Inloggen
Zoals gebruikelijk heeft de Raad op 1 januari een nieuwe voorzitter gekregen, Slovenië heeft Portugal opgevolgd. Speerpunten van het Sloveense voorzitterschap zijn onder meer de toekomst van de Unie (spoedige inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon) en stabiliteit op de Balkan. Deze laatste prioriteit kan, gezien de verwachte onafhankelijkheid van Kosovo, Slovenië nog aardig wat werk gaan kosten.
Nieuwsbericht | 31-12-2007
EU-instellingen moeten telkens zelf beoordelen of documenten die door een lidstaat vertrouwelijk zijn verstrekt, openbaar kunnen worden gemaakt. De verklaring van een lidstaat dat dwingende redenen van groot openbaar belang de openbaarmaking van die documenten verhindert, ontslaat een EU-instelling niet automatisch van de verplichting een eigen afweging te maken. Dit heeft het Hof van Justitie bepaald.
Nieuwsbericht | 20-12-2007
Een blokkade van bouwterreinen door een Zweedse vakbond die een aannemer uit Letland wilde dwingen loononderhandelingen te voeren en zich bij een collectieve arbeidsovereenkomst aan te sluiten levert een beperking van het vrij verrichten van diensten op. Dat heeft het Hof bepaald in de zaak Laval. Het Hof vond in dit geval dat de actie niet werd gerechtvaardigd uit een oogpunt van bescherming van de werknemers
Nieuwsbericht | 17-12-2007
De ondertekening van het Verdrag van Lissabon is een feit. Nu breekt voor de 27 EU-lidstaten de volgende fase aan: goedkeuring van het verdrag volgens de nationale procedures. De Commissie heeft een informatieve en gebruiksvriendelijke website ingericht over het nieuwe verdrag.
Nieuwsbericht | 12-12-2007
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de website van het Expertisecentrum Europees Recht (ECER) grotendeels opengesteld voor het publiek. De ECER-site blijft primair bedoeld voor de Haagse ambtenaren maar voortaan kunnen ook andere belangstellenden er terecht met vragen over de praktische aspecten van Europa en de Europese spelregels.
Collectieve acties van vakbonden kunnen in strijd zijn met de bepalingen van het EG-Verdrag inzake vrijheid van vestiging. Een werkgever kan deze bepalingen inroepen tegen vakbonden. Dergelijke collectieve acties zijn alleen gerechtvaardigd indien daarmee daadwerkelijk de bescherming van werknemers wordt nagestreefd. Dat heeft het EG-Hof bepaald in de zaak Viking.
Derdelanders die gezinslid zijn van een Nederlander hebben recht op verblijf in Nederland wanneer die Nederlander na betaald werk te hebben verricht in een andere EU-lidstaat terugkeert naar Nederland. Dat geldt ook wanneer die derdelander naar Nederlands recht geen verblijfsrecht heeft en zo'n Nederlander hier geen economische activiteit meer verricht. Dit heeft het EG-Hof bepaald in de zaak Eind.
Nieuwsbericht | 11-12-2007
Het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie is ondertekend en plechtig afgekondigd door de voorzitters van de Europese Commissie, het Parlement en de Raad. Daarmee is de weg vrij gemaakt voor het juridisch verbindend worden van het Handvest door het Verdrag van Lissabon.
Het wordt veel gemakkelijker om inzicht te krijgen in de stand van zaken van de implementatie van richtlijnen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft daarvoor een nieuw instrument ontwikkeld: de i-Timer. De ministers, ambtelijke leiding en het parlement krijgen voortaan duidelijker informatie over de stand van zaken m.b.t. de implementatie van EG-richtlijnen en EU-kaderbesluiten. Bovendien geeft de i-Timer aan waar overschrijdingen van de implementatietermijn dreigen (early warning) en wie voor deze overschrijdingen verantwoordelijk zijn.
De regels voor de rechtsbescherming tegen beslissingen over aanbestedingen zijn verbeterd. Ondernemingen kunnen in beroep gaan tegen de toewijziging van een aanbesteding aan een andere onderneming of wanneer een overheid ten onrechte niet openbaar heeft aanbesteed. Een oude richtlijn is aangepast aan de ontwikkelingen in de rechtspraak van het Hof van Justitie.
