Inloggen
De Commissie heeft onderhandelingsrichtsnoeren voorgesteld voor de toetreding van de Unie tot het Europees Verdrag voor de rechten van de mens (EVRM). Het Verdrag van Lissabon biedt de rechtsgrondslag voor de toetreding van de EU tot het EVRM, het belangrijkste instrument voor de bescherming van de mensenrechten en de fundamentele vrijheden in Europa. De toetreding van de EU tot het EVRM zal het EU-systeem ter bescherming van de grondrechten nog verder versterken.
Nieuwsbericht | 17-03-2010
Voetbalclubs die jonge talenten hebben opgeleid, maar die deze talenten niet kunnen vasthouden, kunnen voor de opleiding een vergoeding vragen van de club die de speler uiteindelijk contracteert. Dit is niet in strijd met het vrij verkeer van werknemers binnen de EU. Dat heeft het Hof van Justitie bepaalt in de zaak van Olivier Bernard, een Fransman die door Olympique Lyon werd opgeleid, maar uiteindelijk bij Newcastle ging spelen.
Eurocommissaris Reding voor Justitie, fundamentele rechten en burgerschap wil werk maken van de nieuwe mogelijkheden die het Verdrag van Lissabon biedt voor de ontwikkeling van het Europese Strafrecht. Tijdens een seminar in het Duitse Trier kondigde ze aan dat de nadruk van de Commissie in de komende jaren zal liggen bij het strafprocesrecht. Voor het materiële strafrecht zal de Commissie zich terughoudender opstellen.
De aanmelding van nieuwe nationale technische voorschriften in Brussel is opnieuw uit de doeken gedaan door de Interdepartementale Commissie Europees Recht. Deze aanmelding is verplicht op grond van de zgn. Securitel-richtlijn. Het niet-naleven van deze richtlijn leidde destijds tot de oprichting van de ICER.
Het EU-Hof van Justitie heeft bekend gemaakt dat het in 2009 543 zaken heeft afgedaan. In 377 gevallen kwam het tot een arrest, het hoogste aantal ooit in één jaar. Het aantal prejudiciële zaken, die worden aangebracht door nationale rechters, nam toe ten opzichte van 2008. Dit is een constante trend in de statistieken van het Hof.
Nieuwsbericht | 16-03-2010
Dit is een van de vragen die aan de orde komen tijdens en studiemidddag van het Europa-instituut van de Universiteit Utrecht op dinsdag 27 april 2010. De wetenschappers van het instituut zullen ingaan op de eerste ervaringen die zijn opgedaan met het het Verdrag van Lissabon en actuele kwesties die op dit moment spelen, zoals de vraag of en hoe het Handvest van de grondrechten wordt toegepast in de rechtspraak. Een van de sprekers is de Nederlandse kandidaat-rechter voor het Hof van Justitie, Sacha Prechal.
In opdracht van het ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelatie hebben drie hoogleraren onderzoek verricht naar enkele juridische aspecten van het verlenen van kiesrecht van Nederlandse inwoners van de Antillen en Aruba voor het Europees Parlement. Het kiesrecht wordt ingevoerd naar aanleiding van een arrest van het EU-Hof.
Hoewel 20 van de 27 lidstaten binnen de grenzen van het aanvaardbare zijn gebleven bij de omzetting van richtlijnen, toonde Eurocommissaris voor interne markt Barnier zich bezorgd bij de presentatie van het scorebord voor de interne markt 2009. Met name de niet-naleving van uitspraken van het Hof van Justitie is wat hem betreft onacceptabel.
Nieuwsbericht | 15-03-2010
De juridische dienst van het Europees Parlement heeft in een advies gesteld dat OLAF, het antifraudebureau van de EU, niet zomaar zelf zijn chef had mogen aanwijzen. Het EP had hierover moeten meebeslissen. Na het overlijden van OLAF-chef Bruener volgde zijn plaatsvervanger Ilett hem op. Het EP stelt nu dat zijn benoeming niet rechtmatig verlopen is.
Nieuwsbericht | 09-03-2010
De intrekking van een naturalisatiebesluit omdat bij de toekenning bedrog is gepleegd, kan leiden tot stateloosheid en daarmee tot het verlies van het Burgerschap van de EU. Het EU-recht staat hieraan niet in de weg, mits de intrekking evenredig is aan de feiten. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van het Duitse Bundesverwaltungsgericht.
