Inloggen
De IJslandse bevolking heeft voor de tweede maal tegen het door IJsland, Nederland en het VK bereikte akkoord over Icesave gestemd . Meteen de volgende dag heeft de Toezichthoudende Autoriteit van de Europese Vrijhandel Associatie IJsland gemaand alsnog te voldoen aan zijn EU-verplichtingen.
Nieuwsbericht | 13-04-2011
Frankrijk mag accountants niet verbieden actief op zoek te gaan naar klanten. Dat staat in het eerste arrest dat het EU-Hof heeft gewezen over de dienstenrichtlijn (2006/123). Volgens de Fransen kan dat afbreuk doet aan de onafhankelijkheid van de beoefenaars van dat beroep. Het Hof is het daar echter niet mee eens. Zo’n verbod kan het dienstverleners uit andere lidstaten onmogelijk maken de Franse markt voor accountancy binnen te komen.
Nieuwsbericht | 11-04-2011
Het EU-Hof is tevreden met de productiviteit van het Hof in 2010 en met de verkorting van de procesduur. Er werden 1406 nieuwe zaken aangebracht bij het Hof, Gerecht en Ambtenarengerecht, het hoogste cijfer ooit. Bij het Hof steeg het aantal zaken zeer aanzienlijk naar 631 zaken (562 in 2009). Toch duurde het gemiddeld maar 16,1 maanden om antwoord te krijgen op een prejudiciële vraag. En de vijf bijzondere spoedprocedures werden zelfs in 2,1 maanden afgedaan. Dat blijkt uit het jaarverslag van het EU-Hof over 2010. Wat verder opvalt is dat grondrechten steeds belangrijker worden.
Nog steeds is de papieren versie van het Publicatieblad van de Europese Unie de enige juridisch bindende bekendmaking van handelingen van de EU. Maar het aantal abonnementen op de gedrukte versie loopt sterk terug. Commissaris Kroes stelt nu in het kader van haar ‘digitale agenda’ voor om de internetversie op de EUR-lex website juridisch bindend te maken.
Hoewel het bij de versnelde procedure en de spoedprocedure niet noodzakelijk is dat advocaten-generaal een conclusie schrijven, kunnen zij toch door middel van een ‘standpuntbepaling’ hun visie op de zaak te kennen geven. Doordat het aantal standpuntbepalingen behoorlijk is gestegen, heeft het EU-Hof besloten om het zoekscherm van de rechtspraak van het Hof te verrijken met een aparte categorie voor standpuntbepalingen.
Er is niets mis met uw beeldscherm. Juristen en beleidsmedewerkers moeten ook niet direct denken dat dit ‘hun ding niet is’. Het betreft hier een wiskundige formule die wel degelijk iets te maken heeft met het Europese recht. Dit is namelijk het zogenoemde “Compromis van Cambridge”, waarmee een groep Britse wiskundigen een zo apolitiek mogelijke zetelverdeling van het Europees Parlement nastreeft.
Nieuwsbericht | 05-04-2011
Griekenland en Portugal zijn lidstaten die op dit moment financieel door zwaar weer gaan. Het laatste wat deze lidstaten op dit moment kunnen gebruiken is een boete van het EU-Hof omdat de arresten van het Hof niet worden nagekomen. Weggegooid geld. Toch overkwam het Griekenland vorige week. Het EU-Hof bleef echter mild wat betreft het prijskaartje. Portugal daarentegen boekte een succes bij het Gerecht en bespaarde zo de schatkist ruim drie miljoen euro.
Commissievoorzitter Barroso heeft zijn handtekening gezet onder het eerste besluit van de Commissie om een Europese onderzoeksinfrastructuur (ERIC) op te richten. Nederland is een van de initiatiefnemers van het Share-Eric. Samen met Tsjechië, Duitsland, België en Oostenrijk gaat dit consortium vanuit Tilburg onderzoek doen naar de vergrijzing van de bevolking in Europa.
Nieuwsbericht | 01-04-2011
EP-voorzitter Buzek heeft besloten OLAF, de antifraude waakhond van de EU, toestemming te verlenen een onderzoek te starten naar beschuldigingen van corruptie van vier leden van het Europees Parlement. Ze zouden volgens de Britse krant the Sunday Times geld hebben aangenomen in ruil voor amendementen op EU-wetgeving. Om het onderzoek van OLAF mogelijk te maken moest diep gegraven worden in de interne regels van het EP, die een zeer ruime uitleg van het EU-werkingsverdrag hanteren.
De Europese Raad stond vooral in het teken van het economisch beleid in de EU. Met name de afspraken die de landen van de eurozone maakten over de coördinatie van het economische beleid trokken de belangstelling. Met termen als ‘euro plus-pact’ en ‘six pack’ klinkt het als een supermarktreclame, maar er gaat een indrukwekkend pakket maatregelen achter schuil..
