Inloggen
Nog voor de vakantie heeft het kabinet twee lezenswaardige reacties aan het parlement gestuurd over de versterking van de Europese dimensie van de Haagse ambtenaren, over de verbetering van de inzet en aanpak in Brussel en de vergemakkelijking van de implementatie van Brusselse wetgeving in de Nederlandse rechtsorde. Deze reacties zijn vervat in de beantwoording van kamervragen van Pechtold (D66) over de positie van Europa op Nederlandse ministeries en in de kabinetsreactie op het advies van de VROM-Raad "Brussels Lof". En natuurlijk steunt het ECER u daar graag bij.
Nieuwsbericht | 06-08-2008
De procesgemachtigden van de Nederlandse regering bij de Luxemburgse hoven hebben voor de tweede maal een jaarbericht gepubliceerd. In het jaarbericht vindt u een overzicht van de zaken waaraan Nederland heeft deelgenomen en waarin in 2007 arrest is gewezen. Nederland is één van de meest actieve lidstaten voor het Hof van Justitie.
Nieuwsbericht | 04-08-2008
Verslaafden kunnen hun bijstandsuitkering behouden als zij zich laten behandelen in een andere EU-lidstaat. Het woonplaatsvereiste in de Wet Werk en Bijstand (WWB) is in dat geval in strijd met het vrij verkeer van diensten. Stopzetting van de uitkering is een disproportionele maatregel. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep geoordeeld in een beroep van twee drugsverslaafden tegen de gemeente Dordrecht.
Nieuwsbericht | 03-08-2008
De Raad van de Europese Unie heeft in een ‘bestuurlijke regeling’ met het Verenigd Koninkrijk afspraken gemaakt over het gebruik van Britse talen binnen de werkzaamheden van de Raad. Britse burgers kunnen de Raad voortaan schrijven in deze talen. Ook kunnen de leden van de Raad voortaan worden toegesproken worden in het Scottish en Welsh. Een soortgelijke afspraak bestond ook al voor de Spaanse officiële talen. De Nederlandse staatssecretarissen Tineke Huizinga-Heringa en Jack de Vries moeten de Raad nog steeds in het Nederlands toespreken.
Het voorstel van de Europese Commissie tot aanpassing van de e- privacyrichtlijn gaat op sommige punten niet ver genoeg, zo vindt de Europese toezichthouder voor gegevensbescherming. Bepaalde organisaties die grote hoeveelheden persoonsgegevens beheren, ontspringen nu de dans. De richtlijn houdt onvoldoende rekening met de verschillende manieren waarop persoonlijke data tegenwoordig circuleren.
Nieuwsbericht | 29-07-2008
Voor het eerst sinds het Verdrag van Amsterdam wordt gesproken over nauwere samenwerking tussen lidstaten. Negen lidstaten zijn van plan om onderling een EU-verordening in te voeren over het toepasselijk recht bij echtscheidingen. Dit nieuwe stelsel van regels, Rome III genaamd, zal dan enkel voor deze lidstaten van kracht worden. Nauwere samenwerking is juridisch en politiek een lastige operatie.
De Europese Commissie en het Europees Parlement hebben een inter-institutioneel akkoord gesloten om het toezicht van het EP op werkzaamheden van de comités te vergemakkelijken. De Commissie moet inzichtelijk maken waar de comités dagelijks mee bezig zijn. Zo moeten de agenda’s van de comité-vergaderingen worden opgestuurd en een register moet de precieze stand van zaken weergeven in een bepaald dossier.
Nieuwsbericht | 28-07-2008
Onderdanen van derde landen die familielid zijn van een EU-onderdaan die gebruik maakt van het vrij verkeer van personen kunnen niet onderworpen worden aan nationale immigratieregels. Een burger van de Unie mag niet gehinderd worden als hij binnen de Unie migreert. Dat geldt dus ook voor zijn familielid, ook al is deze persoon onderdaan van een derde land. Hij hoeft niet eerst legaal in een andere lidstaat te hebben verbleven. Het EG-Hof heeft dit bepaald in het arrest Metock, waarin het Hof breekt met eerdere rechtspraak op dit gebied. Het is dus niet mogelijk voor Nederland om praktijken als de bekende ‘België- route’ tegen te gaan
Nieuwsbericht | 27-07-2008
Een particulier kan van zijn lokale overheid eisen dat een actieplan wordt opgesteld om de luchtvervuiling door fijnstof in zijn buurt tegen te gaan. Aangezien zijn gezondheid in het geding is, kan hij zich direct beroepen op de Europese richtlijn inzake luchtkwaliteit. In de zaak Janecek heeft het EG-Hof daaraan toegevoegd dat de lidstaten niet verplicht zijn zodanige maatregelen in een actieplan op te nemen dat zich geen enkele overschrijding meer voordoet.
De Nederlandse Goedkeuringswet van het Verdrag van Lissabon is op 25 juli in werking getreden. De officië le ratificatie zal eind augustus plaatsvinden. De Italiaanse Senaat en de Kamer van Afgevaardigden hebben het Verdrag van Lissabon unaniem goedgekeurd. Tot nu toe hebben 21 van de 27 lidstaten hun nationale instemmingsprocedures afgerond, ondanks het Ierse nee. De parlementen van Spanje, Duitsland en Polen hebben de tekst ook goedgekeurd, maar daar moet het staatshoofd nog tekenen. Het Zweedse parlement zal naar verwachting in september volgen. Het Tsjechische parlement stemt in oktober. Op 15 oktober 2008 zal de Europese Raad in Brussel bijeenkomen om de stand van zaken te bespreken.
