Commissievoorzitter Barroso heeft zijn handtekening gezet onder het eerste besluit van de Commissie om een Europese onderzoeksinfrastructuur (ERIC) op te richten. Nederland is een van de initiatiefnemers van het Share-Eric. Samen met Tsjechië, Duitsland, België en Oostenrijk gaat dit consortium vanuit Tilburg onderzoek doen naar de vergrijzing van de bevolking in Europa.
Nieuwsbericht | 01-04-2011
EP-voorzitter Buzek heeft besloten OLAF, de antifraude waakhond van de EU, toestemming te verlenen een onderzoek te starten naar beschuldigingen van corruptie van vier leden van het Europees Parlement. Ze zouden volgens de Britse krant the Sunday Times geld hebben aangenomen in ruil voor amendementen op EU-wetgeving. Om het onderzoek van OLAF mogelijk te maken moest diep gegraven worden in de interne regels van het EP, die een zeer ruime uitleg van het EU-werkingsverdrag hanteren.
De Commissie wil de regels voor de financiering van diensten van algemeen economisch belang duidelijker en eenvoudiger maken. Dat moet de rechtszekerheid voor overheden en ondernemingen bij het financieren van diensten van algemeen economisch belang vergroten. Dat heeft de Commissie bekend gemaakt bij de presentatie van een rapport over de toepassing van de bestaande regeling, het zgn. Altmark pakket uit 2005. Het Altmark pakket loopt in november van dit jaar af. In juli worden de nieuwe ontwerpregelingen gepubliceerd.
Nieuwsbericht | 28-03-2011
De Europese Unie werkt naast een jaarlijkse begroting ook met een zogeheten meerjarig financieel kader. Dit kader biedt een plafond voor minstens vijf jaar waaraan de jaarlijkse begroting zich moet houden. Een zeer belangrijk kader dus voor het beleid van de EU in de nabije toekomst. De minister en staatssecretaris van Buitenlandse Zaken en de minister van Financiën sturen de inzet van het kabinet naar de Tweede Kamer voor de onderhandelingen over het Meerjarig Financieel Kader van de EU vanaf 2014.
De Europese Raad stond vooral in het teken van het economisch beleid in de EU. Met name de afspraken die de landen van de eurozone maakten over de coördinatie van het economische beleid trokken de belangstelling. Met termen als ‘euro plus-pact’ en ‘six pack’ klinkt het als een supermarktreclame, maar er gaat een indrukwekkend pakket maatregelen achter schuil..
De Europese Ombudsman heeft besloten op zijn website korte factsheets van nieuwe klachten die bij hem zijn ingediend te publiceren op zijn website. Op die manier verschaft hij inzicht over de kwesties die op dat moment bij hem spelen.
Nieuwsbericht | 25-03-2011
Het Europees Parlement zal zich bij het EU-Hof moeten verantwoorden over het besluit om één maandelijkse zitting in Straatsburg te schrappen. Het EP combineert twee zittingen met elkaar, zodat niet twaalf, maar elf keer in de hoofdstad van de Elzas vergaderd wordt. Laurent Wauquiez, de Franse minister voor Europese zaken, heeft aangekondigd beroep in te stellen bij het EU-Hof. Inmiddels is de discussie over de zetel ook onderdeel geworden van de begrotingonderhandelingen tussen EP en Raad.
Het besluit van de minister van Veiligheid en Justitie om geen kansspelvergunning te verlenen aan het Britse bedrijf Betfair is in strijd met het vrij verkeer van diensten in de EU. Dat heeft de Raad van State bepaald. In de procedure had de Raad van State vragen gesteld aan het EU-Hof over de verenigbaarheid met het Europese recht. Het EU-Hof stond het Nederlandse stelsel in principe toe, maar liet het aan de nationale rechter om na te gaan of de controle op de vergunninghouders wel streng genoeg was. Dit is niet het geval, zo oordeelt de Raad van State.
De Europese Commissie wil graag dat alle lidstaten in hun paspoorten opnemen dat hun burgers een recht hebben op consulaire bescherming op grond van het EU-werkingsverdrag. Dit recht houdt in dat een burger bescherming kan krijgen van een andere EU-lidstaat als zijn eigen lidstaat niet vertegenwoordigd is in dat land, onder dezelfde voorwaarden als de onderdanen van die andere lidstaat. In een mededeling doet de Commissie haar visie op dit recht uit de doeken. Komend jaar zal de Commissie met nadere voorstellen komen.
Het EU-Grondrechtenbureau en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg hebben de handen ineen geslagen om te komen tot een ‘handboek non-discriminatierecht’. Het handboek gaat specifiek in op het non-discriminatiebeginsel in het EVRM en het EU-recht en de rechtspraak van het Hof Straatsburg en het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 24-03-2011
In de transportsector werken veel werknemers in verschillende landen. Dit werk kan zo internationaal zijn, dat er geen land is aan te wijzen waar deze persoon gewoonlijk zijn arbeid verricht. In dat geval kan het lastig zijn te bepalen van welk land het recht van toepassing is op de arbeidsovereenkomst. Het EU-Hof heeft bepaald dat moet worden aangeknoopt bij het land waar de werknemer het belangrijkste deel van zijn verplichtingen vervult.
