Inloggen
Het feit dat een nationale maatregel niet expliciet verwijst naar een EU-richtlijn, betekent niet dat deze maatregel niet kan worden aangemerkt als een implementatie van die richtlijn. Zelfs niet als de richtlijn de richtlijn verplicht te verwijzen naar de richtlijn. Dat heeft het EU-Hof bepaald in een zaak die een Spaanse ambtenaar had aangespannen tegen haar werkgever.
Nieuwsbericht | 28-01-2011
De Juridische Dienst van de Raad van de EU (JDR) heeft een nieuwe directeur-generaal: Hubert Legal. Hij wordt hiermee ook de juridisch adviseur van de Europese Raad. De Fransman volgt zijn landgenoot Jean-Claude Piris op, die een lange staat van dienst heeft. De JDR is een belangrijk adviesorgaan van de Raad en de Europese Raad. Bij de JDR werken 270 mensen, waarvan 130 juristen.
Nieuwsbericht | 27-01-2011
Kan een asielzoeker uit Iran rechten ontlenen aan de EU-kwalificatierichtlijn wegens mogelijke bestraffing op grond van zijn seksuele geaardheid? Deze vraag heeft een Duitse rechter voorgelegd aan het EU-Hof. Het asielverzoek in kwestie was door de Duitse autoriteiten afgewezen, omdat een persoon zijn seksualiteit in de privésfeer kan beleven.
Nieuwsbericht | 21-01-2011
België heeft in strijd met het Europees Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden (EVRM) gehandeld door een asielzoeker terug te zenden naar Griekenland op grond van de zogenoemde Dublin-II verordening van de EU. België handelde hiermee in strijd met het verbod van een vernederende behandeling. Dat heeft het Mensenrechtenhof in Straatsburg bepaald. De langverwachte uitspraak is slecht nieuws voor deze EU-regeling die gebaseerd is op het onderlinge vertrouwen van de lidstaten in elkaars rechtsstelsels. Overigens werd ook Griekenland veroordeeld in dezelfde uitspraak.
De strijd tegen doping, de financiering van sport, het tegengaan van clubschulden en het vrij verkeer van sporters moeten de belangrijkste onderwerpen zijn van het sportbeleid van de EU. Dat schrijft de Europese Commissie in de mededeling ‘Developing the European dimension in sport’. In deze mededeling zet de Commissie uiteen wat haar visie is op de rol van de EU op het gebied van sport.
Het Europees Parlement heeft ingestemd met de ontwerprichtlijn grensoverschrijdende gezondheidszorg. De richtlijn moet het makkelijker maken voor patiënten om zorg te ontvangen in een andere lidstaat, bijvoorbeeld omdat een speciale behandeling nodig is of omdat het ziekenhuis in de andere lidstaat het dichtst bijzijnde ziekenhuis is. De Raad moet het ontwerp nog officieel goedkeuren.
Nieuwsbericht | 20-01-2011
In 2005 werd de Ierse taal (Gaelic) erkend als officiële taal van de EU. Echter, om praktische redenen werden de instellingen niet verplicht om alle documenten, zoals arresten van het Hof, te vertalen in het Iers. Aangezien het nog steeds problematisch is om voldoende vertalers en tolken te vinden die deze taal machtig zijn is de uitzonderingsbehandeling voor het Gaelic verlengd tot 2017.
Nieuwsbericht | 19-01-2011
De poging van een groep Britse parlementariërs om de ‘European Union Bill’ van de regering Cameron aan te scherpen is mislukt. Een overgrote meerderheid van het House of Commons stemde tegen amendementen van een groep conservatieve parlementariërs die erop neerkomen dat het Europese recht niet boven dat van het Verenigd Koninkrijk gaat.
Nieuwsbericht | 17-01-2011
De Interdepartementale Commissie Europees Recht (ICER) heeft ten behoeve van de departementen een praktische handleiding en Q&A’s opgesteld over de Europese openbaarheidsregels (de ‘Eurowob’). Departementen krijgen regelmatig met deze regels te maken, bijvoorbeeld als de Commissie in bezit is van documenten afkomstig van de Nederlandse overheid en omgekeerd. Bovendien zijn de regels van belang voor burgers en bedrijven die willen dat een document openbaar wordt gemaakt of juist niet. Het ECER zal in maart in een seminar organiseren over dit onderwerp.
Op 14 januari 2011 stemde de ministerraad in met de benoeming van drs. Pieter de Gooijer tot Permanent Vertegenwoordiger van Nederland bij de Europese Unie. Hij volgt drs. Tom de Bruijn op, die sinds 1 januari 2003 deze positie bekleedt.
