De Europese Raad heeft een akkoord bereikt over een nieuwe bepaling in het EU-Werkingsverdrag. Het doel van de nieuwe bepaling is het creëren van een juridische basis voor een permanent mechanisme ter bescherming van de stabiliteit van de euro. De verdragswijziging moet op 1 januari 2013 in werking treden.
Nieuwsbericht | 20-12-2010
Het beperken van de toegang tot coffeeshops tot ingezetenen van Nederland is niet in strijd met het vrij verkeer van diensten. Dat heeft het Hof van Justitie bepaald in de zaak Josemans over het coffeeshopbeleid van de gemeente Maastricht. Het arrest is ook van belang voor de invoering van de zogenoemde ‘wietpas’.
Nieuwsbericht | 16-12-2010
Het Europees Parlement heeft deze week geen akkoord kunnen bereiken over een wetgevend voorstel van de Commissie tot invoering van één aanvraagprocedure voor een verblijfs- en werkvergunning voor niet EU-ingezetenen.
De procedure van een kort geding als een snelle manier om onregelmatigheden in een aanbestedingsprocedure te bestrijden kan Europeesrechtelijk door de beugel. Dit geldt zelfs wanneer een rechter in kort geding een foute uitleg heeft gegeven, die later door de gewone rechter als onjuist wordt aangemerkt. Of daardoor schade-aansprakelijkheid van de overheid ontstaat, moet per geval worden beoordeeld. Dat heeft het EU-Hof bepaald naar aanleiding van prejudiciële vragen van de Rechtbank Assen.
Het EU Gerecht heeft vandaag geoordeeld dat de Europese Commissie terecht in 2006 bepaalde delen van de financiering van de publieke omroepen in Nederland als met het Unierecht onverenigbare staatssteun heeft aangemerkt.
De onderhandelingen tussen de Europese Unie en de Raad van Europa over de toetreding van de EU tot het Europees Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens en de Fundamentele Vrijheden (EVRM) zijn nu een half jaar gaande en zullen naar verwachting nog wel tot de zomer van 2011 voortduren. Over de voornaamste onderwerpen, de inrichting van een zgn. co-respondentmechanisme en de betrokkenheid van het Hof van Justitie van de EU, moeten nog stevige noten worden gekraakt. De Raad van Europa publiceert de werkdocumenten en verslagen van de bijeenkomsten op haar website.
Op het Franse eilandje Saint-Barthélemy in de Caribische Zee is vanaf 2012 het bijzondere EU-regime voor de Landen en Gebieden Overzee van toepassing. De bevolking van het eiland had te kennen gegeven niet langer als zgn. ultraperifeer gebied onder de gewone regels van de EU-verdragen te willen vallen. Tot deze statuswijziging heeft de Europese Raad besloten. Daarbij zijn en passant enkele onderdelen van het EU-Werkingsverdrag gewijzigd.
EU lidstaten hebben geen doorslaggevende stem bij de beslissing van de Commissie om documenten die door die lidstaat zijn aangeleverd openbaar te maken. Dat heeft de Europese Ombudsman beslist in zaak van een Brusselse milieuorganisatie die een aantal documenten afkomstig van de Spaanse regering bij de Commissie opvroeg.
Nieuwsbericht | 15-12-2010
De verkoop van produkten en diensten op internet neemt toe en daarmee ook de juridische geschillen die ontstaan bij die verkoop. Wat te doen bijvoorbeeld als een nationale wet voorschrijft dat contactlenzen alleen door gediplomeerde opticiens in een optiekzaak mogen worden verkocht? Of als een ondernemer plots in een andere lidstaat voor de rechter moet verschijnen omdat hij iets heeft verkocht aan een consument in een andere lidstaat. Het Hof van Justitie kiest in twee recente zaken voor een moderne aanpak.
Nadat eerder dit jaar de EU besloot enkele EU-lidstaten verlof te geven tot nauwere samenwerking in echtscheidingszaken, maakt de EU zich nu op voor een tweede toepassing van nauwere samenwerking. Een aantal lidstaten, waaronder Nederland, wil graag doorgaan met een EU-regeling voor octrooien. Een voorstel om met een beperkt aantal talen te gaan werken, wordt geblokkeerd door Spanje en Italië. Tijdens de Raad voor Concurrentievermogen op 10 december werd duidelijk dat een voldoende aantal lidstaten ook zonder deze lidstaten verder wil.