De nieuwe winkeltijdenwet is niet in strijd met het vrij verkeer van goederen, diensten en de vrijheid van vestiging in de EU. Dat heeft de Raad van State bepaald. Volgens de wet mogen op zondag de winkels alleen open wanneer dat samenhangt met een autonome toeristische aantrekkingskracht van de gemeente. Direct gevolg van de uitspraak is dat winkeliers in de gemeente Westland de deuren dicht moeten houden op zondag.
De Europese Commissie start regelmatig openbare raadplegingen om input te krijgen van het publiek en ‘stakeholders’. Vaak laten nationale overheden en parlementen het niet na om ook te reageren op deze zogenoemde consultaties. Aan een verbetering van de coördinatie van deze raadplegingen bij de Haagse departementen wordt gewerkt. Het ECER helpt graag door te wijzen op handige websites van de Commissie
De voorwaarden voor het indienen voor een Europees burgerinitiatief zijn vastgesteld. Burgers kunnen in de toekomst direct contact zoeken met de Europese Commissie als zij een wetgevingsinitiatief willen. De drempels en voorwaarden voor een dergelijk verzoek zijn nu bekend. In verband met de voorbereidingen die moeten worden getroffen (met name op ICT-gebied) zal de verordening van toepassing zijn vanaf 1 april 2012.
Nieuwsbericht | 22-03-2011
Het plan van de EU om met landen die geen lid zijn van de EU een gemeenschappelijk octrooigerecht in te stellen is in strijd met de EU-verdragen. Dat stelt het EU-Hof in een advies over het ontwerpverdrag. Belangrijkste kritiek van het Hof op het plan is dat de huidige, met bijzondere waarborgen omgeven samenwerking tussen het Hof en de nationale rechters wordt doorkruist door het nieuwe gerecht.
Nieuwsbericht | 11-03-2011
De Europese Commissie heeft in een brief aan alle lidstaten het belang van een tijdige en correcte implementatie van richtlijnen benadrukt. Sinds 15 januari 2011 heeft de Commissie een nieuw beleid voor boetes en dwangsommen bij te late omzetting van richtlijnen. Onder het motto “leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker” gaat de Commissie de procedure aanscherpen. Lidstaten moeten voortaan bij de melding van een implementatiemaatregel aangeven of het gaat om een volledige of een gedeeltelijke omzetting.
Nieuwsbericht | 04-03-2011
Door in een richtlijn toe te staan dat de lidstaten ongelimiteerd onderscheid mogen maken naar sekse bij het berekenen van verzekeringspremies heeft de EU in strijd met het recht op gelijke behandeling van man en vrouw gehandeld. Dat heeft het EU-Hof geoordeeld in een zaak die door het Belgische hooggerechtshof aan het Hof was voorgelegd. In het arrest toetst het Hof de geldigheid van een EU-richtlijn aan het EU-Handvest grondrechten.
De Europese Unie heeft nieuwe regels voor de manier waarop de lidstaten de Europese Commissie controleren als de Commissie EU-regelgeving uitvoert. Deze controle wordt uitgeoefend door comités bestaande uit vertegenwoordigers van de lidstaten. Dit systeem wordt ook wel ‘Comitologie’ genoemd. Na stevige onderhandelingen in Brussel hebben we een nieuwe Comitologieverordening, die het oude ‘Comitologiebesluit’ vervangt. Op 1 maart 2011 is de nieuwe verordening in werking getreden.
Nieuwsbericht | 01-03-2011
Het Europees Parlement heeft voor het eerst een handelsakkoord van de EU met een derde land goedgekeurd. Een vrijhandelsakkoord met Zuid-Korea was de eerste test voor de EP-leden hoe om te gaan met deze goedkeuringsbevoegdheid op het gebied van de handelspolitiek, die zij sinds het Verdrag van Lissabon hebben. De EP-leden gaan akkoord, maar wel moeten enkele vrijwaringsclausules in een aparte verordening worden uitgewerkt.
Nieuwsbericht | 18-02-2011
Lidstaten mogen de exclusieve uitzending van alle wedstrijden van het WK en het EK voetbal op betaaltelevisie verbieden, omdat die evenementen van aanzienlijk belang voor de samenleving zijn en daarom kosteloos bekeken moeten kunnen worden. De Europese Commissie mag hierbij afgaan op de aanmelding van de lidstaat van bepaalde evenementen, zonder bijzondere motivering.
Toont 2.541 - 2.560 van 3.373 resultaten.