Nieuwsbericht | 04-03-2010
Het Duitse Bundesverfassungsgericht heeft de Duitse wet ter implementatie van de Europese Richtlijn Dataretentie nietig verklaard. Volgens het Hof zijn de bepalingen inzake het bewaren van telecomgegevens voor het opsporen en vervolgen van criminaliteit, het afwenden van gevaren voor de openbare veiligheid en voor de taken van de veiligheidsdiensten in strijd met het grondwettelijke telecommunicatiegeheim.
De ingezetene van een lidstaat waar ongeplande ziekenhuiszorg gratis wordt verstrekt, moet de kosten van die zorg vergoed krijgen als deze in een andere lidstaat wordt genoten. Zelfs als het een wettelijke eigen bijdrage in de andere lidstaat betreft. Het niet volledig vergoeden van de zorg is een niet te rechtvaardigen belemmering van het vrij verkeer van diensten. Dat vindt Advocaat-Generaal bij het EU-Hof Paolo Mengozzi. Argumenten die zien op het gevaar voor medisch toerisme wijst hij van de hand.
De strikte Nederlandse inkomensnorm voor gezinshereniging (120% van het minimumloon) is in strijd met de EU-richtlijn inzake het recht op gezinshereniging. Het is voldoende als het gezin beschikt over stabiele en regelmatige inkomsten om in de algemeen noodzakelijke kosten van het bestaan te kunnen voorzien. Ook is onderscheid tussen gezinsherenigers en gezinsvormers niet toelaatbaar. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van de Nederlandse Raad van State.
Het Verdrag van Lissabon voorziet in een aantal veranderingen in de uitwerking en uitvoering van EU-wetgeving, het zgn. comitologiesysteem. Artikel 290 van het EU-Werkingsverdrag creëert de nieuwe figuur van gedelegeerde handeling, terwijl artikel 291 EU-Werkingsverdrag een nieuwe invulling geeft aan het oude comitologiesysteem om de uitvoering van EU- wetgeving te regelen. Over de gevolgen van het nieuwe systeem voor de praktijk is nog veel onduidelijk. De afdeling Europees recht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft daarom een Q & A opgesteld om de belangrijkste vragen over de veranderingen te beantwoorden.
Nieuwsbericht | 02-03-2010
De Academie voor wetgeving te Den Haag biedt in de maand april de module ‘Europees recht in het kort’ aan. De cursist kan kennismaken met de institutionele structuur van de EU en de meest belangrijke Europeesrechtelijke onderwerpen, zoals mededinging en staatssteun. De module richt zich in het bijzonder op de overheidsjurist.
Ambtenaren die voor een instelling van de EU werken zullen langer moeten wachten totdat het geschil over hun salarisverhoging is beslecht. De president van het Hof heeft besloten dat de zaak die de Commissie heeft aangespannen tegen de Raad niet zal worden afgedaan volgens een versnelde procedure.
De Europese Toezichthouder voor Gegevensbescherming (EDPS) heeft zich in een rapport zeer kritisch uitgelaten over de onderhandelingen van de EU met derde landen over een overeenkomst betreffende namaakgoederen en internetpiraterij (ACTA-overeenkomst). Met name het zogenoemde ‘three strikes’- beleid wordt door hem onder vuur genomen.
Nieuwsbericht | 24-02-2010
De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt heeft bij de Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid, Catherine Ashton, geklaagd over de manier waarop onlangs de EU-vertegenwoordiger in de VS is benoemd. De Portugees João Vale de Almeida werd door Commissievoorzitter Barroso naar voren geschoven en benoemd door de Commissie.
Nieuwsbericht | 23-02-2010
De rol van de nationale parlementen in de EU is een van de onderwerpen waarover de Nederlandse Vereniging voor Europees Recht op 9 april 2010 haar voorjaarsvergadering houdt. Tijdens deze bijeenkomst zal worden gediscussieerd over de inmiddels gereed gekomen nationale rapporten over de onderwerpen voor het FIDE-Congres later dit jaar .
Nieuwsbericht | 19-02-2010
Als gevolg van het schuiven in portefeuilles heeft de Europese Commissie besloten twee nieuwe Directoraten-Generaal op te richten. Energie en Klimaat zijn twee nieuwe ‘ministeries’ van de Commissie.
Nieuwsbericht | 17-02-2010
Toont 2.861 - 2.880 van 3.500 resultaten.