De Europese Commissie schetst op verzoek van de Europese Raad een aantal opties waarmee de continuïteit van de energievoorziening tijdens het volgende winterseizoen kan worden verzekerd en de energieprijzen betaalbaar blijven. Het gaat bijvoorbeeld om collectieve gasaankopen en minimumverplichtingen voor gasopslag. Verder geeft de Commissie een overzicht van kortetermijnopties om energieprijspieken te temperen.
Nieuwsbericht | 23-03-2022
De Europese economie wordt getroffen door de sancties van de EU en de tegenmaatregelen die onder meer door Rusland zijn ingesteld. Daarnaast zijn de elektriciteits- en gasprijzen aanzienlijk gestegen door de situatie in Oekraïne. Het tijdelijke staatssteunkader voorziet in de criteria waaronder lidstaten met de interne markt verenigbare steunmaatregelen kunnen nemen om de economische gevolgen van de Russische militaire agressie in Oekraïne te kunnen opvangen. Het tijdelijke staatssteunkader blijft in ieder geval van kracht tot 31 december 2022.
Het strategisch kompas bevat een militaire strategie van de EU voor de komende vijf tot tien jaar. Uiterlijk in 2025 moet een snel inzetbare EU-capaciteit, waarmee snel een troepenmacht tot 5.000 manschappen kan worden ingezet, volledig operationeel zijn. Andere acties die in het strategisch kompas worden genoemd zijn de ontwikkeling van een toolbox tegen hybride dreigingen en een versterking van het partnerschap met de NAVO. Daarnaast wordt de ontwikkeling van nieuwe projecten in het kader van de permanente gestructureerde samenwerking op defensiegebied (PESCO) als actiepunt genoemd.
De Europese Commissie heeft nieuwe regels voorgesteld op het gebied van cyberbeveiliging en informatiebeveiliging binnen de instellingen, organen en instanties van de EU. Die regels moeten zorgen voor een verbeterde weerbaarheid en responscapaciteit van de EU-instellingen, organen en instanties bij cyberdreigingen en -incidenten. Ook moeten de regels zorgen voor een veilig openbaar bestuur van de EU in de context van toenemende kwaadwillige cyberactiviteiten wereldwijd.
Vaste functies of functies die niet worden uitgeoefend om afwezige werknemers te vervangen kunnen tijdelijk door een uitzendkracht worden uitgeoefend. Het EU-recht verplicht de lidstaten niet om vast te stellen vanaf welke duur een terbeschikkingstelling van een uitzendkracht niet meer als ‘tijdelijk’ kan worden aangemerkt. De toewijzing van achtereenvolgende opdrachten aan een uitzendkracht mag echter niet tot doel hebben om de tijdelijke aard van een terbeschikkingstelling te omzeilen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Duitse rechter.
Nieuwsbericht | 22-03-2022
Wereldwijde samenwerking bij de aanpak van huidige en toekomstige gezondheidsbedreigingen is volgens de EU van cruciaal belang. De Raad verleent de Commissie daarom een machtiging om binnen het kader van de Wereldgezondheidsorganisatie te onderhandelen over een Internationaal Pandemieverdrag. De machtiging is beperkt tot de aangelegenheden die behoren tot de bevoegdheden van de EU en die in het verdrag zullen worden geregeld.
Nieuwsbericht | 18-03-2022
De nieuwe wetgeving maakt onderdeel uit van de actualisering van de richtlijn inzake carcinogene en mutagene agentia uit 2004. Agentia zijn stoffen en mengsels die kunnen inwerken op het organisme van de werknemer. In de nieuwe wetgeving worden de grenswaarden van bepaalde (kankerverwekkende) stoffen vastgesteld en herzien. Daarnaast voorziet de wetgeving in een betere bescherming van werknemers tegen chemische stoffen die het menselijke voortplantingssysteem kunnen verstoren.
Nieuwsbericht | 17-03-2022
De Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad hebben een akkoord bereikt waarmee de EU meer invloed krijgt om betere toegang te doen verkrijgen tot markten voor overheidsopdrachten buiten de Europese Unie. Hiermee krijgen EU-bedrijven meer kansen op toegang tot markten in derde landen. Het akkoord gaat over het zogeheten Internationaal Aanbestedingsinstrument (IPI).
Nieuwsbericht | 16-03-2022
Een illegaal verblijvende derdelander mag in een gespecialiseerde afdeling van een gevangenis worden ondergebracht indien de maximale opvangcapaciteit van speciale inrichtingen voor bewaring structureel gezien bijna bereikt is. De lidstaat moet wel aantonen dat hij niet heeft kunnen voorzien dat de speciale inrichtingen voor bewaring zwaar zouden worden gaan belast. De bevoegde autoriteiten moeten met regelmaat toetsen of de zware last ten aanzien van de speciale inrichtingen nog steeds voortduurt. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Duitse rechter.
Ingevolge het Unierecht moet een nationale rechter bij wie beroep is ingesteld tegen een besluit op grond van een wettelijke bepaling in een nationale regeling, waarvan het EU-Hof in een prejudicieel arrest reeds heeft vastgesteld dat die bepaling onverenigbaar is met het EU-Werkingsverdrag, deze regeling buiten toepassing laten. Dit geldt ook in latere administratieve en gerechtelijke procedures van die lidstaat, ook al zijn de aan die procedure ten grondslag liggende feiten niet volstrekt identiek. Alleen objectieve en legitieme obstakels van met name juridische aard kunnen dit anders maken. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van de Hongaarse rechter.
