De mededeling voorziet in een herzien beleid ter versterking van het vermogen van de Europese Unie om bij te dragen aan de preventie en duurzame oplossing van gewapende conflicten die hele regio's destabiliseren, de veiligheid van de EU en haar burgers aantasten, en ontwikkelingswinst en weerstandsvermogen ondermijnen. Ontwapening, demobilisatie en reïntegratie van voormalige strijders spelen een sleutelrol in het streven van de EU naar duurzame vrede en het voorkomen van het nieuw oplaaiend geweld. Door volop gebruik te maken van het beleid en beschikbare instrumenten en middelen kan de EU haar invloed op deze processen vergroten.
Nieuwsbericht | 05-01-2022
De Europese Commissie stelt onder meer voor om het regelgevingskader voor waterstofinfrastructuur en waterstofmarkten aan te passen. Daarnaast bevatten de wetgevingsvoorstellen specifieke maatregelen om de continuïteit van de energievoorziening in de EU te kunnen verzekeren. De wetgevingsvoorstellen dragen bij aan de doelstellingen van de Europese Green Deal en komen ook tegemoet aan de oproep van de Europese Raad om langetermijnmaatregelen vast te stellen met betrekking tot de aanzienlijke en EU-brede energieprijsstijgingen.
Het EU-recht verzet zich tegen een reeks beslissingen van het Roemeense Grondwettelijk Hof voor zover die beslissingen een systeemrisico van straffeloosheid creëren voor corruptie in het algemeen of voor feiten die ernstige fraudedelicten vormen waardoor de financiële belangen van de EU worden geschaad. Lagere nationale rechters moeten dergelijke beslissingen op grond van het beginsel van voorrang van het EU-recht buiten toepassing laten. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van Roemeense rechters.
Een vordering kan alleen betrekking hebben op een ‘verbintenis uit onrechtmatige daad’ wanneer de aansprakelijkheid van de verweerder berust op een schadebrengend feit. Een vordering tot terugbetaling wegens ongerechtvaardigde verrijking berust op een verplichting die haar oorsprong niet in een schadebrengend feit vindt. Om die reden kan een dergelijke vordering niet onder de bevoegdheidsgrond voor verbintenissen uit onrechtmatige daad uit de Brussel I-verordening vallen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Kroatische rechter.
Nieuwsbericht | 04-01-2022
Tot 30 juni a.s. bekleedt Frankrijk voor de dertiende keer het voorzitterschap van de Raad van de EU. Dat betekent dat de raadsformaties, het Coreper en de raadswerkgroepen worden voorgezeten door Frankrijk. Frankrijk vormt samen met Tsjechië en Zweden een trio-voorzitterschap.
De nieuwe inkomstenbronnen moeten worden gebruikt om de uitgaven in het kader van het coronaherstelfonds terug te kunnen betalen en het voorgestelde Sociaal Klimaatfonds te kunnen financieren. Het gaat onder meer om inkomsten uit de handel in emissierechten en de inkomsten die worden gegenereerd door het voorgestelde EU-mechanisme voor koolstofgrenscorrectie.
Nieuwsbericht | 03-01-2022
Het huidige Europees Ondersteuningsbureau voor asielzaken wordt door de nieuwe wetgeving omgevormd tot een volwaardig agentschap van de Europese Unie. Het Europees Asielagentschap moet het gemeenschappelijk Europees asielstelsel beter laten functioneren door de lidstaten uitgebreidere operationele en technische ondersteuning te verlenen. Daarnaast moet het Asielagentschap zorgen voor meer eenvormigheid bij de beoordeling van asielverzoeken in de EU.
Een zogenaamde pre-packprocedure, waarbij de verkoop van (een deel van) een binnenkort failliet te verklaren onderneming voorafgaat aan de faillietverklaring en waarbij de onderneming tot het na de faillietverklaring te liquideren vermogen van de schuldenaar behoort, voldoet niet aan de voorwaarden van de richtlijn over het behoud van werknemersrechten bij de overgang van onderneming. Het staat lidstaten wel vrij de pre-pack te regelen met inachtname van de voorwaarden van de richtlijn. Dat is het advies van de advocaat-generaal aan het EU-Hof naar aanleiding van vragen van de Nederlandse Hoge Raad.
Nieuwsbericht | 24-12-2021
Ondanks het moeilijke economische klimaat in 2020 hebben ondernemingen in de Europese Unie meer geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling (O&O) in de sectoren gezondheid en ICT-diensten. De EU blijft tot de koplopers behoren wat betreft hoogwaardige octrooien op het gebied van groene technologie en groene octrooien in energie-intensieve bedrijfstakken. Dit wijst op de transformatie van die bedrijfstakken naar klimaatneutraliteit.
De Europese Commissie heeft haar visie op lange termijnsteun voor groenere en veerkrachtigere Landen en Gebieden Overzee (LGO) uiteengezet. Uitdagingen op het gebied van klimaat, biodiversiteit, de covid-pandemie, digitalisering worden aangepakt en tegelijk wordt de welvaart en menselijke ontwikkeling, bijvoorbeeld beter kwaliteitsonderwijs voor jongeren aangepakt. De nieuw overeengekomen partnerschappen en financiële bijdragen betreffen ook projecten op de LGO die onderdeel uitmaken van het Koninkrijk der Nederlanden, zoals Aruba, Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius.
