EUR-LEX is de officiële bron op internet voor Europese wet- en regelgeving. Het moet echter toegegeven worden dat de zoekfuncties van EUR-LEX niet altijd even praktisch zijn om snel zaken te zoeken. Dieter Kraus, kabinetchef van de president van het EU-Hof, heeft zijn eigen zoekmachine ‘Amicuria’ gebouwd om tijd en moeite te besparen.
Nieuwsbericht | 10-08-2011
Het EU-Hof verleende eerder dit jaar in het opmerkelijke arrest Zambrano aan illegaal verblijvende ouders met de nationaliteit van een derdeland het recht op een verblijfsvergunning en een werkvergunning, omdat hun kinderen de EU-nationaliteit hadden. Het ECER organiseerde daarover op 10 maart 2011 een discussiemiddag. Uit een ECER-inventarisatie van sindsdien gepubliceerde nationale uitspraken is af te leiden dat Nederlandse rechters niet snel een beroep op de Zambrano-uitspraak accepteren.
Nieuwsbericht | 09-08-2011
Het EU-Hof heeft bepaald dat de weigering van de Europese Commissie om gevoelige documenten vrij te geven onvoldoende gemotiveerd was. Het betrof documenten over interne discussies binnen de Commissie over de gevolgen van een eerder arrest van het Gerecht van de EU.
In het tweede kwartaal van 2011 hebben 29 Europese richtlijnen en kaderbesluiten vertraging opgelopen bij de implementatie in Nederland. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2011 werd in 6 gevallen de achterstand weggewerkt, maar er kwamen 13 nieuwe gevallen bij. Het kabinet betreurt de stijging.
Nieuwsbericht | 29-07-2011
De Europese Commissie wil het roer van het gemeenschappelijk visserijbeleid letterlijk en figuurlijk flink omgooien. Het doel: de visstanden in de EU op peil brengen én de welvaart van vissers behouden. De Commissie wil de visserij duurzaam maken en wil af van de afhankelijkheid van de Europese vissers van EU-subsidies. Een opmerkelijk voorstel is om het teruggooien van bijvangst te verbieden. 90% van de bijvangst wordt hierdoor gedood. Doel is om per 1 januari 2013 de nieuwe regels in te laten gaan.
De Europese Commissie is ook na een inspectie ter plaatste er niet van overtuigd dat de Deense grenscontroles in overeenstemming zijn met de Schengenregels en de EU-verkeersvrijheden. De acties van Italië en Frankrijk ten aanzien van immigranten uit Noord-Afrika vormen volgens de Commissie geen inbreuk op de Europese voorschriften. De Commissie vindt wel dat niet ‘in de geest van Schengen’ is gehandeld.
Nieuwsbericht | 27-07-2011
Volgens Advocaat-Generaal Eleanor Sharpston dient het reglement voor procesvoering van het Gerecht van de Europese Unie te worden aangepast, zodat de Raad meer vertrouwelijke informatie kan delen met het Gerecht. Dat heeft zij betoogd in een zaak over het plaatsen van personen en entiteiten op de terrorismelijst van de EU. Het is nu wel mogelijk voor de Raad om informatie vertrouwelijk te houden, zodat de tegenpartij er geen kennis van kan nemen. Maar in dat geval kan het Gerecht er ook geen rekening mee houden voor de uitspraak. Sharpston bepleit een gulden middenweg: Gerecht kan kennisnemen, tegenpartij niet.
Nieuwsbericht | 26-07-2011
Op 18 juli 2011 is René Barents benoemd tot rechter bij het Gerecht voor ambtenarenzaken van de Europese Unie voor een periode van zes jaar, die loopt van 1 oktober 2011 tot en met 30 september 2017. Het Gerecht voor ambtenarenzaken is een gespecialiseerde rechtbank die oordeelt over geschillen tussen de Europese Unie en haar personeelsleden. Barents zal, naast Sacha Prechal (Hof van Justitie) en Marc van der Woude (Gerecht), de derde Nederlandse rechter in Luxemburg zijn. Het ECER feliciteert René Barents met zijn benoeming.
Op een zogenoemde Eurozone-top op 21 juli 2011 zijn de EU-landen die de euro als munt hebben een nieuw pakket aan maatregelen overeengekomen om de staatsschuldcrisis in de Eurozone aan te pakken en de financiële stabiliteit van de euro te versterken. Concreet betekent het dat er een nieuw steunprogramma voor Griekenland komt. Er komt ook een bijdrage van banken, een belangrijk punt voor Nederland. De voorwaarden voor Ierland en Portugal worden versoepeld.
Nieuwsbericht | 22-07-2011
Met ingang van 1 juli 2011 is Polen voorzitter van de Raad van de Europese Unie. Hiermee begint ook een nieuw triovoorzitterschap: Polen/Denemarken/Cyprus. Belangrijkste thema’s tijdens het Poolse voorzitterschap zullen zijn de economische crisis, de eurocrisis en de onderhandelingen voor de nieuwe meerjarenbegroting van de EU. De Polen leggen ook hun eigen accenten, zoals het verder brengen van een gemeenschappelijk defensiebeleid, het Oostelijk partnerschap en de relaties met Rusland.
