Het beginsel van de rechterlijke onafhankelijkheid vereist dat nationale rechters worden beschermd tegen inmenging of druk van buitenaf die hun onafhankelijkheid in gevaar zou kunnen brengen. Die onafhankelijkheid kan niet worden gewaarborgd indien lagere rechters door een uitspraak van het grondwettelijk hof worden belet om grondwettelijk verklaarde nationale bepalingen te onderzoeken op verenigbaarheid met het EU-recht. Rechters die dergelijke nationale bepalingen toch toetsen aan het EU-recht mogen niet tuchtrechtelijk worden vervolgd. Dat is het oordeel van het EU-Hof op vragen van een Roemeense rechter.
Nieuwsbericht | 22-02-2022
Het Europees Parlement heeft groen licht gegeven voor een overeenkomst met de EU-lidstaten over de actualisering van regels die bepalen welke heffingen EU-lidstaten kunnen opleggen aan vrachtwagens, bussen, bestelwagens en personenauto's die gebruik maken van de wegen van het trans-Europese vervoersnetwerk (TEN-V). EU-lidstaten worden niet gedwongen heffingen op te leggen aan voertuigen die van hun wegen gebruik maken, maar als ze dat willen doen, moeten ze de EU-regels volgen.
Nieuwsbericht | 21-02-2022
Met de goedgekeurde Nederlandse regeling ten bedrage van 120 miljoen euro kunnen bedrijven worden gesteund bij de organisatie van hun evenementen, die in verband met de coronavirus pandemie geen doorgang konden vinden.
Op woensdag 16 februari 2022 heeft het Hof van Justitie van de EU haar arrest gewezen in de door Hongarije en Polen ingestelde beroepen tot nietigverklaring van de MFK-rechtsstaatverordening. Die verordening stelt de Commissie in staat om EU-middelen van een lidstaat in te houden, indien inbreuken op de rechtsstaat in die lidstaat voldoende rechtstreekse gevolgen hebben voor de EU-begroting. Het ECER organiseert op donderdag 10 maart 2022 tussen 12:00 en 13:00 uur een digitale lunchlezing waarin het arrest uitvoerig zal worden besproken.
Nieuwsbericht | 18-02-2022
De richtlijn gegevensbescherming bij rechtshandhaving is in 2016 in werking getreden en vormt een veel uitgebreider en algemener instrument voor gegevensbescherming dan het voorgaande instrument. Diverse wetgeving van de EU op het gebied van de rechtshandhaving moet daarom worden aangepast aan de richtlijn. Een nieuwe richtlijn brengt de EU-regelgeving inzake gemeenschappelijke onderzoeksteams in lijn met de richtlijn gegevensbescherming bij rechtshandhaving.
Een verjaringstermijn van vijf jaar voor een overtreding van de minimumloonverplichting uit de EU-Detacheringsrichtlijn leidt er niet toe dat het voor een uitlenende onderneming onmogelijk is om zich te verdedigen tegen een vanwege die overtreding genomen sanctiebesluit. Van een dergelijke onderneming mag namelijk worden verwacht dat hij zijn bewijsmateriaal met betrekking tot de betaling van de lonen aan in andere EU-lidstaten gedetacheerde werknemers meerdere jaren bewaart. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Oostenrijkse rechter.
De MFK-rechtsstaatverordening stelt de Europese Commissie in staat om EU-middelen van een lidstaat in te houden, indien inbreuken op de rechtsstaat in die lidstaat voldoende rechtstreekse gevolgen hebben voor de EU-begroting. De rechtsgrondslag die de EU in staat stelt om financiƫle regels vast te stellen voor de uitvoering van de EU-begroting vormt een passende rechtsgrondslag voor de MFK-rechtsstaatverordening. De procedure op grond van de MFK-rechtsstaatverordening leidt niet tot een omzeiling van de in artikel 7 van het EU-Verdrag neergelegde procedure voor ernstige schendingen van de waarden van de EU. Dat is het antwoord van het EU-Hof op de door Hongarije en Polen ingestelde beroepen tot nietigverklaring tegen de MFK-rechtsstaatverordening.
Nieuwsbericht | 16-02-2022
Op 11 februari 2022 werd het startschot gegeven voor het Luxemburgse voorzitterschap van het ComitĆ© van Ministers van de Benelux. Het Luxemburgse voorzitterschap zal zich richten op drie overkoepelende themaās: versterkt uit de coronacrisis komen, het werken aan een groene, veilige en competitieve Benelux en het bevorderen van synergiĆ«n met aangrenzende regioās.
Een werkgever moet passende maatregelen nemen om een gehandicapte persoon te kunnen laten werken. Een aanstelling in een andere functie kan, wanneer de werknemer als gevolg van een handicap blijvend ongeschikt is geworden om zijn oorspronkelijke functie te vervullen, een passende maatregel vormen. De werknemer moet wel de vereiste bekwaamheden en capaciteiten hebben voor de andere functie en de overplaatsing mag geen onevenredige belasting voor de werkgever vormen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Belgische rechter.
Nieuwsbericht | 15-02-2022
Het kabinet wenst een Nederlandse inzet in EU-standpuntbepaling die erop is gericht de Europese Unie sterker en weerbaarder te maken. Het is van belang om vroegtijdig na te denken over de onderhandelingsstrategie op prioritaire dossiers en over hoe Nederland het beste zijn doelen kan bereiken. Van belang is te weten waar gevoeligheden liggen en wat de positie van andere lidstaten is, evenals gedegen EU-kennisopbouw en EU-informatievoorziening.
