Met het voorstel wil de Europese Commissie bedrijven, EU-burgers en ingezetenen toegang geven tot een ‘digitale portemonnee’. De persoonsgegevens uit de digitale portemonnee kunnen onder meer worden gedeeld met derden en worden gebruikt als authenticatie voor de toegang tot een online of offline dienst in de EU.
Nieuwsbericht | 16-06-2021
Met het oog op de transitie naar een circulaire economie heeft de Europese Commissie richtsnoeren uitgebracht over de EU-regels voor kunststofproducten voor eenmalig gebruik. Die richtsnoeren geven voorbeelden van kunststofproducten die onder het bereik van de EU-richtlijn over de vermindering van de effecten van bepaalde kunststofproducten op het milieu vallen. Ook heeft de Commissie regels vastgesteld voor lidstaten omtrent de monitoring en rapportage van in de handel gebracht vistuig en ingezameld vistuigafval.
De vernieuwde dual use-verordening versterkt de controles op de uitvoer van opkomende technologieën die zowel voor militaire als civiele doeleinden kunnen worden gebruikt. Het gaat onder meer om technologie voor cybertoezicht. Daarnaast introduceert de verordening een nieuw mechanisme om de samenwerking tussen EU-lidstaten op het gebied van de handhaving van uitvoercontroles te verbeteren.
De Raad, het Europees Parlement en de Commissie hebben een akkoord gesloten over een gecoördineerde aanpak met betrekking tot transparante en ethische belangenvertegenwoordiging bij EU-instellingen. De inschrijving van belangenvertegenwoordigers in het transparantieregister gaat een noodzakelijke voorwaarde vormen voor het verrichten van bepaalde soorten van belangenvertegenwoordigingsactiviteiten bij die EU-instellingen.
De Raad en het Europees Parlement hebben de wetgeving voor het digitale groene certificaat (‘coronapaspoort’) goedgekeurd. Met het digitale groene certificaat kan een persoon binnen de Europese Unie bewijzen dat hij tegen Covid-19 is gevaccineerd, over een negatief testresultaat beschikt of recent van een Covid-19-besmetting is hersteld. Het ‘coronapaspoort’ moet het vrij verkeer van personen binnen de EU tijdens de coronapandemie vergemakkelijken.
Bij de beoordeling van een verzoek om toekenning van subsidiaire bescherming op grond van de EU-Kwalificatierichtlijn kan de ‘mate van willekeurig geweld in een gewapend conflict’ niet uitsluitend worden vastgesteld op basis van het minimumaantal burgerslachtoffers in het conflictgebied ten opzichte van het bevolkingsaantal in dat betrokken gebied. Dat is het oordeel van het EU-Hof op vragen van een Duitse rechter.
De EU-begroting heeft een snelle en alomvattende respons van de Europese Unie op de coronacrisis en de gevolgen ervan mogelijk gemaakt, terwijl zij ook overkoepelende EU-prioriteiten heeft ondersteund. Tijdens de coronacrisis zijn er snel en flexibel financiële middelen vrijgemaakt om in de meest dringende behoeften te voorzien, zonder enige concessie te doen wat betreft de toepassing van de hoogste normen inzake financieel beheer.
Nieuwsbericht | 15-06-2021
De Europese Commissie heeft een ontwerp EU-jaarbegroting van 167,8 miljard euro voorgesteld voor 2022, aangevuld met naar schatting 143,5 miljard euro aan subsidies in het kader van het herstelplan NextGenerationEU. Hierdoor kunnen aanzienlijke investeringen worden aangetrokken om het economisch herstel, de duurzaamheid en de werkgelegenheid binnen de Europese Unie te stimuleren. Prioriteit gaat uit naar groene en digitale uitgaven om Europa veerkrachtiger en toekomstbestendig te maken.
Na de goedkeuring van het eigenmiddelenbesluit door alle EU-lidstaten kan de Europese Commissie nu beginnen met het bijeenbrengen van middelen om NextGenerationEU te kunnen financieren. Om NextGenerationEU te kunnen financieren zal de Europese Commissieleningen opnemen op de kapitaalmarkten. Het gaat om leningen tot 750 miljard euro (in prijzen van 2018), of tot ongeveer 800 miljard euro (in lopende prijzen). Dit zou neerkomen op lening volumes van gemiddeld ongeveer 150 miljard euro per jaar tussen midden 2021 en 2026. Hierdoor zal de EU één van de grootste emittenten - instellingen die aandelen of obligaties uitgeven- in euro worden.
De Europese Commissie verzoekt Nederland om aan de EU-voorschriften van de aanbestedingsrichtlijnen te voldoen voor wat betreft het aanmerken van woningcorporaties als ‘aanbestedende dienst’ in de zin van deze richtlijnen. Nederland krijgt nu twee maanden de tijd om de nodige stappen te ondernemen om aan de EU-voorschriften te voldoen. Anders kan de Commissie de zaak voorleggen aan het EU-Hof.
