Op 21 juni 2010 vindt er een bijeenkomst plaats bij de Universiteit Maastricht over ‘het vrij verkeer van studenten en aanspraak op studiefinanciering: recente ontwikkelingen in het EU-recht’. Aanleiding is de uitspraak van het EU-Hof in de zaak Bressol, waarin het Hof criteria geeft voor het inperken van de toestroom van buitenlandse studenten.
Nieuwsbericht | 07-06-2010
De Europese Commissie heeft een inbreukprocedure tegen Luxemburg betreffende de Luxemburgse voetbalcompetitie gesloten. De Luxemburgers hadden bepaald dat zeven van de elf spelers in een Luxemburgs voetbalteam de Luxemburgse nationaliteit moesten hebben. Naar aanleiding van de inbreukzaak hebben de Luxemburgers deze eis laten vallen.
Nieuwsbericht | 04-06-2010
Voor het eerst in de geschiedenis van de EU is een aantal lidstaten dichtbij nauwere samenwerking. De JBZ-raad en de commissie juridische zaken van het Europees parlement hebben ingestemd met een voorstel voor een verordening inzake het toepasselijke recht bij echtscheiding, de zogenoemde Rome-III verordening. Deze verordening zal van toepassing zal op 14 EU-lidstaten. Laatste stap is de goedkeuring van het EP (plenaire vergadering).
De Toezichthoudende Autoriteit van de Europese Vrijhandelsorganisatie (EFTA) heeft IJsland in gebreke gesteld omdat het binnen de voorgeschreven periode niet spaarders het minimumgarantiebedrag van € 20.000 heeft gegarandeerd. IJsland moet dat bedrag garanderen op grond van de depositogarantiestelselrichtlijn. IJsland is via de Overeenkomst betreffende de Europese Economische Ruimte gebonden aan deze richtlijn van de EU.
Het EU- Hof van Justitie heeft bepaalt dat het vrij verkeer van diensten in de EU zich niet verzet tegen het Nederlandse kansspelbeleid. Dat beleid gaat uit van een gesloten vergunningstelsel, waaronder de Nederlandse overheid slechts één vergunning afgeeft per kansspel. De zaak ging om twee Britse bedrijven, die graag via internet kansspelen willen aanbieden in Nederland.
Voor het eerst heeft de Europese Ombudsman een speciaal rapport gezonden aan het Europees Parlement omdat een EU-instelling onvoldoende gevolg heeft gegeven aan een van zijn aanbevelingen. Het betreft in dit geval de Europese Commissie. Een speciaal rapport aan het EP is het zwaarste middel dat de Ombudsman kan inzetten.
Nieuwsbericht | 12-05-2010
Na de Commissie en de Raad heeft nu ook het Europees Parlement zijn standpunt over de delegatie van bevoegdheden aan de Commissie vastgelegd. In een resolutie stelt het Europees Parlement dat het niet is uitgesloten dat de Raad en het EP ook controle vooraf kunnen uitoefenen op gedelegeerde handelingen. Bovendien pleit het EP voor een interinstitutioneel akkoord over delegatie
Volgens de reflectiegroep over de toekomst van de Europese Unie onder leiding van ex-premier van Spanje Felipe Gonzáles kan de EU de grote uitdagingen van de toekomst aan, als er maar goed wordt samengewerkt. Het rapport over ‘project Europa 2030’, in opdracht van de Europese Raad, is op 8 mei 2010 in ontvangst genomen door ER-voorzitter Herman van Rompuy. De Nederlandse architect Rem Koolhaas maakt ook deel uit van de reflectiegroep.
Nieuwsbericht | 10-05-2010
De implementatieachterstand van Nederland van EU-regelgeving is lager dan ooit. In totaal is Nederland te laat met de implementatie van 7 richtlijnen en kaderbesluiten. Dat blijkt uit het implementatieoverzicht dat aan de Tweede Kamer is gestuurd. Ook bij de Hofzaken gaat het goed: in 2009 werd Nederland slechts drie keer veroordeeld wegens een inbreuk op het EU-recht. Dat bleek uit de gerechtelijke statistieken van het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 04-05-2010
De leges die Nederland oplegt aan Turkse onderdanen voor een machtiging voor voorlopig verblijf (MVV) is onevenredig hoog. Dat heeft het EU-Hof bepaald naar aanleiding van een infractieprocedure die de Commissie tegen Nederland had aangespannen. De leges zijn met name te hoog, omdat ze te ver uit de pas lopen met leges die EU/EER-onderdanen moeten betalen voor een soortgelijk document. Het Hof heeft niet bepaald dat de leges even hoog moeten zijn als de leges voor EU-onderdanen.
