Het vrijwillige vertrek van een overgeleverde persoon uit de uitvaardigende lidstaat van een Europees aanhoudingsbevel beƫindigt de overleveringsprocedure. Een gedwongen terugkeer naar dezelfde uitvaardigende lidstaat op grond van een nieuw Europees aanhoudingsbevel kan niet leiden tot een heractivering van de rechtsgevolgen van het eerdere Europees aanhoudingsbevel. Dat is het advies van advocaat-generaal Bobek op vragen van een Duitse rechter.
Nieuwsbericht | 12-08-2020
Het begrip "rustplaatsen" in de zin van de EU-Habitatrichtlijn kan ook betrekking hebben op rustplaatsen die niet meer door beschermde diersoorten worden bewoond. Voorwaarde is wel dat de kans voldoende groot is dat de beschermde diersoort zal terugkeren naar die rustplaatsen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Oostenrijkse rechter.
Nieuwsbericht | 06-08-2020
De Internationale Rechtshulpkamer van de rechtbank Amsterdam is tot de conclusie gekomen dat Poolse rechtbanken niet langer onafhankelijk zijn van het Poolse parlement en de Poolse regering. Wat betekent dit voor de overlevering van een Poolse staatsburger aan Polen? Dat is de kern van verschillende vragen die door de Internationale Rechtshulpkamer met spoed aan het EU-Hof zijn voorgelegd.
Nieuwsbericht | 05-08-2020
In 2019 is het aantal lopende inbreukzaken stabiel gebleven, terwijl het aantal nieuwe inbreukprocedures met meer dan 20% is toegenomen ten opzichte van 2018. Nederland had in 2019 minder openstaande ingebrekestellingen dan in 2018. Het aantal nieuwe inbreukprocedures voor te late omzetting is in 2019 licht gedaald (van 419 in 2018 tot 406 in 2019). Tevens heeft het EU-Hof in 2019 voor het eerst de sanctieregeling van artikel 260, lid 3, EU-Werkingsverdrag toegepast.
Nieuwsbericht | 04-08-2020
Bij het centraal loket kunnen ondernemers terecht voor informatie over regels, het afwikkelen van procedures met overheidsinstanties en praktische bijstand. De Europese Commissie constateerde eerder dat het centraal loket in Nederland niet optimaal functioneert. De Nederlandse overheid komt daarom nu met een informatiepakket over de verplichtingen met betrekking tot het centraal loket. Dit informatiepakket moet bijdragen aan de betere naleving door overheden van de verplichtingen met betrekking tot het centraal loket.
Nieuwsbericht | 03-08-2020
De Europese Raad hoefde de Tsjechische premier BabiÅ” niet uit te sluiten van vergaderingen over het Meerjarig Financieel Kader wegens een vermeend belangenconflict van BabiÅ”. Dat oordeelde het EU-Gerecht in het beroep dat was ingesteld door een lid van het Tsjechische Parlement.
De Raad heeft besloten sancties op te leggen tegen 6 personen en 3 entiteiten die verantwoordelijk zijn voor of betrokken zijn bij verschillende cyberaanvallen. Het rechtskader voor gerichte sancties tegen cyberaanvallen werd in mei 2019 vastgesteld door de Raad en wordt nu voor het eerst ingezet.
Nieuwsbericht | 31-07-2020
Wanneer een document van een EU-instelling door een private partij op een blog op internet is geplaatst, moet het EU-Gerecht alsnog een oordeel geven over de weigering van de instelling om deze documenten openbaar te maken. Dat is het advies van advocaat-generaal Bobek aan het EU-Hof in het hoger beroep.
Zowel personen die zich in grensoverschrijdende situaties bevinden, als personen die woonachtig zijn in de lidstaat waar een opzettelijk gepleegd misdrijf heeft plaatsgevonden, kunnen op grond van het Unierecht een recht ontlenen op een āpassende en billijkeā schadeloosstelling. De schadeloosstelling kan kwalificeren als āpassend en billijkā wanneer deze rekening houdt met de gevolgen van het misdrijf voor het slachtoffer, en het lijden van het slachtoffer in voldoende mate compenseert. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van de Italiaanse rechter.
Nieuwsbericht | 30-07-2020
Het uitgangspunt dat derdelanders met het oog op hun verwijdering slechts in een gevangenis mogen worden ondergebracht wanneer er geen speciale inrichtingen voor bewaring beschikbaar zijn, verzet zich niet tegen de gevangenzetting van een derdelander die een ernstige bedreiging vormt voor de nationale veiligheid. Voorwaarde is wel dat uit het individuele gedrag van de derdelander moet blijken dat het om een werkelijke, actuele en ernstige bedreiging van de nationale veiligheid of een fundamenteel belang van de samenleving gaat. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Duitse rechter.
