Inloggen
De Commissie moet klachten sneller afhandelen, zich meer proactief opstellen bij mogelijke schending van gemeenschapsrecht, de informatievoorziening en transparantie vergroten en beter samenwerken met het Europees Parlement. Dat stelt het EP in een resolutie over de toepassing van het Gemeenschapsrecht.
Nieuwsbericht | 21-02-2008
Nieuwsbericht | 19-02-2008
Een permanente Rijksbrede monitor om de invloed van de EU op de Nederlandse wetgeving te meten komt er niet. Dat heeft het kabinet besloten naar aanleiding van de pilot-monitor die het Asser-instituut heeft uitgevoerd. Wel wil het kabinet meer duidelijkheid verschaffen over de Europese oorsprong van Nederlandse wetten. Daartoe wordt onderzocht of kruisverwijzingen tussen Europese en nationale wetgeving kunnen worden opgenomen in de databank wetten.nl.
Nieuwsbericht | 17-02-2008
De wijze waarop Ierland de financiële risico's van particuliere zorgverzekeraars onderling verdeelt, vormt geen verboden staatssteun. De zorgverzekeraars zijn belast met een dienst van algemeen economisch belang. Dat heeft het Gerecht van eerste aanleg in Luxemburg bepaald in een zaak die door Britse verzekeraars tegen de Commissie was aangespannen. Voor Nederland is deze uitspraak van belang omdat het Nederlandse zorgverzekeringsstelsel op een soortgelijke manier werkt.
Nieuwsbericht | 13-02-2008
Wanneer de Europese Commissie een nationale steunmaatregel goedkeurt, hoeven steunbedragen die al zijn uitbetaald voordat de Commissie het groene licht heeft gegeven, niet te worden terugbetaald. Wel kan de onderneming worden gedwongen rente te betalen over het genoten voordeel. Dat vloeit voort uit het EG-verdrag, aldus het EG-Hof in de zaak CELF.
Nieuwsbericht | 11-02-2008
Een snellere beantwoording van vragen van nationale rechters over het Europese vreemdelingenrecht en strafrecht: dat is het doel van de nieuwe prejudiciële spoedprocedure die het EG-Hof vanaf 1 maart a.s. kan toepassen. Het Hof bepaalt zelf of een zaak met spoed moet worden behandeld, op verzoek van een nationale rechter of uit eigen beweging.
Nieuwsbericht | 10-02-2008
Meer dan honderd belangstellenden bezochten donderdag 7 februari het ECER-seminar over de keuze van de rechtsbasis van EU-besluiten. Tijdens het seminar werd een handzame versie van de ICER-handleiding gepresenteerd, samen met een verkorte versie op binnenzak-, rspectievelijk handtasformaat. De handleiding zal binnenkort op ruime schaal worden verspreid binnen de ministeries.
Nieuwsbericht | 06-02-2008
Door het sturen van een met redenen omkleed advies heeft de Commissie de volgende fase in een inbreukprocedure tegen Nederland en tien andere lidstaten ingeleid. De richtlijn omvat verschillende aspecten van gelijke behandeling; Nederland wordt onder meer verweten de mogelijkheden die de richtlijn biedt voor een ongelijke behandeling te ruim te hebben geïnterpreteerd.
Nieuwsbericht | 03-02-2008
Nieuwsbericht | 31-01-2008
De richtlijn inzake gelijke behandeling op het werk verbiedt niet alleen discriminatie van een werknemer wegens een handicap, maar ook discriminatie en pesterijen door een werkgever als een werknemer extra zorg moet besteden aan een gehandicapt kind. Dat is het advies van Advocaat-Generaal Poiares Maduro aan het EG-Hof in een prejudiciële zaak over het ontslag van de Britse werkneemster Coleman.
Het kabinet heeft een rapportage nieuwe stijl over de omzetting van EU-regels in Nederland aan de Kamer gestuurd. Daarbij is een gedetailleerde appreciatie van de achterstanden gegeven. Ook heeft het kabinet zijn voornemens op dit gebied uiteengezet in een brief aan de vaste Commissie voor Europese Zaken van de Tweede Kamer.
Nieuwsbericht | 29-01-2008
Turkse staatsburgers die als au-pair of student een lidstaat zijn binnengekomen, kunnen onder bepaalde omstandigheden als werknemer worden aangemerkt en verlenging van hun verblijfvergunning krijgen. De oorspronkelijke reden van toelating is dan niet langer van belang. Dit heeft het EG-Hof van Justitie in de zaak Payir bepaald.
Nieuwsbericht | 24-01-2008
De - inmiddels afgeschafte - Duitse subsidieregeling voor eigen woningen mocht niet worden beperkt tot woningbezitters in Duitsland. Grensarbeiders die in een andere lidstaat wonen en in Duitsland werken, hadden ook recht op die subsidie. Zelfs economisch niet-actieven hadden daarop aanspraak kunnen maken. De regels van het vrije personenverkeer en het Europees burgerschap laten op dat punt geen onderscheid toe. Dat heeft het Hof van Justitie bepaald in een inbreukprocedure tegen Duitsland.
Nieuwsbericht | 17-01-2008
De automatische bevriezing door de EG van banktegoeden van iemand die door de VN wordt verdacht van terrorisme is ongeldig. Dat adviseert Advocaat-Generaal Maduro het EG-Hof. Hij is van oordeel dat de EG de grondrechten moet eerbiedigen van personen die door de Verenigde Naties op de zwarte lijst zijn gezet en zich daartegen niet hebben kunnen verdedigen.
Nieuwsbericht | 15-01-2008
De Europese Commissie heeft een discussienota opgesteld over de financiering van de publieke omroepen. De aandacht gaat vooral uit naar de rol van de publieke omroep in de nieuwe media en de toepassing van de staatssteunregels op overcompensatie en kruissubsidies voor commerciële activiteiten. Lidstaten en andere belangstellenden kunnen vóór 11 maart reageren.
Nieuwsbericht | 14-01-2008
De Raad van State heeft vragen gesteld aan het EG-Hof over het verbod voor woningscorporaties om buiten Nederland huisvestingsactiviteiten te ondernemen. De Raad van State heeft twijfels over de toepassing van het vrije kapitaalverkeer en de uitzonderingen daarop, en over de staatssteunregels voor diensten van algemeen economisch belang.
Tien dagen na het einde van het Portugese Voorzitterschap is dat land door het EG-Hof veroordeeld tot het betalen van een dwangsom van bijna 20 duizend euro per dag. Portugal had nog steeds geen uitvoering uitgegeven aan een eerder arrest van het EG-Hof over overheidsaansprakelijkheid wegens onjuiste aanbestedingen.
Nieuwsbericht | 10-01-2008
Toont 3.241 - 3.260 van 3.500 resultaten.