Ondanks hun lidmaatschap van de Nederlandse balie maken advocaten ‘in dienstbetrekking’ geen aanspraak op het beroepsgeheim van advocaten. Tot die conclusie komt A-G Juliane Kokott in haar advies aan het Hof in een hogere voorziening over advocaten in dienst van Akzo Nobel. Zij is het met het Gerecht eens dat de zgn. ‘in-house’-advocaten in tegenstelling tot ‘externe’ advocaten structureel, hiërarchisch en functioneel afhankelijk van hun werkgever zijn.
Nieuwsbericht | 29-04-2010
De lidstaten moeten zich onthouden van internationaal optreden als er overeenstemming is om te onderzoeken of besluiten op EU-niveau wenselijk zijn. Dit heeft het EU-Hof van Justitie bepaalt in een arrest waarin het Hof Zweden veroordeelt wegens schending van de plicht tot loyale samenwerking met de EU. Met het arrest zet het Hof de verplichting voor de lidstaten zich te onthouden van internationale actie stevig neer. Het arrest zal nader besproken worden op het ECER seminar externe betrekkingen op 27 april 2010.
Nieuwsbericht | 26-04-2010
Na veel maatschappelijke druk en kritiek van het EP hebben de Europese Commissie, EU-voorzitterschap, EU-lidstaten en andere onderhandelingspartners besloten om de ontwerptekst voor een overeenkomst betreffende namaakgoederen en internetpiraterij (ACTA) openbaar te maken. Volgens de onderhandelaars zijn de gesprekken dusdanig gevorderd dat openbaarmaking de onderhandelingen niet meer zal schaden. Sinds woensdag 21 april is de tekst beschikbaar voor het publiek.
Nieuwsbericht | 23-04-2010
De Duitse Bondsdag heeft bepaald dat de Duitse regering mag gaan onderhandelen over de toetreding van IJsland tot de Europese Unie. Een oncontroversieel onderwerp in Duitsland, maar toch uniek. Voor het eerst heeft de Bondsdag bindende aanwijzingen gegeven over de inzet van de Duitse regering in Brussel, nadat het dit recht verkreeg als gevolg van de uitspraak van het constitutionele hof, het Bundesverfassungsgericht in Karlsruhe.
Op 22 juni 2010 komt Herman van Rompuy, de eerste vaste voorzitter van de Europese Raad, naar Nederland voor de Europalezing 2010. Het onderwerp van zijn lezing is ‘Europa 2030’. De lezing vindt plaats in de Nieuwe Kerk in Den Haag. Naast zijn activiteiten als voorzitter van de ER, heeft Van Rompuy inmiddels ook een dichtbundel op zijn naam staan.
De Eerste Kamer heeft op 20 april 2010 voor het eerst de ‘Algemene Europese Beschouwingen’ gehouden. Dit is de opvolger van de Staat van de Unie-debat, dat de regering overigens nog wel met de Tweede Kamer houdt. De Eerste Kamer wil met het nieuwe debat inzoomen op specifieke onderwerpen. Tevens lanceerde de Senaat op dezelfde dag haar nieuwe website met betrekking tot EU-aangelegenheden, Europapoort.nl.
Wanneer een overheidsorgaan een concessie heeft verleend of gewijzigd en daarbij onvoldoende transparant is geweest, verplicht het Europees recht niet tot het ongedaan maken van die concessie. Wanneer een lidstaat alleen een schadevergoedingsmogelijkheid kent is dat op zich voldoende. Dat heeft het EU-Hof bepaald in een Duitse zaak over een concessie voor openbare toiletten.
Nieuwsbericht | 14-04-2010
Het kabinet heeft positief gereageerd op het eerste wetgevings- en werkprogramma (WWP) 2010 van de Commissie Barroso-II. Het kabinet onderschrijft de prioriteiten die de Commissie heeft voor het jaar 2010: de klimaatverandering en de financiële en sociaal-economische crisis.
Het Europees Parlement steunt een initiatief van 13 lidstaten om te komen tot een richtlijn voor vertaling en vertolking in het strafproces, maar wijzigt het voorstel ook aanzienlijk. De Europese Commissie, die zelf een concurrerend en verdergaand voorstel deed, ziet de amendementen van het EP echter als steun voor haar eigen voorstel.
Nieuwsbericht | 13-04-2010
Het EU-Bureau voor de Grondrechten komt met een creatief idee. Het Bureau is zo geïnspireerd door het EU-Handvest van de Grondrechten dat er een episch gedicht op muziek van maar liefst tachtig minuten lang van moet worden gemaakt. Het stuk zal gepresenteerd worden op een grote bijeenkomst over fundamentele rechten in december.
Toont 2.701 - 2.720 van 3.373 resultaten.