De minister van Buitenlandse Zaken mocht de financiĆ«le tegoeden van een man uit Den Haag niet bevriezen. Deze financiĆ«le sancties legde hij op in 2010. Ze waren een rechtstreeks gevolg van het besluit van de minister om de man vanwege zijn activiteiten voor de Liberation Tigers of Tamil Eelam (beter bekend als de Tamiltijgers) āaan te wijzenā op grond van antiterrorismeregels. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State oordeelt dat dit aanwijzingsbesluit van de minister onterecht was.
Nieuwsbericht | 24-06-2020
De hoogste opkomst in 25 jaar, een toename van misleidende informatie en een zeer actieve inmenging vanuit Rusland. Dat signaleert de Europese Commissie in haar verslag over het verloop van de verkiezingen van het Europees Parlement in 2019. Daarbij heeft de Commissie onder meer aandacht voor de verbetering van de deelname van bepaalde groepen EU-burgers aan de verkiezingen, versterking van de EU-dimensie van de verkiezingen en de toepassing van maatregelen ter voorkoming van misleidende informatie tijdens de verkiezingen.
Een transportondernemer kan de rechtstreekse werking van de EU-richtlijn inzake toltarieven inroepen om vast te stellen of de Duitse toltarieven geen onjuiste kostenelementen, zoals die voor de verkeerspolitie, bevatten. Dat is het advies van advocaat-generaal Saugmansgaard Će aan het EU-Hof in een prejudiciĆ«le zaak tegen Duitsland.
Nieuwsbericht | 22-06-2020
Op verzoek van sanctie-autoriteiten van de EU-lidstaten gaat de Europese Commissie in een advies in op de vraag hoe lidstaten dienen om te gaan met tegoeden en middelen van een entiteit die niet op een EU-sanctielijst staat, maar waarover een persoon die wel op een EU-sanctielijst staat zeggenschap heeft. Daarbij is onder meer aandacht voor de verstrekking van arbeid en diensten door de niet-aangewezen entiteit, maar ook de mogelijkheid om betalingen te verrichten met bevroren tegoeden.
De door Hongarije ingevoerde transparantiewet en de daaruit voortvloeiende beperkingen voor de financiering van maatschappelijke organisaties door buiten deze lidstaat gevestigde personen zijn niet in overeenstemming met het vrije verkeer van kapitaal en het Handvest van de Grondrechten. Dat heeft het EU-Hof geoordeeld in een inbreukprocedure van de Commissie over deze wet.
Buitengewone maatregelen in het kader van de bestrijding van Covid-19 zijn geoorloofd en wenselijk vanuit het oogpunt van de bescherming van de volksgezondheid. Deze buitengewone maatregelen moeten echter wel te allen tijde voldoen aan de vereisten van noodzakelijkheid, proportionaliteit en tijdelijkheid, en de rechtsstatelijke waarden van de EU respecteren. Dat schrijft het kabinet in een brief aan de Kamer.
Nieuwsbericht | 18-06-2020
De natuurlijke habitat van beschermde soorten, zoals de wolf, kan zich uitstrekken tot een door de mens bewoond gebied. Opzettelijke vangst van de wolf in een dergelijk gebied blijft daarom verboden zolang er geen uitzondering op grond van bijvoorbeeld de openbare veiligheid is toegestaan door bevoegde autoriteiten. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Roemeense rechter.
Nieuwsbericht | 15-06-2020
In dit factsheet zet het ECER de geldende regelgeving voor u op een rij. Daarbij wordt aandacht besteed aan de EU-Verdragen, EU-richtlijnen, de Schengengrenscode en de rechtspraak van het EU-Hof
Een instantie die deelneemt aan een verplicht zorgverzekeringsstelsel met een sociaal oogmerk dat het solidariteitsbeginsel ten uitvoer legt onder staatstoezicht, kan niet als onderneming worden gekwalificeerd omdat andere instanties in hetzelfde stelsel daadwerkelijk winst nastreven. Een zekere mate van concurrentie en het streven naar winst ondermijnt niet het sociale en solidaire karakter van een zorgverzekeringsstelsel. De EU-staatssteunregels zijn niet van toepassing op zulke instanties. Dat is het oordeel van het EU-Hof in beroepen tegen een arrest van het EU-Gerecht.
Het verdrag is tot stand gekomen tussen 23 lidstaten naar aanleiding van de uitspraak van het EU-Hof in de zaak Achmea, waarin het oordeelde dat de investeringsovereenkomst tussen Nederland en Slowakije in strijd was met het EU-recht. Tegen twee andere lidstaten heeft de Europese Commissie een inbeukprocedure gestart en het EU-Hof buigt zich over een nieuwe investeringszaak.
