Het gaat om de goedkeuring van een Nederlandse steunmaatregel op het gebied van de Brexit en visserij, een regeling over de verlenging van de Nederlandse steunregeling voor land- en bosbouw en een steunregeling ten behoeve van steun aan kleine energieverbruikers in het kader van de oorlog in Oekraïne.
Nieuwsbericht | 04-01-2023
Het EU-recht verzet zich tegen nationale wetgeving op grond waarvan een door de echtgenoot van een Turkse werknemer ingediend verzoek om gezinshereniging enkel kan worden aanvaard indien deze werknemer kan bewijzen dat hij geslaagd is voor een taaltest. De bevoegde autoriteiten moeten ook rekening kunnen houden met andere factoren waaruit de daadwerkelijke integratie van die werknemer in de betrokken lidstaat blijkt en dus met zijn vermogen om zijn echtgenoot te helpen om zich in die lidstaat te integreren. Daarnaast moet rekening kunnen worden gehouden met het vermogen tot integratie van de echtgenoot. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Deense rechter.
Het akkoord tussen de EU met het Verenigd Koninkrijk ziet op de vangstmogelijkheden voor 2023 voor visbestanden die de EU met het VK deelt in de noordoostelijke Atlantische Oceaan.
Nieuwsbericht | 03-01-2023
Het verslag stelt dat informatie over reizigers nuttig is gebleken voor het verbeteren van de grenscontroles, het verminderen van irreguliere migratie en het identificeren van personen die veiligheidsrisico's met zich meebrengen. Het voorstel voor nieuwe regels moet ervoor zorgen dat de vooraf te verstrekken passagiergegevens beter worden gebruikt om passagiers vóór hun aankomst aan de buitengrenzen van de EU te controleren. Met de nieuwe regels kan beter worden opgetreden tegen zware criminaliteit en terrorisme in de EU, waardoor een lacune in het huidige rechtskader wordt opgevuld, met inachtneming van de EU-normen voor gegevensbescherming en -doorgifte.
Door het opstellen van een zogenoemd ontwerp adequaatheidsbesluit heeft de Europese Commissie medio december 2022 het startsein gegeven voor het vaststellen van dat besluit voor een EU-VS-kader voor gegevens privacy. Dat kader moet veilige trans-Atlantische gegevensstromen bevorderen en tegemoet komen aan de bezorgdheid die het Hof van Justitie van de Europese Unie medio 2020 in de Schrems II-kwestie in heeft geuit.
Nieuwsbericht | 02-01-2023
Een EU-lidstaat die door een derde land om uitlevering wordt verzocht van een mobiele EU-burger die op zijn grondgebied verblijft, moet onderzoeken of er alternatieven zijn voor uitlevering die een minder beperkende uitwerking hebben op de uitoefening van het recht op vrij verkeer en verblijf van de betrokken EU-burger. Een door het derde land opgelegde straf kan bijvoorbeeld in de betrokken EU-lidstaat ten uitvoer worden gelegd. Indien het derde land niet instemt met de tenuitvoerlegging in de EU-lidstaat, moet de mobiele EU-burger in beginsel worden uitgeleverd aan het derde land overeenkomstig de verplichtingen die krachtens een internationale overeenkomst op de aangezochte lidstaat rusten. Dat is het antwoord van het EU-Hof op een vraag van een Duitse rechter.
Het actieplan biedt de Europese Unie en de lidstaten een kader om de preventie, opsporing en strafrechtelijke reactie en de internationale samenwerking bij de bestrijding van de illegale handel in cultuurgoederen te versterken. Ook besteedt het actieplan aandacht aan de kwetsbaarheid van cultuurgoederen voor criminele schade in conflict- en crisisgebieden, zoals recent nog bij de plundering van Oekraïense musea tijdens de oorlog.
Tot 30 juni a.s. bekleedt Zweden voor de derde keer het voorzitterschap van de Raad van de EU. Dat betekent dat de raadsformaties, het Coreper en de raadswerkgroepen worden voorgezeten door Zweden. Zweden vormt samen met Tsjechië en Frankrijk een trio-voorzitterschap.
Nieuwsbericht | 01-01-2023
Een nieuwe verordening van de Raad bevat een marktcorrectiemechanisme dat burgers en de economie moet beschermen tegen buitensporig hoge gasprijzen. De verordening heeft tot doel perioden van buitensporige gasprijzen in de EU die afwijken van de mondiale marktprijzen te beperken. Tegelijkertijd moet de verordening ook de voorzieningszekerheid en de stabiliteit van de financiële markten waarborgen.
Nieuwsbericht | 30-12-2022
Een nieuwe verordening van de Raad voorziet in een tijdelijk kader om de vergunningsprocedure en de uitrol van projecten op het gebied van hernieuwbare energie te versnellen. De nieuwe tijdelijke regels bevatten uiterste termijnen voor het verstrekken van vergunningen voor zonne-energie-installaties, de modernisering van bestaande hernieuwbare-energiecentrales en de uitrol van waterpompen.
