfs niet als dit voor de consument gunstiger is. Het staat de lidstaten wel vrij om een hoger beschermingsniveau voor consumenten in te stellen en de nietigverklaring van het hele contract in de nationale wet te regelen. Dit heeft het EU-Hof bepaald.
De Nederlandse Vereniging voor Europees Recht (NVER) heeft de Nederlandse rapporten over de onderwerpen die dit jaar op de agenda staan op het komende congres van de Federation Internationale pour le droit Européen (FIDE) gepubliceerd. Het congres van de FIDE zal in het teken staan van de bescherming van grondrechten, de verhouding tussen het mededingingsrecht en het energie- en klimaatbeleid en Justitie- en Binnenlandse zaken. De nationale rapporten worden besproken op de voorjaarsvergadering van de NVER in Leiden op 27 april.
Vanaf 1 april kan een groep EU-burgers hetzelfde wat de Raad en het Europees Parlement kunnen: de Europese Commissie verzoeken een initiatief voor bepaalde wetgeving te nemen. Een zeer divers aantal plannen tekent zich af: van een 'fundamenteel recht op water en sanitatie’ tot EU-brede legalisatie van het homohuwelijk. Waar de initiatiefnemers wellicht minder snel bij stilstaan is dat de EU wel bevoegd moet zijn op het terrein van hun wens.
Het EU-Hof zal zich op verzoek van de rechtbank Middelburg buigen over de reikwijdte van het begrip ‘persoonsgegevens’ en de omvang van het inzagerecht in de EU-Privacyrichtlijn. Deze uitleg is van belang voor de vraag of een asielzoeker inzage mag hebben in de interne juridische beoordeling van de IND van zijn situatie die aan de afwijzing van de asielaanvraag ten grondslag ligt.
Nieuwsbericht | 26-03-2012
De Commissie Constitutionele Zaken van het Europees Parlement heeft een ontwerp voor een nieuwe verordening inzake het enquêterecht opgesteld. Het is niet zeker wanneer het voorstel officieel wordt gepresenteerd., maar vooruitlopend daarop heeft het Nederlandse kabinet zijn standpunt aan de Tweede Kamer gestuurd. Het EP zal eerst de nieren van de Raad en de Commissie proeven. Zij moeten namelijk instemmen met het voorstel.
EU-sancties tegen familieleden van personen die geassocieerd worden met een regime, zijn alleen toegestaan als hun persoonlijk gedrag daartoe aanleiding geeft. Dat is de uitkomst van een zaak die een Birmese jongeman heeft aangespannen tegen de Raad van de EU. Hij stond op de EU-sanctielijst omdat zijn vader een zakenman is die geassocieerd wordt met de machthebbers in Myanmar (Birma). Volgens het EU-Hof is het niet voldoende dat het familielid financieel profiteert van de geassocieerde persoon.
Nieuwsbericht | 22-03-2012
Een hotelexploitant die televisie en radio aanbiedt in een hotelkamer moet daarvoor royalties betalen. Maar een tandarts die muziek laat horen in zijn wachtkamer hoeft geen royalties te betalen. Dat heeft het EU-Hof bepaald in zaken over een EU-richtlijn over auteursrechten.
Nieuwsbericht | 19-03-2012
Om te bepalen of de redelijke termijn wordt overschreden waarbinnen een rechter uitspraak moet doen, hoeft geen rekening te worden gehouden met de tijd die gemoeid was met prejudiciële vragen aan het EU-Hof. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep bepaald in een procedure tegen de Staat tot betaling van schadevergoeding in verband met overschrijding van de redelijke termijn.
De Europese Toezichthouder Gegevensbescherming is blij met de nieuwe voorstellen van de Europese Commissie op het gebied van gegevensbescherming in de EU. Het voorstel voor een verordening juicht hij toe, omdat deze direct toepasselijk wordt in de lidstaten en bovendien de rechten van burgers versterkt. Wel uitte hij kritiek op het feit dat er nog steeds aparte regelingen blijven bestaan, zoals een richtlijn voor de activiteiten van politie en justitie en een verordening voor de EU-instellingen zelf. Daarnaast heeft hij ook kritiek op de inhoud van de speciale regelingen voor politie en justitie. Dat voorstel is volgens hem “onacceptabel zwak”.
Nieuwsbericht | 15-03-2012
Werken bij de Europese Unie: voor veel mensen een aantrekkelijke mogelijkheid. Deze week start het grote ‘concours’ voor beleidsmedewerkers. WerkenbijdeEU.nl is een campagne gestart om Nederlandse ambtenaren hiervoor te enthousiasmeren. Er is een voorlichtingsbijeenkomst op 23 maart in Rotterdam. Tijdens die bijeenkomst vertellen EU-ambtenaren wat je kunt verwachten van een baan bij de EU en hoe je het concours het best kunt aanpakken.
Nieuwsbericht | 12-03-2012
Als EU-burgers langer dan tien jaar in een andere lidstaat verblijven kunnen ze enkel worden uitgezet wegens een dwingende reden van openbare veiligheid. Het is de vraag of ernstig en langdurig seksueel misbruik van een veertienjarig kind onder dit begrip valt. Die vraag is door een Duitse rechter voorgelegd aan het EU-Hof. Hoewel hij het gedrag afkeurt en er zijn walging over uitspreekt, vindt Advocaat-Generaal Bot uitzetting op grond van 'openbare veiligheid' niet mogelijk. Echter, omdat de man al na drie jaar sinds zijn verblijf in Duitsland de fout in ging, kan hij alsnog worden uitgezet wegens ‘ernstige verstoring van de openbare orde’.
Nieuwsbericht | 07-03-2012
Het monopolie van de Lotto bij het organiseren en aanbieden van kansspelen in Nederland en het weren van kansspelaanbiedingen via internet en de telefoon door de in Engeland gevestigde Ladbrokes, is niet in strijd met het Europese recht van vrij verkeer van diensten. Dat heeft de Hoge Raad geoordeeld.
Nieuwsbericht | 06-03-2012
Het EU-Hof zal zich op verzoek van de Nederlandse Hoge Raad buigen over de vraag of de manier waarop Nederland Europese energierichtlijnen heeft uitgevoerd in overeenstemming is met de EU-verdragen en het EVRM. Het gaat hier om het groepsverbod voor netwerkbeheerders en energiebedrijven, het verbod van nevenactiviteiten en het privatiseringsverbod in de Splitsingswet. Het antwoord van het EU-Hof zal de afloop bepalen van een procedure tussen de energiebedrijven Delta, Eneco en Essent tegen de Staat.
Volgens het EU-Gerecht heeft de Commissie de staatssteunregels onjuist toegepast bij de goedkeuring van de steun aan ING tijdens de kredietcrisis van 2008. Het ging hier met name om de tussentijdse wijziging van de aflossingsafspraken. De Commissie kan in beroep gaan of zal nu een nieuwe beslissing moeten nemen, waarbij ook de goedkeuringsvoorwaarden opnieuw tegen het licht gehouden moeten worden.
Toont 2.381 - 2.400 van 3.373 resultaten.