Nieuwsbericht | 11-02-2022
Voor toepassing van de aanbestedingsregels bij wezenlijke wijziging van een opdracht kan een dergelijke in de plaats stelling via overname van de gegunde overheidsopdracht als afdoende worden beschouwd, waarmee een dergelijke rechtsopvolging als gevolg van herstructurering en insolventie geen wezenlijke wijziging betreft en ook geen nieuwe aanbestedingsprocedure vereist. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciƫle vragen van de Zweedse rechter.
Het pakket maatregelen van de Europese Commissie moet de voorzieningszekerheid en het technologische leiderschap van de EU op het gebied van halfgeleidertechnologieĆ«n en –toepassingen waarborgen. Een Europese Chipwet zal de EU in staat stellen om tijdig te kunnen reageren op tekorten aan halfgeleiders.
Nieuwsbericht | 09-02-2022
Het Europees Parlement en de Raad hebben een politiek akkoord bereikt over een sterker mandaat voor Europol. Hierdoor zal Europol lidstaten beter kunnen ondersteunen in het tegengaan van misdrijven en terrorisme en belangrijke veiligheidsbedreigingen kunnen aanpakken.
Nieuwsbericht | 08-02-2022
Het ācoronapaspoortā is bedoeld om het vrij verkeer van personen binnen de EU tijdens de coronapandemie te vergemakkelijken. Aangezien de uitzonderlijke omstandigheden van de coronapandemie nog steeds voortduren stelt de Commissie voor om het gebruik van het coronapaspoort met een jaar te verlengen tot en met 30 juni 2023.
Een speciale Eurobarometer-enquĆŖte geeft inzicht in de mening van Europeanen over de Conferentie over de toekomst van Europa en de belangrijkste uitdagingen voor de EU. Klimaatverandering wordt beschouwd als de grootste uitdaging en 9 op de 10 Europeanen is van mening dat het aanpakken van de klimaatverandering hun eigen gezondheid en welzijn ten goede kan komen.
Nieuwsbericht | 07-02-2022
In het speciaal verslag roept de Europese Rekenkamer op een nieuwe impuls te geven aan de uitrol van 5G, de nieuwe wereldwijde draadloze norm voor mobiele netwerken, in de Europese Unie. Lidstaten hebben aanzienlijke vertraging opgelopen bij de implementatie van hun 5G-netwerken, waardoor de verwezenlijking van de doelstellingen van de EU op het gebied van toegang en dekking in gevaar komt. Verdere inspanningen zijn nodig om beveiligingskwesties bij de invoering van 5G op een consistente en gecoƶrdineerde manier aan te pakken.
De afgelopen dertig jaar heeft de EU meer dan 3600 normen vastgesteld waarmee bedrijven kunnen aantonen dat zij aan de EU-wetgeving voldoen. Veel landen buiten de EU nemen echter een steeds assertievere houding aan tegen Europese normen. Daarnaast moet de ontwikkeling van geharmoniseerde normen op EU-niveau sneller verlopen om in te kunnen spelen op het steeds snellere innovatietempo. In een nieuwe strategie stelt de Commissie een reeks maatregelen voor om de rol van Europese geharmoniseerde normen te versterken.
Nieuwsbericht | 03-02-2022
De Europese Commissie kan pas vanaf de datum van toetreding van een land tot de EU staatssteuntoezicht uitoefenen op de door dat land genomen maatregelen. Het toekennen van schadevergoeding kan een dergelijke maatregel zijn die staatssteun kan vormen. De Commissie is bevoegd om ten aanzien van die schadevergoeding staatssteuntoezicht uit te oefenen indien het schadeveroorzakende feit voor de toetreding heeft plaatsgevonden, maar het recht op schadevergoeding pas na de toetreding is toegekend bij een scheidsrechtelijke uitspraak. Dat is het antwoord van het EU-Hof in een hogere voorziening tegen een arrest van het EU-Gerecht.
De afdeling Europees recht (ER) van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) heeft een vacature beschikbaar voor een Senior jurist Europees recht (schaal 12). Als Senior jurist werk en schrijf je mee aan de Nederlandse inbreng in Hofzaken bij het Hof van Justitie van de Europese Unie (EU-Hof). Daarnaast werk je samen met de agenten van de Minister van Buitenlandse Zaken die namens de Nederlandse regering de procesvoering doen voor het EU-Hof, het EU-Gerecht en het EVA-Hof. Solliciteren is mogelijk tot 17 februari 2022.
De EU-taxonomie stelt particuliere investeerders in staat om hun investeringen te heroriƫnteren naar ecologisch duurzame economische activiteiten en bedrijven. Gas en kernenergie kunnen onder die EU-taxonomie van ecologisch duurzame economische activiteiten vallen. Een nieuwe gedelegeerde verordening van de Commissie voorziet in criteria om activiteiten in de gas en kernenergiesector te kunnen aanmerken als ecologisch duurzame economische activiteiten. De Raad en het Europees Parlement krijgen vier maanden de tijd om de gedelegeerde handeling te toetsen en indien zij dat nodig achten, bezwaar te maken.
Nieuwsbericht | 02-02-2022
Toont 481 - 500 van 3.275 resultaten.