Nieuwsbericht | 29-12-2022
Een nieuwe EU-verordening bevat uniforme vereisten voor de beveiliging van netwerk- en informatiesystemen van bedrijven en organisaties die actief zijn in de financiële sector en van cruciale derde partijen die hen ICT-gerelateerde diensten verlenen. Alle entiteiten die onder het toepassingsgebied van de verordening vallen, moeten ervoor zorgen dat zij bestand zijn tegen, kunnen reageren op en kunnen herstellen van alle soorten ICT-gerelateerde verstoringen en dreigingen. Het hoofddoel van de verordening is cyberdreigingen voorkomen en beperken.
Nieuwsbericht | 27-12-2022
Kritieke entiteiten verlenen essentiële diensten die van cruciaal belang zijn voor vitale maatschappelijke functies en economische activiteiten. De nieuwe richtlijn bepaalt dat kritieke entiteiten de risico’s in kaart moeten brengen die de levering van essentiële diensten aanzienlijk kunnen verstoren. Daarnaast moeten die entiteiten passende maatregelen nemen om hun weerbaarheid te waarborgen en verstorende incidenten melden aan de bevoegde autoriteiten.
De richtlijn luchtkwaliteit kent geen individuele rechten toe aan particulieren waarvan de schending kan leiden tot aansprakelijkheid van een lidstaat voor aan particulieren toegebrachte (gezondheids)schade. Het is niet uitgesloten dat de aansprakelijkheid van de staat wel op grond van het nationale recht kan ontstaan. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Franse rechter.
Nieuwsbericht | 24-12-2022
Met het nieuwe gemeenschappelijk landbouwbeleid zou de Europese Unie beter voorbereid moeten zijn op de economische, ecologische en maatschappelijke uitdagingen waarmee de landbouwsector en landbouwers te maken hebben. De belangrijkste doelstelling van bijdragen tot de voedselzekerheid blijft staan. Ook moet het beleid zorgen dat iedereen zich aan dezelfde regels houdt terwijl tegelijk wordt ingespeeld op specifieke behoeften van lidstaten en regio’s.
Nieuwsbericht | 23-12-2022
De nieuwe deskundigengroep inzake volksgezondheid zal de Commissie adviseren over beleidsvorming en de uitwisseling van beste praktijken in verband met belangrijke uitdagingen voor de volksgezondheid, waaronder niet-overdraagbare ziekten, overdraagbare ziekten zoals hiv/aids, tuberculose en hepatitis, vaccinatie en resistentie tegen antimicrobiële stoffen, teneinde de coördinatie tussen de lidstaten te bevorderen. De deskundigengroep volksgezondheid zal bestaan uit instanties van de EU-lidstaten.
De aanbeveling richt zich niet langer alleen op borst-, baarmoederhals- en darmkanker, maar ook op long-, prostaat- en maagkanker. Bij borstkanker wordt, naast de mammografie voor vrouwen van 50 tot 69 jaar, voorgesteld de screening uit te breiden naar vrouwen tussen de 45 en 74 jaar.
Met de verordening kunnen verstoringen, veroorzaakt door subsidies van niet-EU-landen aan bedrijven die actief zijn op de interne markt van de EU, worden aangepakt. De verordening bevat procedureregels zodat deze subsidies bij grote concentraties en inschrijvingen in grote openbare aanbestedingsprocedures kunnen worden onderzocht.
De Raadsaanbeveling over voor- en vroegschoolse educatie en opvang behandelt onder meer de kwalitatieve aspecten van die educatie en opvang, zoals de verhouding personeel-kind, de groepsgroottes en de territoriale spreiding van opvangvoorziening. Daarnaast worden de EU-lidstaten middels de Raadsaanbeveling voor langdurige zorg opgeroepen om voor alle instellingen voor langdurige zorg hoogwaardige criteria en normen vast te stellen.
Nieuwsbericht | 22-12-2022
Het besluit tot vaststelling van het beleidsprogramma bevat de streefcijfers die de EU en haar lidstaten tegen het einde van het decennium willen bereiken op het gebied van het verbeteren van de digitale vaardigheden en onderwijs, beveiligde en duurzame digitale infrastructuur, de digitale transformatie van bedrijven en de digitalisering van overheidsdiensten. De Commissie zal samen met de lidstaten EU-trajecten ontwikkelen voor elk van de streefcijfers.
De Commissie heeft op 19 december 2022 voorgesteld om de regels ter voorkoming en bestrijding van mensenhandel aan te scherpen. Het voorstel voorziet in betere instrumenten voor rechtshandhavings- en justitiële autoriteiten om nieuwe vormen van uitbuiting te onderzoeken en te vervolgen. Op basis van het voorstel kunnen ook bedrijven die strafbare feiten op het gebied van mensenhandel plegen, worden bestraft.
Toont 101 - 120 van 3.275 resultaten.