E.ON Energie AG moet een boete betalen van 38 miljoen euro omdat de verzegeling was verbroken die de Europese Commissie tijdens een kartelinspectie had aangebracht op een afgesloten kamer met dossiers. Dit heeft het Gerecht van de EU bepaald in het beroep van E.ON tegen het besluit van de Commissie. Het maakt daarbij niet uit of het zegel bewust werd verbroken door de bedrijfsleiding, of misschien wel per ongeluk door een schoonmaker.
Een jaar na de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon hebben de Raad, het Europees Parlement en de Commissie een akkoord bereikt over het Europees burgerinitiatief. Dit nieuwe instrument biedt burgers de mogelijkheid de Commissie te vragen voorstellen te doen voor een Europese aanpak van een probleem. Popelende burgers moeten nog even wachten; de regeling treedt pas over een jaar in werking.
Zowel het kabinet als de Eerste en Tweede Kamer hebben hun reactie op het werkprogramma van de Europese Commissie voor 2011 gegeven. Het kabinet heeft in een kabinetsreactie inhoudelijk commentaar gegeven op het werkprogramma. De beide Kamers hebben een lijst gepubliceerd met voorstellen die in hun ogen belangrijk zijn.
EU-lidstaten kunnen sneller een boete of dwangsom opgelegd krijgen als zij een arrest van het Hof van Justitie niet uitvoeren of een EU-richtlijn niet op tijd omzetten in nationale wetgeving. Dit blijkt uit een mededeling van de Commissie over het nieuwe sanctiebeleid.
Nieuwsbericht | 29-11-2010
De toepasselijkheid van de EU-bepalingen inzake het vrije verkeer in niet-grensoverschrijdende, interne situaties binnen een lidstaat blijft de gemoederen bezighouden. Dit keer heeft de Nederlandse Hoge Raad vragen gesteld aan het EU-Hof. De zaak betreft een in Nederland woonachtige Duitse vrouw die op de Nederlandse wegen rijdt met een Duitse auto. De vraag is of in deze omstandigheden de heffing van belasting voor het gebruik van de auto op de Nederlandse weg in strijd is met het vrij verkeer van personen.
Nieuwsbericht | 26-11-2010
Verschillende onderdelen van het regeerakkoord kunnen wellicht niet worden gerealiseerd omdat ze op internationale en Europese kaders stuiten. Dat schrijft de ‘Commissie Meijers’, een denktank van rechtswetenschappers op het gebied van Europees migratie- en strafrecht.
Nieuwsbericht | 24-11-2010
Het besluit van de Raad om de EU-ambtenaren voor de periode juli 2009-juli 2010 maar een beperkte salarisstijging toe te kennen is niet volgens het boekje tot stand gekomen. De Raad beriep zich op de economische crisis in de lidstaten om af te wijken van het normale aanpassingsmechanisme. Het Hof zegt nu dat alleen de Europese Commissie een afwijking mag voorstellen. De Raad mocht dit niet op eigen gezag doen. De Raad moet nu alsnog de Commissie verzoeken een voorstel in te dienen om af te wijken van de gewone stijging. Daarover mag ook het Europees Parlement meepraten. Totdat een nieuw besluit is vastgesteld blijft de beperkte stijging van de EU-salarissen in stand.
In een uitgebreide mededeling heeft de Europese Commissie 41 acties voorgesteld om de interne veiligheid van de EU te verbeteren. Belangrijke punten in het stuk zijn de verdergaande harmonisatie van het strafrecht en verbetering van de grenscontroles om grensoverschrijdende criminaliteit tegen te gaan. De strategie is ook een Europees antwoord op bestaande activiteiten van de Verenigde Staten, zoals het analyseren van bankgegevens en gegevens van vliegtuigpassagiers.
Drugscriminelen uit een andere EU-lidstaat kunnen worden uitgezet, zelfs als zij geboren zijn in Nederland en hier ruim 30 jaar verbleven hebben.. Dat volgt uit een arrest van het EU-Hof in een zaak van een Griekse burger die in Duitsland veroordeeld werd voor georganiseerde drugshandel. Duitsland, het land waar hij geboren werd en opgroeide, mag hem nu uitzetten naar Griekenland.
Intensievere samenwerking bij de opstelling van het werkprogramma van de Commissie, bij de onderhandeling en sluiting van internationale overeenkomsten, en bij de toegang tot niet-openbare informatie. Dat zijn enkele belangrijke onderdelen van het nieuwe kaderakkoord tussen Europees Parlement en de Commissie. De Raad neemt niet deel aan deze afspraken. Over de toegang tot vertrouwelijke info zal de Raad eigen afspraken maken met het Europees Parlement.
Toont 2.581 - 2.600 van 3.362 resultaten.