Het migratiebeleid van de EU heeft de afgelopen tijd tot veel discussie geleid. De migratiestromen uit Noord-Afrika (ook wel de Zuid-Mediterrane regio genoemd) en de zorgen van lidstaten over de beheersbaarheid van migratiestromen uit landen die zijn vrijgesteld van de visumplicht vragen om een reactie. De Commissie heeft daarom in de maand mei verschillende initiatieven gepresenteerd. Het ECER biedt een kort overzicht.
Nieuwsbericht | 31-05-2011
Het Verdrag van Lissabon voorziet in de mogelijkheid voor Raad en EP om bevoegdheden te delegeren aan de Europese Commissie (artikel 290 VWEU). In 2009 maakten Raad en Commissie afspraken over de toepassing van gedelegeerde handelingen. Het Europees Parlement wilde ook meedoen en drong aan op een inter-institutioneel akkoord over dit onderwerp. Dit heeft geleid tot een zogenoemde ‘common understanding’ tussen de drie instellingen over de toepassing van artikel 290 VWEU, die onlangs gepubliceerd is.
Nederland heeft grote speelruimte bij het beperken van de uitstoot van verontreinigende stoffen. Een individuele milieuvergunning hoeft niet rechtstreeks te worden getoetst aan de emissieplafonds die in EU-verband zijn vastgesteld. Dat heeft het EU-Hof beslist in antwoord op vragen van de Raad van State over drie nieuwe kolencentrales in Nederland.
Nieuwsbericht | 30-05-2011
De lidstaten van de EU mogen voor het beroep van notaris geen nationaliteitseis stellen. Dat heeft het Hof van Justitie op verzoek van de Commissie bepaald in een serie inbreukprocedures tegen zes verschillende lidstaten. Ook Nederland heeft een inbreukprocedure lopen in Luxemburg.
Nieuwsbericht | 27-05-2011
Voor de vijfde keer is een jaarbericht over de inbreng van de Nederlandse regering bij het EU-Hof van Justitie uitgebracht. In het jaarbericht wordt inzicht gegeven hoe en in welke zaken namens de Nederlandse regering een inbreng wordt gegeven. Nederland is traditioneel een actieve lidstaat bij het Hof, vanwege het grote belang van de rechtspraak van het Hof op het Nederlandse recht en beleid.
Personen die in België wonen en in Nederland hun inkomen verdienen mogen hun hypotheekrente aftrekken bij de Nederlandse belastingdienst, ook als zij buitenlands belastingplichtige zijn. Dat staat in een uitspraak van de rechtbank Breda. De Belastingsdienst gaat in hoger beroep tegen de uitspraak.
Nieuwsbericht | 23-05-2011
Op 28 juni zal in het Vredespaleis te Den Haag een seminar plaatsvinden over de EU als organisatievorm binnen het internationale recht. De discussie ging tot nu toe vooral over een eventueel einddoel voor de Europese integratie: een bondsstaat of een statenbond. De vraag is nu of het Verdrag van Lissabon een oplossing biedt voor dit dilemma door de EU te construeren als een democratische organisatie zonder zelf een staat te worden. Besproken wordt wat de gevolgen hiervan zijn voor de plaats van de EU in het internationaal recht en haar rol in de internationale betrekkingen.
Nieuwsbericht | 20-05-2011
De Duitse regeling voor de berekening van aanvullende pensioenuitkeringen, die gunstiger is voor getrouwde stellen dan voor geregistreerde partners, is in strijd met het verbod op discriminatie naar seksuele geaardheid. Dat heeft het EU-Hof bepaald in een zaak van een Duitse ambtenaar die ruim 300 euro belastingvoordeel per maand misliep ten opzichte van zijn getrouwde collega’s.
Op het kantoor van de Europese Ombudsman in Straatsburg denken ze daar heel anders over. Van de 2667 klachten die de Ombudsman ontving in 2010 kwamen er slechts 60 uit Nederland. Hiermee klagen Nederlanders veel minder dan Cyprioten, Belgen en Spanjaarden. Relatief gezien klagen Britten, Fransen en Denen nog wel minder dan Nederlanders. De meeste klachten gaan over de Europese Commissie. De helft van de dossiers worden gesloten met een ‘friendly solution’. Dat blijkt uit het jaarverslag over 2010 van de Europese Ombudsman.
Het is deze week tijd voor het jaarlijkse debat met de Tweede Kamer over de Staat van de Unie. In een begeleidende brief zet het kabinet uiteen dat de EU zich zou moeten richten op het zorgen voor welvaart in Europa, het borgen van de veiligheid op het Europese continent en het geven van een stem aan Europa in de wereld.
Nieuwsbericht | 19-05-2011
In het kader van de ruimte voor vrijheid veiligheid en recht is het van belang dat de EU-lidstaten elkaars recht kennen. Jurisprudentie van nationale rechters is uiteraard zeer belangrijk is dit kader. Daarom wil de Raad dat de lidstaten op vrijwillige basis de identificatiecodes van jurisprudentie uniformeren door middel van de ‘European Case Law Identifier’ (ECLI). Dat blijkt uit conclusies die de Raad heeft vastgesteld.