Nieuwsbericht | 21-07-2011
De Raad van de Europese Unie heeft in Raadsconclusies het belang van het EU-Handvest voor de grondrechten onderstreept. De Europese Commissie en het Europees Parlement gaven al eerder hun visie op het Handvest. In de conclusies staat wat er onlangs op het terrein van fundamentele rechten is ondernomen door de Raad.
Nieuwsbericht | 16-06-2011
De Toezichthoudende Autoriteit van de EVA, de ‘Europese Commissie’ van de vrijhandelsorganisatie, heeft IJsland voor de laatste keer gemaand de verplichting om Britse en Nederlandse spaarders bij Icesave te compenseren na te komen. IJsland is hiertoe verplicht op grond van de depositogarantierichtlijn. IJsland moet het met redenen omkleed advies van de Toezichthoudende Autoriteit binnen drie maanden opvolgen, wil het een rechtszaak bij het EVA-Hof in Luxemburg voorkomen.
De Commissie heeft in 2010 387 adviezen ontvangen van nationale parlementen in reactie op haar voorstellen. Het contact tussen de Commissie en nationale parlementen is flink toegenomen sinds de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon, waarbij de nationale parlementen meer mogelijkheden kregen om betrokken te worden bij de besluitvorming in de EU. Dat staat in het jaarverslag van de Europese Commissie over de relaties met de nationale parlementen.
Nieuwsbericht | 14-06-2011
De Europese Commissie heeft de onderhandelingen met Kroatië over toetreding tot de EU afgerond. De Commissie heeft aan de Raad van de EU voorgesteld om de laatste vier onderhandelingshoofdstukken te sluiten. De Commissie heeft ook een mogelijke datum van toetreding genoemd: 1 juli 2013. Het is nu aan de lidstaten om in te stemmen met het onderhandelingsresultaat.
In een opvallend snel arrest heeft het Gerecht van Europese Unie de sanctiemaatregelen tegen Nadiany Bamba vernietigd. Mevrouw Bamba is de ‘tweede vrouw’ van voormalig president van Ivoorkust Laurent Gbagbo. Ze stond op de sanctielijst vanwege haar functie als directeur van een haatzaaiende krant in Ivoorkust. Volgens het Gerecht heeft de Raad van de EU onvoldoende gemotiveerd waarom sancties tegen haar werden genomen. Volgens het Gerecht was het enkel verwijzen naar haar functie niet voldoende.
Nieuwsbericht | 13-06-2011
Sometimes images speak louder than words. Daarom vindt het ECER het nuttig om u te wijzen op een uitzending van de NTR over de rechtsorde van de EU. De programmamakers van SchoolTV volgen coffeeshop Marc Josemans die het niet eens is met het coffeeshopbeleid van de gemeente Maastricht. In de uitzending wordt op een eenvoudige manier uitleg gegeven over hoe het Europese recht invloed heeft op het Nederlandse beleid en dus op Nederlandse burgers en bedrijven. Ook leerzaam voor niet-schoolgangers.
Nieuwsbericht | 10-06-2011
Roemenië en Bulgarije voldoen aan de technische vereisten om toe te treden tot de Schengenzone. Dat heeft de JBZ-raad van 9 juni jl. besloten. Voor de definitieve toetreding is nog een unaniem besluit van de Raad nodig. Nederland heeft aangegeven dat het wat Nederland betreft te vroeg is om dit jaar een besluit te nemen over de toetreding. De Raad zal zich in september opnieuw buigen over dit onderwerp. Het Europees Parlement heeft de Raad geadviseerd om in te stemmen met de toetreding.
Het EU-Hof heeft een update gepubliceerd van de informatienota voor nationale rechters die een prejudicieel verzoek willen indienen bij het Hof. In de nota zitten twee wijzigingen ten opzichte van de vorige versie. Het doel van deze nota is om de samenwerking tussen het Hof en de nationale rechter in een prejudiciële procedure zo soepel mogelijk te laten verlopen.
Nieuwsbericht | 09-06-2011
Dit bericht gaat niet over het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, maar over het European Law Institute, het Instituut voor Europees recht. Dit nieuwe instituut is op 1 juni 2011 opgericht en zal zich bezighouden met onderzoek, advisering en opleiding op het gebied van Europees recht. De oprichting van het ELI is een onderdeel van het Stockholm Actieplan van de Europese Commissie. Het instituut wordt de komende vier jaar gevestigd in Wenen en vindt inspiratie in het bekende American Law Institute in Philadelphia.
Nieuwsbericht | 07-06-2011
Internationalisering van het recht vormt het centrale thema van het verslag van de Hoge Raad voor 2009-2010. Ook het EU-recht geniet bijzondere aandacht in het verslag. Volgens de president van de Hoge Raad Corstens en procureur-generaal Fokkens is het zich afsluiten en zich afwenden van internationale rechtspraak in een globaliserende wereld geen optie. In het verslag gaat de Hoge Raad in het bijzonder in op de invloed van het Europese recht op het civiele recht, strafrecht en belastingrecht.
Toont 2.401 - 2.420 van 3.282 resultaten.