Inloggen
De Europese Commissie heeft voor de 25e keer haar jaarlijks verslag over de toepassing van het gemeenschapsrecht uitgebracht. Een hele klus, gezien het feit dat er inmiddels 10000 verordeningen en 1700 richtlijnen van kracht zijn. Om nog maar te zwijgen van de artikelen in het EG-verdrag. Nieuw is dat het rapport niet alleen terugkijkt op het jaar 2007, maar ook prioriteiten voor de toekomst benoemt.
Nieuwsbericht | 20-11-2008
Het Verdrag van Lissabon is goedgekeurd door het Zweedse parlement. Daarmee is de ratificatie door de Zweedse regering nog slechts een formaliteit. 243 van de 349 parlementariërs in de ‘Rikstagen’ stemmen in met de tekst. Belangrijk punt van discussie in Zweden tijdens de goedkeuringsprocedure was het behoud van het Zweedse CAO-stelsel. Directe aanleiding is het arrest Laval van het EG-Hof van Justitie.
Nederland mag van studenten uit andere EU-landen verwachten dat zij vijf jaar ononderbroken in Nederland hebben verbleven voordat zij op gelijke voet met Nederlanders aanspraak kunnen maken op studiefinanciering. Het EG-Hof van Justitie heeft dit bepaald in de zaak Förster. De regels van de IB-groep voorzien volgens het Hof in een ‘hoog niveau van rechtszekerheid en transparantie’.
Nieuwsbericht | 19-11-2008
Het is onder voorwaarden toegestaan voor een overheidsinstantie om een activiteit zonder aanbestedingsprocedure te gunnen aan een samenwerkingsverband met andere overheidsinstanties. De belangrijkste voorwaarde is dat er voldoende zeggenschap is van de gunnende overheid in de uitvoerende overheidsorganisatie. In het arrest Coditel Brabant heeft het EG-Hof van Justitie het zeggenschapscriterium bij quasi-inbesteding gepreciseerd.
In de Europese Unie verdienen vrouwen gemiddeld 15% minder loon dan mannen die hetzelfde werk doen. In de particuliere sector is het verschil zelfs 25%. Het Europees Parlement wil dat de EU harde maatregelen neemt om dit verschijnsel tegen te gaan. Er moeten sancties komen, zoals compensatie voor gedupeerden, administratieve boetes, uitsluiting van overheidsuitkeringen en subsidies voor werkgevers en publicatie van overtreders. Met 590 stemmen voor en 23 tegen heeft het Parlement in een rapport de Commissie opgeroepen om actie te ondernemen.
Nieuwsbericht | 10-11-2008
De Europese Commissie heeft in haar jaarlijkse werkprogramma voor 2009 de plannen aangekondigd voor de komende periode. Het programma bevat weinig verrassingen: de economie, het klimaat en internationale politiek staan bovenaan de agenda. Najaar 2009 eindigt de termijn van de huidige Commissie.
Nieuwsbericht | 08-11-2008
Het Europees Parlement stemt niet in met het verbieden van speelgoed in chocolade eieren. In het voorstel van de Commissie zou speelgoed dat sterk is verbonden aan levensmiddelen (snoepgoed) en waarbij eerst het levensmiddel moet worden opgegeten alvorens bij het speelgoed te komen, worden verboden. Dit verbod gaat niet door, maar het speeltje moet wel verpakt worden.
De Europese Commissie heeft ten onrechte het Nederlandse verzoek afgewezen om roetfilters op dieselmotoren verplicht te mogen stellen. Dat heeft het EG-Hof bepaald in het beroep dat Nederland had ingesteld tegen de weigering door de Commissie. De Commissie moet nu een nieuwe beslissing nemen, en daarbij rekening houden met de door Nederland aangeleverde informatie over de luchtvervuiling hier.
Het oordeel van het Tsjechische constitutionele hof over de verenigbaarheid van het Verdrag van Lissabon met de Tsjechische grondwet zal met twee weken worden uitgesteld, naar 25 november 2008. Het Hof in Brno komt hiermee tegemoet aan het verzoek tot uitstel van de Tsjechische president Klaus. De president, die onlangs aanschoof bij een feestelijk diner van de Ierse Nee-campagne, wenst namelijk gehoord te worden in de procedure. De ratificatie zal nu niet meer kunnen worden afgerond voor het begin van het Tsjechische Voorzitterschap.