Stukken in lopende EU-pilotzaken of infractieprocedures worden in beginsel niet openbaar gemaakt, ook niet wanneer de Kamer daarom verzoekt. De Europese Commissie moet altijd vooraf worden geconsulteerd over stukken die van haar afkomstig zijn. Dit laatste is niet vereist voor vertrouwelijke kennisneming door de Kamer. Dat blijkt uit een herziene ICER-handreiking voor de departementen.
Nieuwsbericht | 11-06-2020
Het algemene EU-verbod van discriminatie op grond van nationaliteit is niet van toepassing op een overeenkomst tussen een verzekeringsmaatschappij en een fabrikant van medische hulpmiddelen. De geografische beperking van de dekking van de wettelijke aansprakelijkheid voor deze hulpmiddelen tot schade die zich op het grondgebied van een enkele lidstaat heeft voorgedaan, kan door patiƫnten uit andere lidstaten niet worden aangevochten. Een dergelijke situatie valt bij de huidige stand van het EU-recht niet onder de werkingssfeer van het EU-recht. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Duitse rechter.
In de overzichtsuitspraak geeft de Afdeling bestuursrechtspraak meer inzicht en duidelijkheid over de manier waarop zij verzoeken om geheimhouding toetst, welke personen een verzoek om geheimhouding kunnen doen en aan welke eisen dat verzoek moet voldoen.
Op grond van de EU-arbeidstijdenrichtlijn hebben werknemers recht op wekelijkse rusttijd en jaarlijkse vakantie met behoud van loon. Maar deze richtlijn verbiedt niet dat het recht op wekelijkse rusttijd en jaarlijks verlof samenvalt met het recht op bijzonder verlof. Dat antwoordt het EU-Hof op vragen van een Spaanse rechter.
Nieuwsbericht | 10-06-2020
De wijzigingen hebben tot doel om de oprichtingsverordening van het EU-bureau voor de grondrechten in overeenstemming te brengen met de huidige EU-normen voor gedecentraliseerde agentschappen. Tevens brengen de wijzigingen verduidelijkingen aan met betrekking tot de beleidsterreinen die onder de activiteiten van het EU-bureau voor de grondrechten vallen.
Nieuwsbericht | 08-06-2020
In het Smallsteps-arrest oordeelde het EU-Hof dat de EU-richtlijn bescherming werknemersrechten bij overgang van ondernemingen van toepassing is in Nederlandse pre-packprocedures. De Hoge Raad vindt nu dat de inrichting en het doel van de pre-packprocedure niet ten volle door het EU-Hof zijn getoetst. De cassatierechter legt nu een aantal kenmerken van de pre-pack voor aan het EU-Hof en wil weten of deze kenmerken tot een ander oordeel dan in het Smallsteps-arrest kunnen leiden
Nieuwsbericht | 05-06-2020
Rechtstreekse verwerving van rescEU-capaciteit, flexibeler gebruik van financiƫle middelen en eigen logistieke capaciteit moeten Europese civiele bescherming nog effectiever maken in het geval van toekomstige noodsituaties. Daarom stelt de Commissie een aanpassing voor van het EU-mechanisme voor civiele bescherming.
Nieuwsbericht | 04-06-2020
Volgens de Europese Commissie bestaat binnen de EU een grote behoefte aan grootschalige en snelle investeringen, zowel in de private als de publieke sector. Om deze investeringen mogelijk te maken presenteert de Commissie een voorstel voor NextGeneration EU, een fonds met een omvang van 750 miljard euro. Tegelijkertijd presenteert de Commissie een voorstel voor een nieuwe EU-begroting, die tussen 2021 en 2027 1100 miljard euro moet gaan bedragen.
Nieuwsbericht | 27-05-2020
Het is voor het Nederlandse kabinet van cruciaal belang dat alle lidstaten aangesproken moeten kunnen worden op het naleven van waarden als de rechtsstaat. Het doel van de EU-toetsingscyclus is om in een vroeg stadium eventuele rechtsstatelijke problemen te signaleren.
Nieuwsbericht | 22-05-2020
De EU-verordening voor tijdelijke steun om werkloosheidsrisico's te beperken (SURE) ondersteunt de lidstaten bij de bescherming van banen die door de Covid-19-uitbraak verloren dreigen te gaan. Door de productiecapaciteit van de Europese economie te beschermen, draagt SURE bij aan een sneller en volledig herstel van de economie zodra de Covid-19-uitbraak voorbij is. De EU kan tot een bedrag van 100 miljard euro aan leningen aan lidstaten verstrekken.
Nieuwsbericht | 20-05-2020
Toont 1.041 - 1.060 van 3.282 resultaten.