De Europese Rekenkamer heeft een speciaal verslag gepubliceerd waarin zij concludeert dat er op het gebied van bestrijding van desinformatie nog de nodige uitdagingen liggen. Het EU-actieplan tegen desinformatie uit 2018 is volgens het verslag nog onvolledig. De Rekenkamer beveelt aan dat de Europese Unie haar respons op desinformatie intensiveert en de coördinatie ervan verbetert.
Het Europees Parlement heeft de onthoudingen van stemmen niet meegerekend om vast te stellen of de voorgeschreven twee derde meerderheid van de uitgebrachte stemmen is bereikt voor het aannemen van de resolutie in de artikel 7-procedure tegen Hongarije. Volgens het EU-Hof heeft het Europees Parlement de resolutie met de juiste stemprocedure aangenomen. Dat is het antwoord van het EU-Hof naar aanleiding van het door Hongarije ingestelde beroep.
Nieuwsbericht | 14-06-2021
In beginsel hebben kinderen van Turkse werknemers in een EU-lidstaat recht op gelijke behandeling bij de toegang tot het algemene onderwijs en de beroepsopleidingen. Dit recht kan echter niet door Turkse kinderen worden ingeroepen wanneer hun Turkse ouders geen legale arbeid verrichten of hebben verricht in de EU-lidstaat. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Duitse rechter.
Nieuwsbericht | 11-06-2021
Volgens de Europese Commissie heeft de corona-pandemie het Schengengebied zwaar onder druk gezet, aangezien veel EU-lidstaten opnieuw controles aan de binnengrenzen invoerden. In de Schengenstrategie presenteert de Commissie aanvullende acties voor een doeltreffender beheer van de buitengrenzen, een versterking van de Schengenwetgeving en een verbeterde governance van het Schengengebied.
Nieuwsbericht | 09-06-2021
Een inreis- en verblijfsverbod dat tegen een derdelander wordt uitgevaardigd wegens niet-migratiegerelateerde redenen, zoals een eerdere strafrechtelijke veroordeling, kan binnen de werkingssfeer van de EU-Terugkeerrichtlijn vallen. Daarnaast kan een inreis- en verblijfsverbod niet worden gehandhaafd nadat het terugkeerbesluit is ingetrokken. Dat is het oordeel van het EU-Hof op vragen van een Duitse rechter.
De mogelijkheid om in een procedure tussen particulieren een beroep te kunnen doen op het EU-beginsel van gelijke beloning van mannelijke en vrouwelijke werknemers moet niet beperkt blijven tot situaties waarin de werknemers van verschillend geslacht ‘gelijke arbeid’ verrichten. Die mogelijkheid moet ook bestaan in situaties waarin de werknemers van verschillend geslacht ‘gelijkwaardige arbeid’ verrichten. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Britse rechter.
Het Nederlandse bestuursrecht kent het zogenaamde evidentiecriterium: de rechtmatigheid van een in rechte onaantastbaar geworden vergunningsvoorschrift kan slechts worden betwist wanneer na een summier onderzoek komt vast te staan dat het vergunningsvoorschrift evident in strijd is met hogere rechtsregels (zoals het EU-recht). Het evidentiecriterium is verenigbaar met het EU-recht zolang de mogelijkheid om vergunningsvoorschriften te betwisten in feite niet louter fictief wordt. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van de Nederlandse Raad van State.
Nieuwsbericht | 03-06-2021
De Eerste Kamer heeft -net als de Tweede Kamer- ingestemd met de goedkeuringswet van het Eigenmiddelenbesluit. Nederland heeft nu haar goedkeuringsprocedure doorlopen die nodig is voor de inwerkingtreding van het Eigenmiddelenbesluit. Het Eigenmiddelenbesluit regelt de financiering van de begroting van de Europese Unie en het EU-Herstelinstrument, en daarmee onder meer de afdrachten van de lidstaten aan de EU.
Nieuwsbericht | 02-06-2021
Het EU-Gerecht heeft het besluit van de Europese Commissie tot goedkeuring van de financiële steun van Nederland aan de luchtvaartmaatschappij KLM vanwege de covid-pandemie nietig verklaard wegens een ontoereikende motivering van het besluit door de Commissie. Gelet op de bijzonder schadelijke gevolgen van de pandemie voor de Nederlandse economie schort het EU-Gerecht echter de gevolgen van de nietigverklaring op totdat de Commissie een nieuw besluit heeft vastgesteld.
Met de aanpak beoogt de Europese Commissie de Europese Unie internationaal een leidende rol te geven op het gebied van onderzoek en innovatie. De Commissie zet in de mededeling daarom een strategie uiteen waarmee de EU in internationale samenwerking op het gebied van onderzoek en innovatie openheid, multilateralisme en wederkerigheid nastreeft. Ook beoogt de EU internationale onderzoeks- en innovatiepartnerschappen te ondersteunen, om zo internationale oplossingen te ontwikkelen op het gebied van onder meer vergroening, digitalisatie en gezondheid.
Toont 741 - 760 van 3.282 resultaten.