Nieuwsbericht | 17-05-2011
Het EU-Handvest van de Grondrechten geldt niet alleen voor de EU-instellingen. Het geldt ook voor de EU-lidstaten, maar uitsluitend als zij “het recht van de Unie ten uitvoer brengen”. Uit conclusies van Advocaten-Generaal blijkt dat er bij deze adviseurs van het EU-Hof onduidelijkheid heerst over de uitleg van deze omschrijving.
Lidstaten mogen niet langer bekendmaken welke individuele boeren landbouwsubsidies van de EU hebben ontvangen. De gegevens van landbouwbedrijven mogen nog wel worden openbaar gemaakt. Dat blijkt uit nieuwe regels die de Commissie heeft vastgesteld. De Commissie geeft hiermee gevolg aan het arrest van het EU-Hof vorig jaar november waarin werd bepaald dat de privacy van boeren werd geschonden. De Raad en EP zullen met een nieuwe verordening moeten komen die rekening houdt met de uitspraak van het Hof.
De manier waarop Italië illegalen strafrechtelijk aanpakt, is in strijd met de Terugkeerrichtlijn (2008/115). Dat heeft het EU-Hof bepaald in de zaak El-Dridi. De illegale vreemdeling in deze zaak werd veroordeeld tot één jaar gevangenisstraf wegens illegaal verblijf in Italië. Volgens het EU-Hof moeten de lidstaten een persoon proberen uit te zetten en is een gevangenisstraf zoals in het hoofdgeding in strijd met de richtlijn.
Nieuwsbericht | 13-05-2011
Wil een Unieburger zich tegen zijn eigen lidstaat beroepen op zijn Unieburgerschap dan moet er sprake zijn van een aanknopingspunt met het EU-recht, zoals het reizen en verblijven in een andere lidstaat. Anders is er sprake van een ‘zuiver interne situatie’ en vindt het Unierecht geen toepassing. Dat heeft het EU-Hof bepaald in het arrest McCarthy.
De betrokkenheid van de Tweede Kamer bij EU-besluitvorming is de laatste jaren groter geworden. De Tweede Kamer slaagt er regelmatig in haar invloed te gelde te maken, maar blijvende inzet en alertheid is geboden. Naar het voorbeeld van de Eerste Kamer zou een website het publiek moeten voorlichten over de voortgang de behandeling van EU-dossiers. Dat blijkt uit het rapport ‘Bovenop Europa’ dat de Tweede Kamer heeft uitgebracht.
Nieuwsbericht | 29-04-2011
Subsidiariteit is een belangrijk principe bij de ontwikkeling van het EU-beleid. Elke Haagse ambtenaar die wel eens een BNC-fiche geschreven heeft kent deze toets en de problemen om hem goed uit te voeren. Ook het parlement acht het van groot belang om de voorstellen die uit Brussel komen aan subsidiariteit te toetsen. De Academy of European Law (ERA) in Trier organiseert op 9 en 10 juni een tweedaagse cursus over de praktische toepassing van het subsidiariteitsbeginsel en de subsidiariteitstoets, met focus op de best practices van nationale parlementen en EU-instellingen.
Nieuwsbericht | 16-04-2011
De stemmen die opgaan om één enkele zetel van het Europees Parlement aan te wijzen klinken steeds luider, ook in het Europees Parlement zelf. De kosten van de maandelijkse verhuizingen naar Straatsburg belopen 180 miljoen euro en 19.000 ton Co2-uitstoot. De vraag is echter wat Straatsburg geboden wordt als het EP weggaat. EP-leden stellen voor om van Straatsburg een ‘Europese stad van justitie’ te maken, met het EU-Hof, Europol en Eurojust naast het Mensenrechtenhof binnen haar grenzen.
Een rechterlijk bevel voor internetproviders om bepaalde elektronische communicatie te blokkeren komt in strijd met de grondrechten voor bescherming van persoonsgegevens, de vrijheid van informatie en de bescherming van het communicatiegeheim. Dat heeft Advocaat- Generaal Cruz Villalón geadviseerd aan het EU-Hof. Zo’n beperking moet bij wet worden geregeld volgens de Advocaat-Generaal.
Nieuwsbericht | 14-04-2011
De verwachtingen waren hooggespannen toen het EU-Handvest van de Grondrechten in 2009 met het Verdrag van Lissabon juridisch bindend werd. De Europese Commissie meldt echter in het eerste jaarverslag over het Handvest dat ruim driekwart van de brieven die zij ontving over grondrechten niet onder het bereik van het Handvest vielen. Daarom zal de Commissie als eerste stap het Europees e-justitieportaal verbeteren met informatie voor het publiek over waar bij schending van de grondrechten een klacht kan worden ingediend.
Toont 2.501 - 2.520 van 3.362 resultaten.