Een EU-richtlijn is van toepassing op het moment dat een overheidsorgaan een beslissing neemt, ook als de richtlijn op het moment van het verzoek waarop beslist wordt nog niet van toepassing was. Dit heeft het EU-Hof bepaald in een zaak van Nederlandse milieuorganisaties die toegang willen tot bepaalde informatie die in het bezit is van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden.
Nieuwsbericht | 14-01-2011
Een rechtspersoon kan aanspraak maken op rechtsbijstand en vrijstelling van proceskosten op grond van het EU-Handvest van de grondrechten, met name wanneer de toegang tot de rechter in gevaar komt. Dat heeft het EU-Hof bepaald in een opmerkelijke zaak van een Duits bedrijf dat schadevergoeding eist van de Duitse overheid wegens te late omzetting van een richtlijn.
Nieuwsbericht | 07-01-2011
Met ingang van 1 januari 2011 is Hongarije voorzitter van de Raad van de Europese Unie. Het Hongaarse voorzitterschap het sluitstuk van het triovoorzitterschap met België en Spanje. Sinds het Zweedse voorzitterschap in 2009 hebben de voorzitterschappen veel werk aan de financiële en economische crisis in de EU. Desalniettemin hebben de Hongaren ook specifieke prioriteiten voor hun voorzitterschap, zoals een strategie voor de Donau-regio, toetreding van Roemenië en Bulgarije tot Schengen en verdere samenwerking met de landen in het Oostelijk Partnerschap.
Nieuwsbericht | 04-01-2011
Oostenrijk mag weigeren een Duitse adellijke titel in te schrijven in de burgerlijke stand. In Oostenrijk is de adel afgeschaft, omdat Oostenrijk de gelijkheid van zijn burgers wil verzekeren. Daarom is het gerechtvaardigd om adellijke titels te weigeren, ook al vormt die weigering een belemmering van het vrije personenverkeer. Dat heeft het EU-Hof bepaald.
Altijd al met chips op de bank nog even dat Kamerdebat over de Europese Raad willen bekijken? Dat kan nu met de nieuwe online dienst van de Tweede Kamer, debatgemist.tweedekamer.nl. De Tweede Kamer volgt hiermee andere parlementen in Europa waar deze dienst al langer bestaat. En voor kwesties met betrekking tot de Europese Unie kunnen debatten in andere EU-lidstaten en in Brussel minstens zo interessant zijn. Het ECER zet voor u de mogelijkheden op een rij.
Nieuwsbericht | 23-12-2010
De Europese Raad heeft een akkoord bereikt over een nieuwe bepaling in het EU-Werkingsverdrag. Het doel van de nieuwe bepaling is het creëren van een juridische basis voor een permanent mechanisme ter bescherming van de stabiliteit van de euro. De verdragswijziging moet op 1 januari 2013 in werking treden.
Nieuwsbericht | 20-12-2010
Op het Franse eilandje Saint-Barthélemy in de Caribische Zee is vanaf 2012 het bijzondere EU-regime voor de Landen en Gebieden Overzee van toepassing. De bevolking van het eiland had te kennen gegeven niet langer als zgn. ultraperifeer gebied onder de gewone regels van de EU-verdragen te willen vallen. Tot deze statuswijziging heeft de Europese Raad besloten. Daarbij zijn en passant enkele onderdelen van het EU-Werkingsverdrag gewijzigd.
Nieuwsbericht | 16-12-2010
Het beperken van de toegang tot coffeeshops tot ingezetenen van Nederland is niet in strijd met het vrij verkeer van diensten. Dat heeft het Hof van Justitie bepaald in de zaak Josemans over het coffeeshopbeleid van de gemeente Maastricht. Het arrest is ook van belang voor de invoering van de zogenoemde ‘wietpas’.
Het Europees Parlement heeft deze week geen akkoord kunnen bereiken over een wetgevend voorstel van de Commissie tot invoering van één aanvraagprocedure voor een verblijfs- en werkvergunning voor niet EU-ingezetenen.
De procedure van een kort geding als een snelle manier om onregelmatigheden in een aanbestedingsprocedure te bestrijden kan Europeesrechtelijk door de beugel. Dit geldt zelfs wanneer een rechter in kort geding een foute uitleg heeft gegeven, die later door de gewone rechter als onjuist wordt aangemerkt. Of daardoor schade-aansprakelijkheid van de overheid ontstaat, moet per geval worden beoordeeld. Dat heeft het EU-Hof bepaald naar aanleiding van prejudiciële vragen van de Rechtbank Assen.
Toont 2.721 - 2.740 van 3.517 resultaten.