Nieuwsbericht | 03-12-2007
Oostenrijk en België krijgen vijf jaar de tijd om te antwoorden op een ingebrekestelling over de beperking van de toegang tot hun universiteiten voor studenten uit andere lidstaten. Deze ongebruikelijke beslissing heeft de Commissie genomen om de beide landen in staat te stellen gegevens te verzamelen over de ontwikkelingen.
Op 26 november is de richtlijn over het beheer van overstromingsrisico's in werking getreden. Doel van de richtlijn is het voorkomen en beperken van overstromingen en wateroverlast. De eerste stap die lidstaten moeten nemen is het opstellen van een overstromingsrisicobeoordeling van stroomgebieden en bijbehorende kustgebieden. Het spreekt voor zich dat Nederland, gelegen aan de Noordzee en in het stroomgebied van Rijn en Maas, belang heeft bij een correcte tenuitvoerlegging van de richtlijn.
Nieuwsbericht | 25-11-2007
Nu het protocol over diensten van algemeen belang bij het Verdrag van Lissabon het EU-kader heeft vastgelegd, is het tijd voor de implementatie ervan. Dat stelt de Commissie in een mededeling over diensten van algemeen belang. Daarin worden allerlei initiatieven aangekondigd, waaronder een interactieve informatiedienst en een strategie om de kwaliteit van sociale diensten te ondersteunen. Maar geen bindende maatregel om het speelveld voor Commissie en lidstaten af te bakenen in de regels van de interne markt.
Nieuwsbericht | 20-11-2007
Al eerder berichtte het ECER u over Culinária Européia, en dat krijgt nu een vervolg. In het boek 'Europees Culinair erfgoed' worden zo'n honderdzeventig Europees beschermde streekproducten besproken door journaliste Sarah Mollink. Zij besteedt niet alleen aandacht smaak, geur en indruk, maar ook aan rechtszaken die over de gerechten zijn uitgevochten voor het Hof van Justitie.
Nieuwsbericht | 14-11-2007
Aanbestedingen moeten vooraf worden gepubliceerd als zij een duidelijk grensoverschrijdend belang vertonen. Dit geldt ook voor aanbestedingen waarvoor de EG-richtlijn alleen maar bekendmaking achteraf voorschrijft. Ondernemingen in andere lidstaten die mogelijkerwijs geïnteresseerd zijn moeten toegang kunnen hebben tot bruikbare informatie. Dat heeft het EG-Hof bepaald in de Ierse Post-zaak.
Nieuwsbericht | 12-11-2007
De Commissie mag niet weigeren de namen bekend te maken van deelnemers aan een vergadering in het kader van een inbreukprocedure. Ambtenaren die daaraan deelnemen als vertegenwoordigers van hun ministerie kunnen zich niet beroepen op bescherming van hun persoonlijke levenssfeer en hun integriteit. Dat heeft het Gerecht van eerste aanleg bepaald.
Bent u van plan om dit jaar de kerst in Praag door te brengen? Als u met de auto reist, hoeft u naar alle waarschijnlijkheid uw paspoort niet meer te tonen: het Schengengebied wordt op 21 december uitgebreid met 9 nieuwe lidstaten, waaronder Tsjechië.
De doorwerking van het Europees recht in de Nederlandse rechtsorde is niet afhankelijk van het stelsel van de artikelen 93 en 94 Grondwet. Dat stelt het kabinet in een notitie aan de Kamer. Het kabinet neemt daarmee afstand van het standpunt van de Grondwetgever in 1983. Wetenschap en rechtspraak leidden tot dit voortschrijdend inzicht.
Nieuwsbericht | 08-11-2007
Nederland kan geen beroep instellen tegen een positieve Commissie-beschikking op een verzoek om ontheffing van de richtlijn gevaarlijke stoffen. Het argument dat de Commissie eigenlijk niet bevoegd was een beslissing op dat verzoek te nemen, heeft het Gerecht van eerste aanleg niet overtuigd.
Toont 3.261 - 3.280 van 3.498 resultaten.