Nieuwsbericht | 24-07-2008
Het begrip ‘nationale soevereiniteit’ is aan herijking toe. Vaak wordt soevereiniteit afgespiegeld als zouden de lidstaten steeds meer van de eigen bevoegdheden ‘overdragen’ naar Europa. Dit beeld klopt niet, stelt professor Laurens-Jan Brinkhorst, al veertig jaar nauw betrokken bij de EU, in zijn onlangs gepubliceerde Leidse oratie. De nationale soevereiniteit is onderdeel geworden van een groter collectief.
Nieuwsbericht | 23-07-2008
Een gezonde werknemer kan worden gediscrimineerd op grond van handicap, wegens een handicap van zijn kind. De Europese richtlijn voor gelijke behandeling op de werkplek strekt zich dus niet enkel uit tot personen die zelf een handicap hebben. De kring van personen die aanspraak kunnen maken op bescherming tegen discriminatie op grond van handicap is daarmee fors groter dan tot nu toe werd gedacht. Dit is de uitkomst van een opmerkelijk arrest van het EG-Hof.
Nieuwsbericht | 17-07-2008
Voor het tweede opeenvolgende kwartaal laat de implementatie-achterstand een stijging zien. Ook het aantal ingebrekestellingen door de Europese Commissie loopt op. Volgens het kabinet is extra inzet en aandacht nodig. Een juiste toepassing van de voorrangsregel (implementatie van Europese richtlijnen dient prioriteit te krijgen boven regelgeving van nationale oorsprong) zou de trend van de stijgende achterstand kunnen doen keren. Dat schrijft het kabinet bij de aanbieding van het overzicht over het tweede kwartaal 2008.
Nederland kan wel degelijk aantonen dat er een specifiek probleem bestaat in Nederland als het gaat om luchtvervuiling door fijnstof, ook in vergelijking met andere lidstaten. De afwijzing van het verzoek van Nederland om roetfilters verplicht te mogen stellen voor dieselauto’s moet opnieuw worden getoetst. De Europese Commissie is te gemakkelijk voorbij gegaan aan de door Nederland aangeleverde informatie. Dit adviseert Advocaat-Generaal Juliane Kokott het EG-Hof in het hoger beroep dat Nederland heeft ingesteld tegen een arrest van het Gerecht van Eerste Aanleg.
Met het arrest in de zaak Rinau heeft het EG-Hof de eerste prejudiciële spoedprocedure afgerond. Het Hof heeft uitzonderlijk snel arrest gewezen: binnen twee maanden vanaf het verzoek van de Litouwse rechter. De zaak betrof de ontvoering van een kind van Duitsland naar Litouwen. De spoedprocedure is bijzonder intensief maar blijkt dus effectief. Een nieuwe procedure is inmiddels aanhangig.
Nieuwsbericht | 14-07-2008
De aankondiging van een werkgever om geen allochtonen in dienst te nemen vormt een directe discriminatie op grond de EG-richtlijn inzake ras of etnische afstamming.. Deze EG-richtlijn eist niet dat een concrete klager slachtoffer is geworden van het gelaakte wervingsbeleid. Het EG-Hof heeft dit besloten naar aanleiding van de publieke uitlatingen van een directeur van een Belgisch garagepoortenbedrijf.
Nieuwsbericht | 10-07-2008
Patiënten hebben volgens het EG-Hof het recht om medische zorg te ontvangen in een andere lidstaat. Die moet in beginsel worden vergoed door het eigen land. Maar er is heerst nog steeds onduidelijkheid over de manier waarop deze rechtspraak van het EG-Hof moet worden toegepast. Met een nieuwe richtlijn wil de Commissie rechtszekerheid op dit gebied bieden. De eerste bespreking in het Europees Parlement bracht al controversen aan het licht.
Nieuwsbericht | 09-07-2008
Het EG-Hof heeft in de zaak Ahold arrest gewezen in het voordeel van de Nederlandse schatkist. De Nederlandse belastingdienst mag de afronding naar beneden van BTW- bedragen aan de kassa’s van de AH-supermarkten tegengaan.. Over alle kruideniers in Nederland zou dat 100 miljoen euro hebben gescheeld. AH mag dan op de kleintjes letten, de fiscus denkt groot.
Een aantal vormen van staatssteun zal automatisch worden goedgekeurd door de Europese Commissie. Een nieuwe verordening bepaalt dat steunmaatregelen op uiteenlopende terreinen van overheidsbeleid zijn vrijgesteld van het instemmingvereiste van de Commissie. Aanmelding van deze vormen van staatsteun is niet langer nodig. Eurocommissaris Kroes wil op deze manier de Europese economie en innovatie stimuleren.
Nieuwsbericht | 08-07-2008
De Eerste Kamer heeft dinsdag 8 juli met een royale meerderheid het Verdrag van Lissabon aanvaard door de Goedkeuringswet aan te nemen. Alleen de fracties van SP, SGP, Partij voor de Dieren en Yildirim stemden tegen het verdrag dat de Europese Unie met 27 lidstaten slagvaardiger, transparanter en democratischer moet maken. Het Verdrag van Lissabon komt in de plaats van het grondwettelijk verdrag dat in 2005 op een 'nee' van de bevolking stuitte bij referenda in Frankrijk en Nederland. Over het Verdrag van Lissabon zal niet opnieuw een referendum worden gehouden. Nu de Eerste Kamer het Verdrag van Lissabon heeft aanvaard, heeft het in Nederland de eindstreep gehaald.
Nieuwsbericht | 07-07-2008
Toont 3.181 - 3.200 van 3.517 resultaten.