Nieuwsbericht | 15-03-2022
De Europese Commissie heeft twee wetgevingsvoorstellen goedgekeurd waarin regels en procedures zijn vastgelegd voor de tenuitvoerlegging en de handhaving van het terugtrekkingsakkoord (TA) en de handels- en samenwerkingsovereenkomst (HSO) tussen de EU en het VK. De voorstellen voorzien in een procedure om de EU-lidstaten te raadplegen voordat specifieke maatregelen worden genomen om de belangen van de EU in het kader van het TA en de HSO te beschermen. Met de vaststelling van deze wetgevingsvoorstellen voldoet de Commissie aan haar eerdere politieke toezegging om voor 1 april 2022 een specifiek wetgevingskader voor te stellen.
Nieuwsbericht | 14-03-2022
Een minderjarige EU-burger met een duurzaam verblijfsrecht in het gastland hoeft voor het behoud van zijn verblijfsrecht niet te beschikken over een verzekering die de ziektekosten volledig dekt. Die verplichting geldt ook niet voor de derdelander-ouder die daadwerkelijk voor de minderjarige zorgt en zijn afgeleide verblijfsrecht wil behouden. De minderjarige en de derdelander-ouder moeten wel over een volledig dekkende ziektekostenverzekering beschikken indien de minderjarige nog niet het duurzame verblijfsrecht heeft verworven. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Britse rechter.
Nieuwsbericht | 11-03-2022
De EU-lidstaten hebben een ontwerpvoorstel toegezonden gekregen voor een tijdelijke kaderregeling inzake staatssteun ter ondersteuning van de economie van de EU in de context van de Russische inval in Oekraïne. De Commissie zoekt met het voorstel naar volledige flexibiliteit van gebruik van het Europese staatssteuninstrumentarium om de lidstaten in staat te stellen bedrijven en sectoren te steunen die zwaar worden getroffen. De Commissie wil samen met lidstaten onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om de nodige en evenredige steun te verlenen en om tegelijk het gelijke speelveld op de Europese interne markt te beschermen.
Het vereiste van evenredigheid van sancties in de EU-Handhavingsrichtlijn voor detacheringen kan door particulieren worden ingeroepen en door de nationale bestuurlijke instanties en de nationale rechters worden toegepast. Indien een nationale regeling niet in overeenstemming is met het evenredigheidsvereiste moeten de nationale instanties die regeling buiten toepassing laten voor zover dat nodig is om ervoor te zorgen dat evenredige sancties worden opgelegd. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Oostenrijkse rechter.
Nieuwsbericht | 10-03-2022
In het licht van de Russische invasie in de Oekraïne schetst de Europese Commissie in een gepubliceerde Mededeling hoe Europa ruim vóór 2030 onafhankelijk kan worden van Russische fossiele brandstoffen, te beginnen met gas. Ook bevat het plan een reeks maatregelen die inspelen op de stijgende energieprijzen in Europa en om de gasvoorraden voor de winter van 2022 aan te vullen.
Nieuwsbericht | 09-03-2022
De mededeling herinnert aan de gemeenschappelijke doelstellingen van de EU en haar lidstaten met betrekking tot de groene en digitale transitie en de versterking van de sociale en economische veerkracht. De mededeling erkent dat de Europese economie ongekende veranderingen ondergaat met grote onzekerheden over de wereldpolitiek en de veiligheidssituatie. Ook wordt bevestigd dat dat de EU nauw moet samenwerken met internationale partners en de agenda voor duurzame groei op lange termijn moet versterken.
De Europese Commissie heeft een voorstel voor een richtlijn gepresenteerd om geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld te voorkomen, slachtoffers te beschermen en daders te vervolgen. Het wetgevingsvoorstel voorziet onder meer in de strafbaarstelling van bepaalde vormen van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld, het versterken van de slachtofferhulp en een verbeterde toegang van slachtoffers tot de rechter en tot passende bescherming.
De termijn waarbinnen een illegaal verblijvende derdelander vrijwillig dient terug te keren naar zijn land van herkomst kan bij wege van uitzondering worden verlengd. Bijvoorbeeld wanneer de derdelander zijn verblijf in de EU-lidstaat probeert te regulariseren. Die verlenging mag echter niet leiden tot vertragingen die van dien aard zijn dat afbreuk wordt gedaan aan de terugkeerprocedure op grond van de EU-Terugkeerrichtlijn. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Spaanse rechter.
Denemarken zal in juni 2022 een referendum houden over de vraag of Denemarken nauwer met de EU moet samenwerken op het gebied van defensie. Op dit moment neemt Denemarken nog niet deel (opt-out) aan besluiten en acties van de EU op het gebied van defensie. Het referendum vindt plaats tegen de achtergrond van discussies in het Deense parlement over de versterking van de nationale veiligheid.
Nieuwsbericht | 08-03-2022
Met de goedgekeurde mededeling geeft de Commissie lidstaten richtsnoeren mee voor het begrotingsbeleid in 2023. De richtsnoeren zijn mede in de context van de nieuwe crisissituatie in Oekraïne en Rusland gepresenteerd en ingegeven vanuit de wens om een sterke coördinatie van economische en budgettaire beslissingen. De richtsnoeren zijn gebaseerd op de kennis van vandaag maar met de waarschuwing dat er ook nog veel niet bekend is. Waar nodig, zullen de richtsnoeren later nog moeten worden aangepast.
Toont 441 - 460 van 3.274 resultaten.