Onder leiding van het Duitse voorzitterschap heeft de Raad besloten de transparantie in het wetgevingsproces te vergroten. Dit besluit is in lijn met de Nederlandse inzet voor meer transparantie in de Raad.
De Raad heeft een uitvoeringsbesluit vastgesteld tot benoeming van de Europese aanklagers van het EOM. De Europese aanklagers zullen toezicht houden op de onderzoeken en de strafvervolgingen in hun lidstaat van herkomst. Deze onderzoeken en strafvervolgingen hebben alleen betrekking op de onderwerpen die onder de bevoegdheid van het EOM vallen. De Raad heeft voor elke deelnemende lidstaat ƩƩn Europees aanklager benoemd.
Nieuwsbericht | 29-07-2020
Een rechterlijke autoriteit moet een beslissing op een asielverzoek nietig verklaren en terugverwijzen wanneer de beslissingsautoriteit heeft nagelaten om de asielzoeker te horen. Dit is slechts anders indien de rechterlijke autoriteit de verzoeker zelf hoort met inachtneming van de in de Procedurerichtlijn genoemde waarborgen en de argumenten van verzoeker niet kunnen leiden tot een ander oordeel. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Duitse rechter.
Nieuwsbericht | 28-07-2020
Op de buitengewone Europese Raad hebben de regeringsleiders overeenstemming bereikt over de nieuwe meerjarenbegroting, een EU-herstelinstrument als reactie op de covid-19-uitbraak (ook wel Next Generation EU) en de financiering daarvan via een nieuw Eigenmiddelenbesluit. Dat is te lezen in het verslag van het kabinet dat is aangeboden aan de Tweede Kamer.
De drie rapporten schetsen de actuele stand van zaken op drie onderwerpen. Het gaat om de nationale rechter en de handhaving van het EU-recht, de praktijk van het nieuwe Europese gegevensbeschermingsrecht en het EU-mededingingsrecht in de digitale economie. Tijdens het FIDE-congres in mei 2021 zal met een frisse blik naar deze onderwerpen worden gekeken, waarbij ook aandacht is voor de nieuwe ontwikkelingen.
Nieuwsbericht | 23-07-2020
Italiaanse vrederechters die hun ambt honorair uitoefenen en per zitting betaald worden, kunnen worden beschouwd als āwerknemerā in de zin van de EU-arbeidstijdenrichtlijn. Deze vrederechters hebben dan net als gewone rechters recht op jaarlijkse vakantie met doorbetaling van loon, tenzij gewone rechters en vrederechters zich niet in een vergelijkbare situatie bevinden of het verschil in behandeling kan worden gerechtvaardigd op grond van een objectieve reden. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Italiaanse rechter.
Nieuwsbericht | 22-07-2020
De hoogte van de boete die het EU-Hof kan opleggen wegens niet tijdige implementatie van een richtlijn hangt af van de duur van de inbreuk. Die duur start meteen aan het einde van de implementatietermijn van de richtlijn en niet pas vanaf de datum waarop de in het met redenen omklede advies gestelde termijn verstrijkt. Dat heeft het EU-Hof beslist in twee inbreukzaken tegen Roemeniƫ en Ierland.
Tussen alle berichtgeving over Covid-19 ontving het ECER ook een geruststellend bericht. Wijn uit Achterhoek-Winterswijk is voortaan als oorsprongsbenaming en geografische aanduiding beschermd door de EU.
Nieuwsbericht | 21-07-2020
De werkgever van internationale vrachtwagenchauffeurs in loondienst is de vervoersonderneming die het feitelijke gezag over die chauffeurs uitoefent, hun loonkosten draagt en feitelijk bevoegd is om hen te ontslaan. Toepassing van het socialezekerheidsstelsel hangt af van de vestiging van deze feitelijke werkgever. Dit is niet per definitie de onderneming waarmee die vrachtwagenchauffeur een arbeidsovereenkomst heeft gesloten en in deze overeenkomst formeel wordt aangemerkt als zijn werkgever. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van de Nederlandse Centrale Raad van Beroep.
Een gezinshereniger die verdacht wordt van paspoortfraude en die zijn identiteit niet kan aantonen, kan toch een verblijfsvergunning krijgen op grond van een ernstige reden. De lidstaat van afgifte moet daarvoor een individuele beoordeling verrichten van de redenen waarom de identiteit niet kan worden aangetoond en van de mate van samenwerking van de derdelander om met andere passende middelen zijn identiteit aan te tonen. Dat is het advies van advocaat-generaal Richard de la Tour aan het EU-Hof in een Zweedse zaak.
Toont 1.081 - 1.100 van 3.369 resultaten.