Het jaarverslag over de Europese Structuur- en Investerings- (ESI) fondsen bevat een weergave van de ontwikkeling van de financiële uitvoering en de cumulatieve verwezenlijking van die fondsen voor de periode 2014-2020 tot eind 2020. Een groot deel van de ESI-fondsen zijn in 2020 ingezet als eerstelijnsreactie op de covid-pandemie. Hoewel de verstrekking van noodsteun essentieel was, moeten de ESI-fondsen in de toekomst wel ingezet blijven voor de kerntaak, namelijk verkleining van regionale verschillen in de Europese Unie.
Medio december zijn de nieuwe regels, zoals uiteengezet in de richtlijn die bescherming moet bieden aan klokkenluiders, van toepassing geworden. Zij beogen om een hoge mate van bescherming te bieden aan personen die inbreuken op EU-recht rapporteren.
Nieuwsbericht | 23-12-2021
Met de goedkeuring door het college van eurocommissarissen zijn de richtsnoeren klaar om vanaf januari 2022 te kunnen worden toegepast waardoor via overheidssteun van lidstaten de groene en digitale transitie verder kan worden ondersteund, in lijn met en afgestemd op de doelstellingen van de Europese Green Deal.
Nieuwsbericht | 22-12-2021
De groep van deskundigen op het gebied van openbaar bestuur en governance zal de Europese Commissie adviseren en als forum fungeren voor de dialoog met de EU-lidstaten over hervormingen, met inbegrip van de hervormingen die door het zogeheten Technical Support Instrument (TSI; instrument voor technische ondersteuning) worden ondersteund. Ook zal de expertgroep de uitwisseling van informatie over thematische en methodologische kwesties, en over goede praktijken in het kader van het TSI vergemakkelijken.
De Europese Commissie heeft op 22 december 2021 besloten een nieuwe inbreukprocedure tegen Polen in te leiden vanwege ernstige bezorgdheid met betrekking tot het Poolse Grondwettelijk Hof en zijn recente rechtspraak. In recente arresten oordeelde het Grondwettelijk Hof dat enkele bepalingen van de EU-verdragen onverenigbaar zijn met de Poolse grondwet, waarbij het de voorrang van het EU-recht uitdrukkelijk heeft betwist. Polen heeft twee maanden de tijd om op de door de Commissie gestuurde aanmaningsbrief te reageren.
Het verbod uit de EU-blokkeringsverordening om gevolg te geven aan bepaalde wetgeving van derde landen kan worden ingeroepen in een civiele procedure. Dat verbod geldt ook wanneer een bestuurlijke of rechterlijke instantie van het derde land geen specifiek verzoek of geen specifieke instructie heeft gegeven om de wetgeving van dat derde land na te leven. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Duitse rechter.
In de EU worden op dit moment boosterdoses van de Covid-19-vaccins toegediend. Daardoor hebben steeds meer lidstaten regels vastgesteld met betrekking tot de geldigheidsduur van de vaccinatiecertificaten die zijn afgegeven op basis van de voltooiing van de eerste vaccinatiereeks. De Europese Commissie heeft nieuwe regels vastgesteld op basis waarvan lidstaten verplicht zijn om vaccinatiecertificaten te aanvaarden gedurende 270 dagen na de toediening van de laatste dosis van de eerste vaccinatiereeks. Als de vaccinatiedatum langer dan 270 dagen geleden is, wordt het vaccinatiecertificaat als verlopen gesignaleerd.
De vluchtelingencrisis, de aanhoudende terroristische dreiging en de coronacrisis hebben de laatste jaren voor uitdagingen aan de buiten- en binnengrenzen van het Schengengebied gezorgd. Het wetgevingsvoorstel bevat maatregelen die aan de buitengrenzen kunnen worden genomen in het geval van een bedreiging van de volksgezondheid of de instrumentalisering van migranten. Daarnaast bevat het wetgevingsvoorstel nieuwe voorwaarden voor de herinvoering van grenscontroles aan de binnengrenzen en het gebruik van andere maatregelen dan grenscontroles.
Nieuwsbericht | 21-12-2021
De Raad, de Commissie en het Europees Parlement hebben in een gezamenlijke verklaring aangegeven aan welke beleidsdoelstellingen zij in 2022 de hoogste prioriteit willen geven. De drie instellingen willen in 2022 snel vooruitgang boeken in het kader van de onderhandelingen over het Fit-for-55 pakket en het nieuwe asiel- en migratiepact. Daarnaast willen de instellingen prioriteit geven aan de vaststelling van de wetgevingsvoorstellen op het gebied van digitale diensten, digitale markten en kunstmatige intelligentie.
In dit openbare online platform wordt de vooruitgang bij de uitvoering van de faciliteit voor herstel en veerkracht (RFF) als geheel en van de afzonderlijke nationale plannen voor herstel en veerkracht weergegeven.
Nieuwsbericht | 20-12-2021
Toont 521 - 540 van 3.275 resultaten.