In 2007 heeft de Europese Commissie 4196 verzoeken in het kader van de Eurowob ontvangen, acht procent meer dan in 2006. Dertig procent van de verzoeken komt vanuit de academische wereld, inmiddels de grootste groep verzoekers. Journalisten nemen 3 procent voor hun rekening. De belangrijkste reden voor weigering blijft de bescherming van de besluitvorming binnen de Commissie, vooral in het kader van inspecties en onderzoeken. De Commissie publiceerde onlangs haar verslag over de toepassing van de Eurowob in 2007.
Nieuwsbericht | 05-11-2008
Tijdens de JBZ-raad van 24 oktober 2008 is de richtlijn inzake de beschermingvan het milieu door middel van het strafrecht aangenomen. Het opnemen van strafrechtelijke bepalingen in een EG-richtlijn is bijzonder. Normaal wordt dit geregeld in een kaderbesluit van de EU. De richtlijn heeft dan ook een interessante totstandkomingsgeschiedenis.
Nieuwsbericht | 04-11-2008
Nederlandse inwoners van de Nederlandse Antillen en Aruba zullen de mogelijkheid krijgen om te stemmen voor de verkiezingen van het Europees Parlement, te beginnen in 2009. De Nederlandse Kieswet is hiertoe aangepast. Nederland heeft voor deze aanpassing gekozen om gevolg gegeven aan de uitspraken van het EG-Hof van Justitie en de Raad van State in de zaak Eman en Sevinger.
Nieuwsbericht | 02-11-2008
De vervoersbedrijven Connexxion en Arriva kunnen geen beroep instellen tegen een concessiebesluit, wanneer zij niet hebben ingeschreven op de aanbestedingsopdracht. Dit heeft het College van Beroep voor het Bedrijfsleven bepaald in een geding tegen de provincie Friesland en de Stadsregio Rotterdam over een concessiebesluit ten gunste van een concurrent. Connexxion en Arriva beriepen zich op het Europese recht, maar haalden bakzeil.
Door de internationale financiële crisis staat het staatssteunrecht in de belangstelling. De Europese Commissie staat onder druk om steun van de lidstaten aan financiële instellingen goed te keuren. De Commissie is daarom gekomen met een mededeling over de toepassing van de staatssteunregels in het kader van de huidige financiële crisis. Volgens de Commissie “blijkt het vertrouwen binnen de banksector te zijn weggespoeld”.
Nieuwsbericht | 30-10-2008
De implementatieachterstand van Nederland is in het derde kwartaal van 2008 gedaald met 6 richtlijnen, aldus het kabinet bij de presentatie van het kwartaaloverzicht. 86 % procent van alle Europese richtlijnen en kaderbesluiten is binnen de termijn afgerond. Het kwartaaloverzicht is gepubliceerd op de ECER-website.
De Eerste en Tweede Kamer kunnen voorlopig nog geen positief subsidiariteit- en proportionaliteitsoordeel hechten aan het voorstel van de Europese Commissie voor een nieuwe gelijkebehandelingsrichtlijn. In de brief aan de Europese Commissie schrijven de voorzitters van de Kamers dat er nog te veel onduidelijkheid bestaat over de reikwijdte van de voorgestelde maatregelen, alsmede de praktische, juridische en financiële implicaties van het voorstel. Nadere toelichting van de Commissie en/of de Nederlandse regering is volgens hen geboden.
Op vrijdag 14 november a.s. houdt de Nederlandse Vereniging voor Europees Recht haar Najaarsvergadering. Op de vergadering zal worden gediscussieerd over de verschillende manieren waarop (Europese) wetgeving, rechtspraak en bestuur met informatie omgaan. Het ECER beveelt deze bijeenkomst van harte aan.
Nieuwsbericht | 28-10-2008
Kan de overheid bedrijven helpen bij de financiering van hun leningen? Gelden er speciale regels ten aanzien van het midden- en kleinbedrijf? Met de nieuwe groepsvrijstellingsverordening van de Europese Commissie zijn er meer mogelijkheden op het gebied van staatssteun. De Commissie heeft nu de meest gestelde vragen helder op een rij gezet.
Uitzendkrachten mogen in beginsel niet meer ongelijk behandeld worden ten opzichte van vaste werknemers. Bepaalde arbeidsvoorwaarden, waaronder zwangerschapsverlof en vakantiedagen, moeten gelijk zijn. Het is mogelijk af te wijken van deze hoofdregel, mits er een akkoord is tussen sociale partners. Dat staat in een zwaar bevochten richtlijn die deze week door het Europees Parlement is goedgekeurd. De lidstaten hebben drie jaar de tijd om de richtlijn te implementeren.
Nieuwsbericht | 23-10-2008
Toont 3.101 - 3.120 van 3.500 resultaten.