Nieuwsbericht | 28-03-2011
De Commissie wil de regels voor de financiering van diensten van algemeen economisch belang duidelijker en eenvoudiger maken. Dat moet de rechtszekerheid voor overheden en ondernemingen bij het financieren van diensten van algemeen economisch belang vergroten. Dat heeft de Commissie bekend gemaakt bij de presentatie van een rapport over de toepassing van de bestaande regeling, het zgn. Altmark pakket uit 2005. Het Altmark pakket loopt in november van dit jaar af. In juli worden de nieuwe ontwerpregelingen gepubliceerd.
De Europese Unie werkt naast een jaarlijkse begroting ook met een zogeheten meerjarig financieel kader. Dit kader biedt een plafond voor minstens vijf jaar waaraan de jaarlijkse begroting zich moet houden. Een zeer belangrijk kader dus voor het beleid van de EU in de nabije toekomst. De minister en staatssecretaris van Buitenlandse Zaken en de minister van Financiën sturen de inzet van het kabinet naar de Tweede Kamer voor de onderhandelingen over het Meerjarig Financieel Kader van de EU vanaf 2014.
De Europese Commissie wil graag dat alle lidstaten in hun paspoorten opnemen dat hun burgers een recht hebben op consulaire bescherming op grond van het EU-werkingsverdrag. Dit recht houdt in dat een burger bescherming kan krijgen van een andere EU-lidstaat als zijn eigen lidstaat niet vertegenwoordigd is in dat land, onder dezelfde voorwaarden als de onderdanen van die andere lidstaat. In een mededeling doet de Commissie haar visie op dit recht uit de doeken. Komend jaar zal de Commissie met nadere voorstellen komen.
Nieuwsbericht | 25-03-2011
De Europese Ombudsman heeft besloten op zijn website korte factsheets van nieuwe klachten die bij hem zijn ingediend te publiceren op zijn website. Op die manier verschaft hij inzicht over de kwesties die op dat moment bij hem spelen.
Het Europees Parlement zal zich bij het EU-Hof moeten verantwoorden over het besluit om één maandelijkse zitting in Straatsburg te schrappen. Het EP combineert twee zittingen met elkaar, zodat niet twaalf, maar elf keer in de hoofdstad van de Elzas vergaderd wordt. Laurent Wauquiez, de Franse minister voor Europese zaken, heeft aangekondigd beroep in te stellen bij het EU-Hof. Inmiddels is de discussie over de zetel ook onderdeel geworden van de begrotingonderhandelingen tussen EP en Raad.
Het besluit van de minister van Veiligheid en Justitie om geen kansspelvergunning te verlenen aan het Britse bedrijf Betfair is in strijd met het vrij verkeer van diensten in de EU. Dat heeft de Raad van State bepaald. In de procedure had de Raad van State vragen gesteld aan het EU-Hof over de verenigbaarheid met het Europese recht. Het EU-Hof stond het Nederlandse stelsel in principe toe, maar liet het aan de nationale rechter om na te gaan of de controle op de vergunninghouders wel streng genoeg was. Dit is niet het geval, zo oordeelt de Raad van State.
Het EU-Grondrechtenbureau en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg hebben de handen ineen geslagen om te komen tot een ‘handboek non-discriminatierecht’. Het handboek gaat specifiek in op het non-discriminatiebeginsel in het EVRM en het EU-recht en de rechtspraak van het Hof Straatsburg en het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 24-03-2011
In de transportsector werken veel werknemers in verschillende landen. Dit werk kan zo internationaal zijn, dat er geen land is aan te wijzen waar deze persoon gewoonlijk zijn arbeid verricht. In dat geval kan het lastig zijn te bepalen van welk land het recht van toepassing is op de arbeidsovereenkomst. Het EU-Hof heeft bepaald dat moet worden aangeknoopt bij het land waar de werknemer het belangrijkste deel van zijn verplichtingen vervult.
De nieuwe winkeltijdenwet is niet in strijd met het vrij verkeer van goederen, diensten en de vrijheid van vestiging in de EU. Dat heeft de Raad van State bepaald. Volgens de wet mogen op zondag de winkels alleen open wanneer dat samenhangt met een autonome toeristische aantrekkingskracht van de gemeente. Direct gevolg van de uitspraak is dat winkeliers in de gemeente Westland de deuren dicht moeten houden op zondag.
De Europese Commissie start regelmatig openbare raadplegingen om input te krijgen van het publiek en ‘stakeholders’. Vaak laten nationale overheden en parlementen het niet na om ook te reageren op deze zogenoemde consultaties. Aan een verbetering van de coördinatie van deze raadplegingen bij de Haagse departementen wordt gewerkt. Het ECER helpt graag door te wijzen op handige websites van de Commissie
Toont 2.661 - 2.680 van 3.500 resultaten.