De Europese Commissie heeft naar haar zeggen redenen om aan te nemen dat de overname door de Nederlandse staat van Fortis Bank Nederland en de onderdelen ABN-Amro van Fortis Bank Nederland misschien niet in overeenstemming zijn met de mededelingen die zij heeft gepubliceerd over staatssteun aan banken in de huidige financiële crisis. In deze mededelingen heeft de Commissie haar zienswijze gegeven over de verenigbaarheid met de Europese staatssteunregels van de Nederlandse maatregelen ter bestrijding van de crisis in de financiële sector.
Nieuwsbericht | 19-04-2009
Nederland zal in 2010 een nieuw EU-agentschap rijker zijn: de Europese Politiedienst (EUROPOL) in Den Haag. Europol is op dit moment een aparte internationale organisatie op basis van een verdrag, maar zal nu opgaan in de organisatie van de Europese Unie. Ook worden de bevoegdheden van Europol uitgebreid. De JBZ-raad van 6 april 2009 in Luxemburg heeft dit besloten.
Nieuwsbericht | 16-04-2009
Nederland krijgt een extra zetel in het Europees Parlement zo snel mogelijk na inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon. Oorspronkelijk zou de extra zetel pas verkregen worden na de eerste verkiezing voor het EP na de inwerkingtreding van het Verdrag. Omdat de Europese Raad het wenselijk acht dat extra zetels al eerder na de inwerkingtreding bezet worden, maakt staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken een eenmalige uitzondering op de Kieswet.
Nieuwsbericht | 15-04-2009
De Limburgse hoofdstad verbiedt de toelating van mensen die niet in Nederland wonen in bepaalde soorten horeca binnen de gemeente. De burgemeester heeft daartoe de coffeeshops aangewezen. Toen coffeeshop ‘Easy Going’ volgens de gemeente toch buitenlanders binnenliet, moest deze zijn deuren drie maanden sluiten. De Raad van State heeft aan het EG-Hof van Justitie gevraagd of deze regel in strijd is met het vrij verkeer van goederen en diensten en het verbod op discriminatie naar nationaliteit.
Nieuwsbericht | 14-04-2009
Volgens de Europese Commissie is Britse regelgeving die het mogelijk maakt voor bedrijven om surfgedrag van burgers te analyseren voor reclamedoeleinden niet in overeenstemming met de Europese privacywetgeving. In de ogen van de Commissie schiet het VK structureel tekort in de manier waarop het de EU-regels inzake de vertrouwelijkheid van de communicatie toepast. Met veel publiciteit heeft Eurocommissaris Reding van Telecommunicatie een inbreukprocedure tegen het Verenigd Koninkrijk aangekondigd.
Wetgevingsjuristen krijgen in hun werk steeds meer te maken met Europa. Niet alleen komt veel Brusselse wetgeving onze kant op en moet deze worden uitgevoerd, ook omgekeerd probeert Nederland (pro)actief een bijdrage te leveren aan de voorbereiding en totstandkoming van effectieve Europese regelgeving van goede kwaliteit. Van wetgevingsjuristen wordt in toenemende mate verwacht dat zij ook in deze voorfase een rol spelen. Om hen zowel bij de implementatie van Europese regelgeving als bij hun rol tijdens de voorbereiding en totstandkoming daarvan de helpende hand te bieden, heeft de Interdepartementale Commissie Europees Recht de Handleiding Wetgeving en Europa vastgesteld. Deze handleiding is vanaf nu ook op de ECER-website gepubliceerd.
Nieuwsbericht | 13-04-2009
Ook de tweede bemiddelingspoging tussen Raad en EP is na een nacht onderhandelen mislukt. Grootste struikelblok blijft de opt-out - de mogelijkheid om werknemers te laten instemmen met een werkweek van meer dan 48 uur. Het EP wil deze praktijk beëindigen terwijl een blokkerende minderheid in de Raad deze mogelijkheid juist onverkort wil handhaven. Een derde bemiddelingspoging op 21 april a.s. is de allerlaatste kans om dit al jaren slepende dossier vlot te trekken.
Nieuwsbericht | 02-04-2009
De lidstaten moeten het burgerschap van de Unie en het recht op vrij verkeer van personen naar de letter en de geest van de Europese wetgeving respecteren. De Commissie moet bovendien strenger toezicht houden op de lidstaten. Dat stelt het Europees Parlement in een resolutie over het verslag van de Europese Commissie over de implementatie van de richtlijn vrij verkeer en nieuwe rechtspraak van het EG-Hof van Justitie op dit gebied.
Nieuwsbericht | 01-04-2009
De paastijd is aangebroken, en zo ook de strijd om de consument. Deze kan soms zo hevig zijn, dat de rechters in Luxemburg eraan te pas moeten komen. Daar staan de Oostenrijkse chocoladebakker Lindt en de Zwitserse concurrent Hauswirth tegenover elkaar omdat in de ogen van Lindt de paashazen van Hauswirth wel heel veel weg hebben van de beroemde Lindt-hazen.
Internetbedrijven die beschikken over persoonlijke gegevens van burgers moeten daar voorzichtiger mee om gaan. Het gaat onder meer om het combineren van gegevens over surfgedrag, winkelen op internet en sociale netwerkwerksites zoals Facebook, Hyves en LinkedIn. De Europese Commissie gaat regels voorstellen als bedrijven geen verbeteringen doorvoeren. Dat is de boodschap van Eurocommissaris Kuneva voor Consumentenbescherming, die daarbij sprak van een World Wild West.
De European Law Academy in Trier (D) biedt een aantal intensieve cursussen juridisch Engels aan. Het Engels is inmiddels de praktische voertaal geworden in Brussel, zeker na de toetreding van de nieuwe lidstaten in 2004 en 2007. Rijksambtenaren krijgen 40 procent korting op het inschrijfgeld.
Nieuwsbericht | 31-03-2009
Door te strenge Duitse regels ter voorkoming van berengeur in varkensvlees hadden Deense slachterijen hun varkensvlees niet kunnen exporteren naar Duitsland. Die regels waren in strijd met EG-richtlijnen. Een schadevergoedingsprocedure tegen Duitsland stelden de slachterijen pas in meer dan drie jaar nadat de Europese Commissie Duitsland voor het EG-Hof had gedaagd. De Duitse verjaringstermijn van drie jaar werd echter niet gestuit door de inbeukprocedure, of totdat de richtlijnen wel correct waren uitgevoerd, zo heeft het Hof verklaard. De slachterijen waren dus te laat in actie gekomen…
Het EP stemt in met het rapport van GroenLinks-Europarlementariër Kathalijne Buitenweg over het Commissievoorstel voor een richtlijn inzake gelijke behandeling. Het rapport pleit voor Europese regels tegen discriminatie op grond van seksuele oriëntatie, handicap, religie en leeftijd bij het aanbieden van diensten en goederen, onderwijs, sociale zekerheid en sociale voordelen. Met de amendementen wil het EP verduidelijkingen opnemen in de richtlijn, met name op het gebied van discriminatie wegens handicap en leeftijd, de bestrijding van meervoudige discriminatie en de mogelijkheid van schadevergoeding.
Het voorstel van het Europese Commissie voor een richtlijn over patiëntenrechten en grensoverschrijdende gezondheidszorg heeft het akkoord van de plenaire vergadering van het Europees Parlement. Een eerder voorstel van de Commissie sneuvelde juist door hevige kritiek vanuit het EP.
OLAF, het fraudebestrijdingbureau van de Europese Commissie, moet bij zijn onderzoeken naar mogelijke fraude meer oog hebben voor het beginsel dat een persoon onschuldig is tot het tegendeel bewezen is. Beschuldigende brieven aan derden voordat de schuld van de onderzochte persoon vaststaat acht de Ombudsman niet geoorloofd. OLAF wordt hiermee op de vingers getikt in een zaak die een Britse consultant had aangebracht bij de Europese Ombudsman.
Nieuwsbericht | 23-03-2009
Opnieuw stond de aanpak van de economische en financiële crisis centraal tijdens een Europese Raad. De Europese leiders riepen op de reeds bestaande aanpak te consolideren en vast te blijven houden aan Europese coördinatie. De Europese Raad deed tevens een oproep aan de Raad en het Europees Parlement om wetgeving ter bestrijding van de crisis vóór het reces van het EP af te handelen. Verdere maatregelen zullen worden genomen op basis van het rapport De Larosière. Dat blijkt uit de conclusies van de Europese Voorjaarsraad van 19 en 20 maart jl.
Nieuwsbericht | 22-03-2009
Nationale rechters moeten een grotere rol spelen bij het handhaven van de staatssteunregels, zo vindt de Europese Commissie. Onder de versoepelde staatssteunregels is het voor veel vormen van staatssteun niet verplicht deze aan te melden bij de Commissie. De Commissie wil de rol van de nationale rechter een nieuwe impuls geven met een handleiding voor de rechter in zaken over (ongeoorloofde) staatssteun.
Nieuwsbericht | 17-03-2009
De Nederlandse Vereniging voor Europees Recht organiseert op 15 mei 2009 een studiemiddag over het Europees milieurecht in Nederland en in België. De NVER constateert dat de rechtspraak en rechtspraktijk in de lidstaten zeer van elkaar verschillen. Recente rechtspraak van het Hof van Justitie en andere actuele onderwerpen zullen aan bod komen.
Het 24e FIDE-congres (Fédération Internationale pour le Droit Europeén, de Europese koepel van de nationale verenigingen Europees recht), zal van 3 t/m 6 november 2010 plaats vinden te Madrid. Dit keer onder meer over de rol van de nationale parlementen in de EU en over de rechterlijke controle in mededingingszaken. De Nederlander Piet Jan Slot zal optreden als algemeen rapporteur voor het onderwerp ‘Public Capital and Private Capital in the EU’.
Voor wie een zomervakantie wil combineren met een cursus Europees recht kan ook dit jaar weer terecht in Trier bij de Academy of European Law (ERA). Van 15 juni tot en met 10 juli 2009 organiseert de ERA cursussen op verschillende Europeesrechtelijke gebieden. Nederlandse rijksambtenaren krijgen 40% korting op het inschrijfgeld.
Toont 2.881 - 2.900 van 3.358 resultaten.